Luni,
21.06.2021
Partial Noros
Acum
16°C

Telemeaua de Sibiu devine brânză franțuzească până să fie protejată

Telemeaua de Sibiu devine brânză franțuzească până să fie protejată

La aproape un an de zile de când directorul Direcției Agricole Sibiu anunța că încep procedurile pentru declararea ”Telemelei de Sibiu” drept produs cu denumire de origine protejată, aflăm că mai trebuie să treacă un an până să avem rezultate concrete.

În primăvara anului trecut, conducerea Direcției Județene pentru Agricultură Sibiu anunța că vrea să protejeze brandul ”Telemea de Sibiu”.

Primul pas concret în acest sens a fost organizarea unei întâlniri cu toți producătorii din județ.

”Pentru ca acest grup să fie reprezentativ, facem invitaţia publică tuturor producătorilor de telemea din lapte de oaie din judeţul Sibiu şi a asociaţiilor de producători legal înfiinţate să ne contacteze la sediu”, anunța instituția atunci.

Turnul Sfatului a solicitat DJA detalii cu privire la stadiul procesului și dacă există și alte produse locale pe care le-am putea vedea pe lista produselor cu denumire protejată.

”Referitor la solicitarea dumneavoastră vă informăm:
  • documentația se află la MADR pentru verificare
  • estimăm reușita la sfârșitul anului 2018-începutul lui 2019
  • nu avem alte produse locale avute în vedere pentru protejare comercială”.
Un produs cu denumire de origine este considerată marcă înregistrată a zonei, conform directivelor europene. Altfel spus pot fi comercializate sub respectiva denumire, la nivel european,  doar produsele din zonă care respectă caracteristicile aparte de producție și calitate sub care a fost înregistrat numele.

În prezent, România are trei produse alimentare protejate la nivel european: magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu și telemeaua de Ibănești.

foto Prefectura Sibiu foto Prefectura Sibiu

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Oameni naivi

Acum 3 ani

Telemeaua de oaie, in realitate, este produsa din lapte de vaca. Anul trecut, in luna August, in Piata Cibin, au fost testate produsele a 6 producatori de telemea de oaie. Rezultatele au aratat ca tote bucatile testate contineau lapte de vaca in cea mai mare parte. DSVSA a fost informat dar musamalizat acest scandal. Toate analizele au fost facute la un laborator din Cluj si Alba.
Raspunde

Dumi

Acum 3 ani

Naiv si habarnist esti nene. Telemeaua o poti face din orice lapte. Multi crescatiri de oi au la stana si vaci (unii si capre) si atunci laptele este amestecat. Tot telea este! Iarna nu o sa geseste nicaieri telemea proaspăta de oaie (exceptie cei care au miei caracul) pt ca oile din sept nu se mai mulg.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

STANCA

Acum 3 ani

TS ultimul ziar din tara !
Raspunde

STANCA

Acum 3 ani

reporter sau jurnalistul vostru S D reinventeaza lb romana ? Telemelei de Sibiu " ceva imprumutat din sudul regatului ? lasa spritzul si vezi-ti de meserie vere ca ne faci de ras magarule !
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Produs original , tradițional grecesc cu nume ...turcesc ! Se mai numea “ brânza de Brăila “!
Raspunde

!

Acum 3 ani

la ce fel de nume turcesc te referi ? Telemea ? In grecia se numeste "Feta" vine de la „Prosfatos“ (proaspat, mai nou) nume 100% grecesc, denumire care numai Feta din jurul lu LESBOS, si numai daca e facute din lapte de oaie si lapte de capra se poate numii feta. Telemea de sibiu=mare brinza, un fel de ceva. sa se ocupe mai bine de URDA sau de BURDUF Bulgaria face Telemea cu mult mai buna ca aia de Romania, daca nu gasesc iau Feta in Germania poti sa cumperi tot anul, la pachet
Raspunde

florin

Acum 3 ani

repede, pana nu vine armata sa va ia denumirea ca lui becali !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus