Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Dacă între noi ne permitem, măcar de musafiri să nu ne batem joc

Dat ca exemplu de bună administrație prin toată țara, Sibiul este în prag de mari evenimente ca orice oraș balcanic. Plin. Cu mașini parcate pe toate trotuare, pe treceri de pietoni, oriunde. Totul e de-a valma, amestecat, îmbulzit, ca într-o șaorma cu de toate. Polițiștii locali sunt demni de toată mila. Mai dau o amendă, mai aleg câte-o mașină dintr-o mie pe care hingherii de mașini o iau și o depozitează la marginea orașului.

Pe orice stradă care se apropie de centrul orașului veți găsi, fie că-i Crăciun, Revelion, festival de Teatru sau un concert mai de Doamne-ajută același haos cum deja sunteți obișnuiți. Într-un exercițiu de copil prost veți vedea că mașinile parcate în zile ”de ceva” în centrul orașului 99% sunt din alte județe. Harghita, Satu Mare, Cluj, Arad, Timiș, Hunedoara, Dolj, Mureș, ce vreți voi. În mare, sibienii știu să vină în centru cu taxiul ori pe jos. Însă ai noștri oaspeți nu au habar de astfel de cutume locale. E drept, orașul a fost proiectat în zona centrală pentru o caleașcă pe sens, de unde parcări? Dar de atunci și până acum nici nu s-a făcut mare lucru.

Numărul de parcări crește an de an în Sibiu, este un lucru cert. Dar doar din vopsea. Cum se mai reface un drum, se ia bidineaua și se marchează parcări pe marginea drumului. Aceste noi locuri de parcare sunt bifate ca mare realizare. Orașul se dezvoltă. Din pix. ”600 de locuri noi de parcare în oraș”, clama un titlu de anul trecut. S-a construit ceva? Nu. S-a desenat frumos.

Primarul orașului, Astrid Fodor, spune în luna iunie, anul curent, că intenții există. ”În strategia de mobilitate se prevăd trei parcări subterane și câte două în trei cartiere mari. În cartiere sunt prevăzute în sistem de smart-parking, etajate, care pot fi realizate pe structură metalică. Dacă vorbim de cartiere, s-a mers pe acele cartiere care sunt mai aglomerate. S-a mers pe Vasile Aron, pe Hipodrom și e prevăzuta una și în cartierul Ștrand. Ele sunt în atenția noastră, mai ales cele subterane în zona Pieței Unirii. Eu cred că e absolut necesară o parcare subterană în zona Pieței Unirii, dacă noi vrem să extindem zona centrală pietonală, sunt două proiecte care pot merge mână în mână E vorba de centrul de conferințe și parcarea subterană pe care vrea să o facă primăria. Deocamdată vorbim vorbe, mie nu-mi place să vorbesc până nu am mai multe informații”, a spus Fodor într-o emisiune TSTV. Foarte frumos.

Întrebată dacă se va finaliza vreo parcare până la sfârșitul mandatului, primarul a răspuns că nu se pronunță. ”Știu că e necesar, dar având niște proiecte mari, despre care am asigurat că se vor face, că vor începe că vor continua, nu doresc să fac acum un ghiveci din toate. Voi răspunde la întrebarea aceasta când voi avea mai multe informații”, a declarat primarul Sibiului. Sfârșitul mandatului înseamnă 2020.

Până atunci ne vom obișnui cu haosul. Nici nu vreau să știu ce se va întâmpla însă dacă se va întâmpla ceva nedorit pe strada Tribunei de exemplu. În cazul unui incendiu vor muri ca șoarecii. Localnicii.

ȘI în alte țări sunt orașe turistice, nu am inventat noi coada la cireașă. Dar pe acolo există un principiu. Nu pui omul să se bage într-un loc de unde nu mai poate ieși. În Barcelona, de exemplu, când joacă Barca câteva străzi în jurul stadionului sunt pur și simplu închise. Și nu vezi nici un haos. În Austria, în micile localități din Alpi, unde ca și la noi totul e subdimensionat, există parcări în afara zonelor fierbinți, centrale, cu afișaj electronic. ”Aici mai sunt X locuri de parcare. Mai jos mai găsiți Y locuri”. Frumos, elegant, decent. Asta ar putea fi o soluție până se vor face mega-proiectele anunțate și răs-anunțate. Dacă între noi ne permitem, măcar de musafiri să nu ne batem joc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

x

Acum 6 ani

Absolut pertinent! Parcari la marginea orasului! Si autobuze: P+R! Si autobuzele cu linii dedicate pana in centru, iar din centru niste minibuze pe tribunei- mitropoliei- odobescu- piata cibin-teclu-gara-coposu! Toata zona centrala pietonala cu parcare la preturi de 10lei/ora!
Raspunde

(-)

Acum 6 ani

Propun dublu, ba ce spun eu, triplu adica 30 lei/ ora, ca are oltenii bani pana-si cumpara "decat BMW-uri" chiar daca-s trecute binișor de prima tinerete
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

In realitate primăria va trebuii să se deranjeze și să treacă la extinderi. Au trecut deja ani de când e necesară extinderea infrastructurii de orice fel. Niciodată nu vor fi suficiente locuri deparcare în zona veche a Sibiului, e axiomatic. Sibiul crește, strazile rămân aceleași de sute de ani. Soluția e scoaterea instituțiilor de interes public din zona respectivă și mutarea lor in zone periferice cu acces adecvat iar centrul să rămână turistic și pietonal. Până acum incompetentul serviciu (a se citi: cloacă) de urbanism a reușit doar să înghesuie peste tot blocuri și construcții de tot felul fără să țină cont nici de cele mai elementare reguli (decât probabil de șpăgi) deci nu prea e speranță.
Raspunde

Zero

Acum 6 ani

Cateva greseli: cele 600 noi locuri parcare, este din Octombrie 2017, nu stiam ca am trecut deja in 2018; Vasile Aron este Vasile Aaron (iata si cine a fost https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Aaron ).
Raspunde

cititor

Acum 6 ani

De ce ati scos de pe site http://www.turnulsfatului.ro/2017/12/05/psd-sibiu-regele-exilat-de-comunisti-a-murit-departe-de-tara-sa/#comment-247630 (articol semnat de tine) ? Din cauza comentariilor nefavorabile PSD? Sa pun la indoiala profesionalismul vostru ?
Raspunde

Alin Bratu

Acum 6 ani

Ați încercat să dați click pe link?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus