Marţi,
22.06.2021
Partial Noros
Acum
27°C

Un deceniu de ”cartier al tineretului”: patru case, nicio rețea, niciun drum

Un deceniu de ”cartier al tineretului”: patru case, nicio rețea, niciun drum

Creionat în acte de aproximativ zece ani, Cartierul Tineretului din orașul Tălmaciu este încă la stadiul de câmp. Singurele ”elemente” care schimbă peisajul sunt patru case, ridicate de cei care au primit sau cumpărat terenurile și cărora, an de an li se promite că ”urmează să fie aduse și utilitățile”.

Aproximativ 30 de loturi de teren care pot fi acordate tinerilor în mod gratuit (în baza Legii 15 din 2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe) și alte aproximativ 50 de loturi de teren scoase la vânzare a pregătit primăria din Tălmaciu, în cursul anului 2008. Un an mai târziu, terenurile cu suprafețe cuprinse între 400 și 600 de mp, au început a fi împărțite tinerilor. Cele de vânzare au fost înstrăinate de administrația locală cu sume cuprinse între 8 și 12 euro pe metru pătrat. Viitorul cartier urma să se numească Armeni 2, fiind situat într-o zonă care o continuă pe cea a cartierului Armeni 1. Doar că, de zece ani, doar patru proprietari de terenuri au îndrăznit să creadă în promisiunile administrației, potrivit cărora terenurile vor fi racordate la infrastructură: drumuri, apa și canalizare, energie electrică, iluminat public. ”Singurele lucrări au fost făcute de un buldozer, care a trasat un oarecare drum. Oamenii și-au împrejmuit care cum terenurile, iar patru dintre ei – doi care au primit terenurile gratuit și doi care le-au cumpărat – au și construit. Ei știu cum, că acolo este în continuare câmp”, spune unul dintre beneficiarii de terenuri în Cartierul tineretului din Tălmaciu.

Mai întâi a fost autostrada. Apoi ”facem, facem”

În primii ani de după împărțirea terenurilor, beneficiarii acestora au așteptat după stabilirea traseului așteptatei autostrăzi Sibiu – Pitești, traseu care ar fi putut afecta respectivele proprietăți. După ce a ieșit din calcule traversarea viitorului cartier de către autostradă, reprezentanții administrației locale au continuat cu promisiunile. ”«Facem, facem». Asta ni se spunea de fiecare dată. Și acolo sunt deja oameni care au ridicat case, oameni care au făcut credite și acum plătesc rate pentru a se uita la clădiri care nu pot fi utilizate. După aproape zece ani, acolo e tot câmp”, mai declară pentru Turnul Sfatului unul dintre beneficiarii de terenuri. În 2016, fosta conducere a Primăriei Tălmaciu a răspuns uneia dintre solicitări cum că lucrările de realizare a infrastructurii urbane, estimate la două milioane de lei, ar urma să înceapă în 2017. ”S-a schimbat primarul, a trecut și 2017, tot nimic. Același «facem, facem»”.

La Sibiu, acolo unde s-au împărțit mai bine de 400 de loturi în cursul anului 2004, administrația a impus beneficiarilor – potrivit legislației - și o serie de termene pentru obținerea unei autorizații, pentru demararea lucrărilor și așa mai departe. Iar beneficiarii care nu s-au încadrat în aceste termene – flexibile, în majoritatea cazurilor – pierdeau dreptul de folosință al terenurilor, care au fost mai apoi împărțite altor doritori. Între timp, administrația locală a investit aproximativ 60 de milioane de lei în crearea infrastructurii (rețele și drumuri). ”Aici, la Tălmaciu, niciun termen. Ne-au dat terenurile în 2009 și cu ele am rămas”.

După banii de la București

Actualul primar al orașului Tălmaciu, Nicolae Basarabă, spune că viabilizarea viitorului cartier ar urma să fie făcută din fonduri guvernamentale. ”Am depus un proiect pentru a obține finanțare prin Planul național de dezvoltare locală. Ni s-a spus că proiectul nostru a fost aprobat, dar deocamdată nu am semnat contractul de finanțare. De altfel, mai sunt multe alte administrații în situația noastră, așteptând după semnare. Avem aviz favorabil pentru proiect, ne-au mai cerut ceva reglementări, le-am trimis de aproximativ șapte sau opt luni, de atunci tot așteptăm”, explică primarul orașului.

Chiar și după semnarea acestui contract de finanțare prin PNDL, viabilizarea completă a cartierului Armeni 2 nu are un termen apropiat. ”Facem rețelele de utilități, dar străzile nu vor fi asfaltate. Și asta deoarece orașul Tălmaciu, având sub 20.000 de locuitori, nu poate accesa fonduri pentru astfel de lucrări prin PNDL. Apa și canalizarea există în cartierul Armeni 1, acum am depus proiect pentru extinderea rețelei de apă și canal și pentru extinderea rețelei de iluminat public și în sus, înspre Armeni 2. Dar bugetele sunt mai mici anul acesta, așteptăm și sperăm să fie suplimentate sumele acordate”, mai declară Nicolae Basarabă.

Foto: Google Earth

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus