Marţi,
27.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Nouă hrănitori montate în Muzeul Astra, pentru a ajuta păsările peste iarnă

Nouă hrănitori montate în Muzeul Astra, pentru a ajuta păsările peste iarnă

Muzeul ASTRA a inițiat un program de cunoaștere și promovare a patrimoniului natural din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, program realizat în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română.

Acest program vizează păsările cuibăritoare rezidente, dar și pe cele migratoare, care vin și revin în Muzeu. Primul pas al proiectului a fost montarea de hrănitori speciale, acțiune realizată la sfârșitul lunii noiembrie, urmând ca în 2018 să fie montate unele cuiburi artificiale.

hranitorile din muzeu cu pasari, foto credit Catalin Fuciu (1)

Specialiști ai Muzeului ASTRA și ai Societății Ornitologice Române, filiala Sibiu, au montat nouă hrănitori în perimetrul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aceste hrănitori sunt alimentate în fiecare zi cu semințe de floarea-soarelui netratate, crude. Rezultatele nu au întârziat să apară, iar zi de zi zeci de pițigoi, scatii, dar și ciocănitori sau țicleni se hrănesc din locațiile special amenajate.

Pitigoi mare - Parus major, foto credit Catalin Fuciu

,,Încă de timpuriu, observarea păsărilor a devenit o artă, o artă în continuă schimbare, în care mereu sunt adăugate sentimente, trăiri și lumi noi. În timpul lunilor calde ale anului, păsările găsesc cu ușurință hrană, atât vegetală, cât și animală. În schimb, iarna, înaripatele sedentare suferă adesea de foame, iar în cazuri extreme pot chiar muri. În căutările lor, păsările sunt nevoite să-și adapteze metabolismul la alte surse de mâncare. Este momentul ca păsărelele din jurul nostru să fie ajutate, asigurându-le hrana adecvată. Alimentarea hrănitorilor va fi efectuată numai de către specialiști, oamenii, din exces de generozitate, pot pune pâine, care nu este bună pentru păsări sau alte alimente neindicate”, a declarat Oana Burcea, muzeograf Muzeul ASTRA.

Pitigoi codat - Aegithalus caudatus, foto credit Catalin Fuciu

Hrănitori păsări, locații amplasare în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Amplasate în copaci

Tip hrănitoare Locație
1 cu găurele, hambar mic Alee transporturi, lângă bacul cu zbat dinTopalu
1 cu găurele, hambar mic În spatele gospodăriei din Livada (uleinițe)
1 cu găurele, hambar mic În curtea gospodăriei din  Râșculița (lemn)
Amplasate pe pari
Tip hrănitoare Locație
1 tip căsuță, cu acoperiș siță Lângă salcie lac, moara Munteni
1 tip căsuță, cu acoperiș siță În sectorul păstorit, la molizi
1 tip căsuță, cu acoperiș siță, dimensiune mai mare Pe dig, înspre Târgul de țară
1 tip căsuță, cu acoperiș nuiele

(dintr-un proiect anterior)

Etno Tehno Parc
1 tip căsuță, cu acoperiș nuiele

(dintr-un proiect anterior)

Etno Tehno Parc
1 tip căsuță Terasa Pavilion Muzeal Multicultural

foto Cătălin Fuciu, Marian Huc

amplasare hranitori, foto credit Huc Marian (2) (1) hranitorile din muzeu cu pasari, foto credit Catalin Fuciu (3) (1) Pitigoi albastru -Cyanistes caeruleus, foto credit Catalin Fuciu Presura galbena - Emberiza citrinella, foto credit Catalin Fuciu Scatiu - Carduelis spinus, foto credit Catalin Fuciu

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus