Vineri,
02.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Șase pacienți internați la Sibiu au nevoie de imunoglobulină. Comanda e făcută de două luni

Șase pacienți internați la Sibiu au nevoie de imunoglobulină. Comanda e făcută de două luni

La Sibiu, imunoglobulina lipsește deja de două luni, cu toate că reprezentanții spitalului județean au făcut două comenzi, una de 12 flacoane în septembrie și încă una de 99 de flacoane în octombrie. Problema cu lipsa imunoglobulinei în spitale, medicament care are rolul de a crea anticorpi pentru pacienții cu boli rare, a devenit intens discutată după ce o femeie a murit la Alba din cauza lipsei acestui medicament. 

Problema lipsei flacoanelor de imunoglobulină, medicament recomandat celor diagnosticați cu imunodeficiență, a fost ridicată la nivel național atunci când o femeie tratată anterior la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, internată mai apoi la Alba, a decedat din cauză că nu mai fusese tratată cu imunoglobulină încă din vară. Femeia nu a fost singurul caz care ar fi avut nevoie de tratament. La Sibiu sunt internați șase pacienți diagnosticați cu imunodeficiență, care așteaptă flacoanele de imunoglobulină.

„La Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, flacoanele de Imunoglobulină lipsesc de peste două luni, fiind o problemă la nivel național cu acest medicament. Spitalul dispune de fondurile necesare și a făcut demersuri intensive către distribuitorul național autorizat, anume Unifarm, care din păcate, până în momentul de față nu au fost soluționate. În data de 15 septembrie au fost comandate 12 flacoane iar în data de 12 octombrie au fost comandate 99 de flacoane. Între timp, SCJU Sibiu a făcut demersuri către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) prin care a notificat lipsa acestui medicament. De asemenea, unitatea noastră s-a aflat în contact permanent cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și cu distribuitorul autorizat Unifarm. În prezent, în cadrul Programului național de tratament pentru boli rare – sindrom de imunodeficiență primară, la SCJU Sibiu sunt înregistrați 6 pacienți. Necesarul pentru un pacient este de 5 flacoane pe lună", arată Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.

„Problema imunoglobulinei a apărut din cauza <<ministrului facebook>>”

În urma discuțiilor tot mai aprinse în legătură cu subiectul imunoglobulinei deficitare în România, Ministrul Sănătății a ales să se adreseze românilor printr-o postare pe Facebook scrisă aseară, în care îl acuza pe fostul ministru al sănătății pentru problema actuală.

„Există documente care dovedesc fără dubiu că problema imunoglobulinei a apărut anul trecut, pe vremea când Ministerul Sănătății era condus de "ministrul facebook", cel care s-a remarcat doar prin preocuparea de a avea o imagine bună pe rețelele sociale. Apropo, dle domnule fost ministru al Sănătății, se numește imunoglobulină, nu imunoglobină! Poate reușiți să rețineți măcar denumirea corectă...Românii trebuie să cunoască realitatea și trebuie să știe că acest fost ministru nu a făcut nimic în mandatul său pentru a rezolva vreo problemă, asta sau alta. A considerat că este suficient să contabilizeze într-un document medicamentele care lipsesc de pe piață, fără să ia măsurile prin care să asigure medicamentele necesare în țară. Pacienții nu se tratează însă cu like-uri sau hashtag-uri, nu se operează cu share-uri. Ministrul Sănătății este și al celor care nu folosesc internetul și al copiilor care învață în case dărăpănate, ministrul Sănătății este și al celor care stau ore întregi în camerele de gardă. Nu caut scuze în trecut, dar adevărul trebuie spus răspicat. Spre deosebire de predecesorul meu "tehnocrat", eu m-am implicat concret pentru a aduce imunoglobulină pacienților care au nevoie. În repetate rânduri m-am întâlnit cu producătorii și i-am convins să aducă cantitatea necesară pentru tratamentul cazurilor severe”, a scris Florian Bodog, ministrul sănătății, pe pagina de Facebook.

Totodată, ministrul a anunțat că 2.200 de flacoane de Pentaglobin au plecat spre spitalele din întreaga țară, asigurându-i totodată pe reprezentanții spitalelor că mai există alte 1.700 de doze de medicament în țară, care pot fi puse la dispoziția lor, dacă au nevoie.

„În această noapte, la ora 04.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitățile spitalicești din țară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) și 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantități ce vor acoperi nevoile pacienților din România. Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unitățile medicale din țară, unde am identificat existența a 1.700 de fiole de imunoglobulină”, a arătat Florian Bodog.

O persoană din Australia care a auzit de această problemă întâlnită la noi la nivel național a creat o petiție online pe care deja au semnat-o peste 30.100 de persoane. Petiția este adresată Comisiei pentru Drepturile Omului a ONU și a fost deja semnată de 30.193 oameni din toată lumea. Target-ul stabilit de creatorul petiției este de 35.000 de semnături.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

altul

Acum 4 ani

Lipseste imunoglobulina? Vorbiti cu dr. Vonica. Nu se mai poate? Atunci vorbiti cu acei nemernici care au terminat ceea ce era saluvarea multor persoane aflate in suferinta, cu bani sau fara bani.
Raspunde

Jean paleta

Acum 4 ani

Se lauda pe internet ministru sanatatii, tovarasu bodog, ca a cumparat miii de doze, fara numar, ajunge la toata lumea. Sute de retardati felicita pe dom' ministru, ce tare e, creste pesedeu in el de mandrie. Intre timp, mor oameni ca nu au imunoglobulina.
Raspunde

nici viitorul nu mai e ce a fost

Acum 4 ani

Scriitorul Umberto Eco a primit recent titlul de Doctor Honoris Causa în ”Comunicare și Cultură mass media” la Universitatea din Torino, și cu această ocazie, întâlnindu-se cu jurnaliștii, a vorbit despre rețelele de tip Facebook: «Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor». «Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr», observă Eco, care îi invită pe jurnaliști «să filtreze cu o echipă de specialiști informațiile de pe internet, pentru că nimeni nu este în stare să priceapă astăzi dacă un site este credibil sau nu». «Ziarele ar trebui să dedice cel puțin două pagini analizei critice a site-urilor, așa cum profesorii ar trebui să-i învețe pe elevi să utilizeze site-urile pentru a-și face temele. Să știi să copiezi este o virtute, dar trebuie comparate informațiile pentru a înțelege dacă sunt credibile sau nu».
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus