Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Topul celor mai eficiente orașe din România: Sibiul e clasat în a doua jumătate

Topul celor mai eficiente orașe din România: Sibiul e clasat în a doua jumătate

Din cauza unei absorbții scăzute a fondurilor europene în ultimii zece ani, Sibiul se situează doar pe locul șapte în Topul celor mai eficiente orașe din România, clasament realizat de reprezentanții UrbanizeHub.

Trei au fost criteriile luate în calcul de către experții UrbanizeHub în alcătuirea clasamentului celor mai eficiente orașe din țară. Primul criteriu este valoarea absolută a cheltuielilor de capital și a fondurilor europene atrase în ultimii zece ani, al doilea criteriu fiind cuantumul pe cap de locuitor al acestor valori. Cel de-al treilea criteriu, mai subiectiv, este cel al modului în care orașele s-au transformat fizic în ultimii ani.

Sibiul este pe locul șapte în acest top, înaintea orașelor Târgoviște, Miercurea Ciuc și Cluj - Napoca alături de Timișoara (care împart același loc opt). Înaintea Sibiului au fost plasate Brașovul, sectorul 3 al Capitalei, Craiova, Iașiul și Alba Iulia. Pe primul loc al topului a fost amplasat, fără echivoc, exemplul administrației din Oradea.

Sibiul este situat doar pe locul șapte deoarece, în ultimii zece ani, administrația locală nu a depus eforturi similare altor administrații pentru redactarea și implementarea unor proiectele din fonduri europene nerambursabile. "Cheltuielile de capital pentru 2007-2016 au fost de 152,1 milioane euro, cu 1.033 euro pe cap de locuitor, iar absorbția de fonduri europene în aceeași perioadă a fost de €15,6 milioane și €106 pe cap de locuitor, destul de puțin pentru o administrație și un oraș de mărimea Sibiului. Sunt multe orașe care nu au intrat în top, cu performanță mai bună la nivelul absorbției", arată reprezentanții UrbanizeHub (un start-up on-line global, care reunește experți și cetățeni interesați de dezvoltarea urbană sustenabilă). Avantajele Sibiului care au dus la plasarea orașului în acest top au legătură cu felul în care arată municipiul, considerat de cei de la UrbanizeHub drept "orașul din România care seamănă cel mai mult cu un oraș din vest".

"Din păcate, Sibiul s-a mișcat mai greu pe absorbția de fonduri europene și pe partea de planificare metropolitană (chiar dacă are dinamici metropolitane foarte puternice), dar poate recupera în anii următori", UrbanizeHub

Ce are în plus Oradea?

Orașul cu cea mai performantă administrație din țară este considerat Oradea, în clasamentul în discuție. În ultimii zece ani, autoritățile de aici au atras de nouă ori mai multe fonduri europene decât autoritățile sibiene (raportat la numărul de locuitori). " Oradea are rezultate remarcabile și probabil cea mai bună administrație publică din România. La nivelul cheltuielilor de capital, Oradea a investit 240,4 milioane euro în ultimii 8 ani, ceea ce înseamnă €1.225 pe cap de locuitor, iar la fonduri europene, a reușit să atragă proiecte în valoare de €140,6 milioane, cu o medie de 716 euro pe cap de locuitor", mai arată reprezentanții UrbanizeHub.

Care fonduri?

În ultimii zece ani, administrația sibiană a implementat în special proiecte din fondurile nerambursabile alocate necompetitiv orașului (adică cele care au fost alocate direct Sibiului în calitate de pol de dezvoltare urbană). Este vorba de cele aproximativ 15 milioane de euro alocate orașului în exercițiul bugetar european 2007 - 2013, din care au fost modernizare patru străzi din Orașul de Jos (Ocnei, Faurului, 9 Mai și Turnului), reabilitate și extinse Școlile cu nr. 13 și 18, modernizat Centrul pentru copiii cu dizabilități de pe Aleea Streiu și modernizată strada Cuptoruliu din cartierul Țiglari. Tot din aceste fonduri alocate direct Sibiului a mai fost construit viaductul Kogălniceanu și au fost modernizate alte patru străzi: strada Măgheranului, strada Calea Guşteriţei, strada Macaralei şi strada Oţelarilor.

În afara acestor fonduri alocate direct municipalității, Primăria din Sibiu a mai semnat trei contracte de finanțare nerambursabilă, dintre care cel mai mare este de cel al Centrului de cercetare și telemedicină în bolile neurologice la copii, implementat la Spitalul de Pediatrie. Aproape zece milioane de euro au fost atrase în cadrul acestui proiect.

Celelalte două proiecte sunt de mai mici dimensiuni: 1,6 milioane de lei au fost atrași în cadrul proiectului "Implementarea conceptului de administrație electronică la nivelul municipiului Sibiu", iar alte 566.000 de lei pentru promovarea anului cultural Sibiu. Baroc Update.

Pentru noul exercițiu bugetar european, în care Sibiului îi sunt alocate aproximativ 33,5 milioane de lei, administrația locală nu a anunțat, deocamdată, depunerea unor proiecte care să vizeze și alte fonduri decât cele alocate necompetitiv.

Puteți consulta întregul clasament realizat de către cei de la UrbanizeHub aici

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Hell-Town

Acum 6 ani

Ciobani am fost - ciobani suntem inca si-om mai fi inca 1000 ani..!
Raspunde

K.Samuel

Acum 6 ani

Casnica loveste din nou! Noi avem probleme ca n-are unde intoarce autobuzul, ce sa vorbim de absorbtie de fonduri europene...
Raspunde

Nelly

Acum 6 ani

In exercitiul financiar 2007-2014 se puteau accesa fonduri europene pt. tramvaie si troleibuze dar Sibiul a preferat autobuze turcesti si belaruse. De la europeni nu puteau lua shpaga!
Raspunde

Zumba

Acum 6 ani

pai baba e proasta...ea crede ca daca are excedent e bine ca pune bani la saltea...
Raspunde

Nimeni de nicaieri

Acum 6 ani

Normal ca fiinta sinistra cu pretentii de primar a ramas cu excedent.... nu se pot cheltui toti banii pe festivaluri de 2 lei! Altfel cum sa isi finanteze pupincuristii? Prietenii (SI VICEPRIMARUL) stiu de ce!
Raspunde

Ella Manu

Acum 6 ani

Oare asta sa fie urmarea ponderii scăzute a populației de sorginte sudista ?
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 6 ani

Craiova e peste Sibiu in acest clasament. Ai primit răspunsul. Are legatura cu slaba administrare a orașului
Raspunde

Dumi

Acum 6 ani

Baba e de 3 ani! Studiul e facut pt ultimii 10 ani!
Raspunde

Helloween

Acum 6 ani

Va rog frumos! Nu-l cheama Fuego - il cheama Pufuletz! Si n-are treaba cu minorele, ci cu altceva. ;-)
Raspunde

kati

Acum 6 ani

Ca sa faci Tarcuri trainice pentru gunoaiele din zona blocurilor sau WC-uri publice, nu ai nevoie de licitatie, se incadreaza sub 30.000 euro cat prevede legea. Prost Consiliu Local avem, de batranica Fodor, ce sa mai vorbim, e din alt film...
Raspunde

Hugo Fasz

Acum 6 ani

Sibiul este un orasel mediu care a pierdut trenul dezvoltarii. Perspectiva e gri, cea a unui orasel de provincie ponosit. De vina sunt administratia incompetenta si calitatea extrem de mizera a celor care il populeaza.
Raspunde

Brasovean

Acum 6 ani

Nu pot sa cred si aici v-am batut? Cum asa, parca erati cei mai cei? Offff Brasovul asta va bate cu orice ocazie poate. Urat din partea voastra urat! Cat e pentru noi, ca am uitat de cate ori v-am batut?
Raspunde

Locatar

Acum 6 ani

Eu am o simpla intrebare pentru tine...de ce locuiesti in Sibiu cand Brasovul este mult mai bun? Ti-a oferit oportunitati mai multe?? Cu siguranta locuiesti aici daca te intereseaza stirile din acest judet, pe mine ca locuitor al orasului nu ma intereseaza stirile din Brasov cu toata ca apreciez foarte mult acel oras
Raspunde

Niko Leta

Acum 6 ani

Brasovul nu are nici zona pietonala - Fussgaengerzone ca lumea cu Sibiul nu se poate compara nici peste 100 ani - sorry Brasov :)
Raspunde

Brasovean

Acum 6 ani

Niko Leta! Saru'mana domnisoara/doamna in primul rand trebuie sa recunosc ca Nicolae Balcescu e mai serpuita decat Replublicii din Brasov, insa sunt sigur ca nu la asta te referi cand spui "ca lumea". Daca doresti sa detaliezi te ascult cu drag.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus