Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-3°C

Tudose: Refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României

Tudose: Refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României

Mihai Tudose a scris pe Facebook că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a ţării, considerând că discuţiile sunt în afara legii. Reacţia vine ca răspuns la mesajul dat de un lider UDMR, care spunea că Tudose a jignit miercuri profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară.

"În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", se arată în postarea premierului Mihai Tudose.

Potrivit Mediafax, preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a declarat, joi, că premierul Mihai Tudose a „jignit profund şi a ameninţat nevoalat” comunitatea maghiară din Secuime, adăugând că îi cere lui Tudose să îşi retragă declaraţia cu privire la propunerea UDMR pe tema autonomiei.

„Declaraţiile premierului Mihai Tudose sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa. Prin mesajul său primitiv, caracteristic evului mediu, primul ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeaşi părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public!”, a precizat Balint, potrivit unui comunicat al UDMR.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seara, referitor la declaraţia comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, semnată de liderii UDMR, PPMT ŞI PCM, că nu se pune problema unei astfel de autonomii.

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Liderii celor 3 formaţiuni politice maghiare din România – UDMR, PPMT şi PCM – au semnat, luni, o declaraţie comună privind autonomia regională sau teritorială, autonomia locală şi cea culturală, care ar trebui discutate în 2018 şi ”codificate” din punct de vedere legislativ, prin amendarea Constituţiei.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că autonomia este cheia rezolvării problemei păstrării identităţii etnice, a culturii şi limbii maghiare pe pământul natal.

Comentarii

4 comentarii

hidrogen

Acum 3 ani

Istenem! daca imi aduc bine aminte ungurii sunt in Ro mânia, unde imnul este desteptã-te române, kelemen sezi blând cã sã turbeazã neamul ãsta de ciobani si va alearga pana la izvoarele Istrului, auzi ca pãmânt natal, ii se spune "glia strãmoseascã" din mosi strãmosi. Puteti face berea AutoNoMie si e ok.
Raspunde

stare de fapt

Acum 3 ani

Oare de ce statul roman nu reactioneaza la fel ca cel ungar de cate ori considera ca este lezat? Uite ca acum unguri l-au convocat pe ambasadorul roman la Budapesta pt explicatii. Ai nostri de ce dracu nu il convoaca pe al lor de fiecare data cand ungurii sar calul?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Edy-CSU

Acum 3 ani

Romania doar unita poate redeveni una dintre cele mai dezvoltate tari din lume, cu bunastare si civilizatie! Transilvania trebuie sa dea din venitul ei fratilor mai napastuiti si inrobiti de multinationale: Valcea, Vaslui, Teleorman. PSD este singurul partid care ne garanteaza siguranta si independenta gliei strabune. Sasii si ungurii sa plece in tarile lor! Romani, uniti-va-ti!
Raspunde

Geto dac

Acum 3 ani

Ce autonomie cu o populatie de geto daci si secui maghiarizati in inima Geto Daciei ,papalitatea prin Ungaria vrea sa isi bata joc de toti cetatenii acestei tari ...doar ca suntem o tara ortodoxa vror ca sa isi mareasca imperiul ! Aproape 1 mileniu de asuprire papapla ,maghiara si germana si nu ne-am schimbat trairile si traditiile ,acum vin cu un pretex hilar si se folosesc de acea natie adusa sa ii apere in trecut secuii maghiarizati,precum si de geto dacii maghiarizati care au cedat presiunilor criminale ale imperiilor .Unde vedem noi fete asiatice in mijlocul tarii ? Oare nu cumva ai nostrii s-au trezit prin nastere o alta natie folosita de mariile interese ?Nem autonomie ...ar trebui sa ne dobandim pamantul furat secole la rand si ei sa ne dea autonomie pana la Buda pesta lor .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus