Marţi,
07.02.2023
Parțial Noros
Acum
-14°C

Recomandări DSVSA pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă 2017 privind consumul carnii de porc

Recomandări DSVSA pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă 2017 privind consumul carnii de porc

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Directia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă:

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, ceea ce , garantează că aceastea provin din abatoare autorizate unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare sarbatorilor de iarna, unele persoane continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau  de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave pentru sanatatea consumatorilor.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Solicitaţi vizita medicului veterinar de libera practica înainte de sacrificarea porcului, pentru a:

-verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;

-da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare pentru determinarea Trichinella Spp pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului in cazul in care animalul este identificat cu crotaliile auriculare si inregistrat in baza nationala de date..

Nu consumaţi, nu comercializati carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie.

Probele de carne sunt constituite din : pilierii diafragmatici ( “cei doi muschiuleti care tin ficatul”), partea musculara a diafragmei (“ baiera unturii” ), sau doua bucati de coaste unite intre ele din partea din fata a animalului ( coastele 3-4). Probele trebuiesc sa aiba intre 80 – 150 grame, pentru a va garante un examen de calitate si pentru a nu pune populatia in situatia de a se respinge examinarea.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor are pus la dispozitia consumatorilor numerele de telefon 0269223314 si 0269223069 pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

 

 

 

Director Executiv

Dr. Fodor Vasile Onoriu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

un cioban

Acum 5 ani

bă vasile e prăpăd in dsvsa se pare că mafia lui tichi a prins radacini adânci e jale că așa instituție a ajuns de batjocură dna va avea de lucru mult acolo
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Daca beti un stampal de rachiu inainte sa-l desfaceti si ziceti un "Doamne-ajuta", n-aveti nici o treaba cu Trichinella. Traditie veche.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus