Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Comisia Europeană: Urmărim cu îngrijorare recentele evoluţii din România. Răspunsul lui Dragnea și Tăriceanu

Comisia Europeană: Urmărim cu îngrijorare recentele evoluţii din România. Răspunsul lui Dragnea și Tăriceanu

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au declarat astăzi că urmăresc cu îngrijorare situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar. "În cel mai recent raport privind mecanismul de cooperare şi de verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV (...) Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia, pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei", au afirmat Juncker şi Timmermans într-un document postat astăzi pe site-ul Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Tot astăzi, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au transmis spre Bruxelles o scrisoare de răspuns, în calitate de preşedinţi ai Parlamentului, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de "modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană". Dragnea şi Tăriceanu au precizat, în deschiderea scrisorii, că elaborarea şi examinarea textelor de lege în cauză s-a făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale, acestea fiind supuse controlului constituţional realizat de CCR, care verifică atât conformitatea cu Constituţia, cât şi respectarea standardelor Comisiei de la Veneţia. Ei au menţionat că dezbaterile din România privind reforma sistemului judiciar au fost prilejuite de necesitatea transpunerii în legislaţia naţională a standardelor în materie de justiţie la nivel european şi au amintit, în acest sens, recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la clarificarea statutului procurorilor şi judecătorilor şi necesitatea separării carierelor acestora. „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor pe tema justiţiei din România. Dezbaterea privind acest subiect a început cu mult înainte ca legile în cauză să fie discutate şi adoptate în Parlament. Dialogul a fost coordonat într-o primă fază de Guvern, prin Ministerul Justiţiei, cu participarea şi consultarea tuturor organizaţiilor relevante: CSM, asociaţiile judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului academic. În acest cadru toţi cei preocupaţi de reforma justiţiei au avut ocazia de a formula amendamente şi observaţii”, au precizat cei doi semnatari, care au menţionat că dezbaterile parlamentare au durat patru luni şi au fost transmise live.

Ei apreciază ca fiind la fel de surprinzătoare şi preocupările Comisiei cu privire la discuţiile din Parlamentul României asupra modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală, în condiţiile în care România are obligaţia ca până la finalul lunii martie să transpună în legislaţia naţională prevederile Directivei privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.

Pe data de 7 februarie, Parlamentul European urmează să dezbată subiectul "ameninţări la adresa statului de drept reprezentate de reforma sistemului de justiţie din România".

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ganditorul

Acum 4 ani

Fix de aia nu mai pot iubitii conducatori! De UE! Cat soare si libertate e in Brazilia si Madagascar! Cui nu-i place si mai vrea sa si munceasca, poate asta fara vize In Canada si Japonia, de ex.Mai bine sa plece cat mai multi, ramane mosie mai multa ptr. cine trebuie si prostime aferenta sa o lucreze! Ce vremuri traim!
Raspunde

Niko Leta

Acum 4 ani

Juncker e de 10 ori mai perfid decat Dragnea +Tariceanu impreuna ! ..trebuie trimis acasa varu Claude - si a facut suma de mult .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus