Marţi,
07.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-7°C

Castorii se extind în Sibiu și au construit baraje pe Rozbav

Castorii se extind în Sibiu și au construit baraje pe Rozbav

După aparițiile din Muzeul din Dumbrava Sibiului și în Țiglari, castorii încep să își facă simțită prezența lângă rățuștele de pe râul Rozbav. Urmele lăsate de ei sunt vizibile și sibienii încearcă se adapteze la noii vecini.

Locuitorii din zona pârâului Rozbav spun că apar tot mai multe baraje în zonă, construite de castori. În urma unei atenționări transmisă de un localnic, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu au descoperit un astfel de baraj în zona semnalată.

„În urma atenționării unui cetăţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a efectuat mai multe verificări în teren privind starea habitatelor pentru specia Castor fiber (castor), pe pârâul Rozbav. În urma acestor observaţii s-a constatat existența unui baraj specific pentru zona de hrană și odihna a speciei Castor fiber”, se arată într-un comunicat emis de Agenția de protecție a mediului Sibiu.
Pe lângă aceste baraje, de-a lungul râului sunt numeroase porțiuni unde copacii sunt roși aproape de tot. Majoritatea acestor zone sunt destul de ferite, accesul la ele fiind limitat.

urme castor

Cea mai mare parte a stricăciunilor pare a fi în spatele caselor de pe strada Părului, zona fiind mai ferită. Locuitorii din zonă nu se arată foarte încântați de prezența rozătorului.

„Eu nu i-am văzut până acum, cred că ies noaptea, dar sunt sigură că nu sunt puțini. Nu cred că un singur castor ar putea face toate barajele acestea și ar putea să roadă atâția copaci. Pe malul râului erau puieți de cireși, de vișini și i-au ros până la rădăcină, nu a mai rămas nimic”, spune Maria Cosma.
Un alt locuitor din zonă spune că din cauza acestor baraje încep să se adune multe gunoaie în zonă.
„Sunt vreo cinci baraje cel puțin pe râu. Am auzit că sunt o specie protejată și că nu le putem strica barajele, dar după un timp încep să se adune foarte multe gunoaie. E plin de sticle de plastic, de ambalaje, gunoaie și mirosul devine insuportabil. Dacă noi nu putem interveni, atunci autoritățile ar trebui să ia măsuri”, spune acesta.
Castorii au dispărut din România în jurul anului 1970. În 1996, în cadrul unui proiect de repopulare cu această specie de mamifere, 21 de castori au fost aduși în diferite zone din țara noastră.

pomi rosi de castori (2)

În zona Avrig, castorii s-au adaptat extrem de bine, încă din 2013 reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu anunțând că există cel puțin patru familii care și-au construit baraje pe diferite cursuri de apă. Cu toate acestea, castorii sunt specii protejate prin lege, iar capturarea, uciderea sau distrugerea habitatelor se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an.

castor foto ipedia.roAndrada Vodă

Cătălina Dragomir

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

altul

Acum 4 ani

Nu din cauza castorilor e plin de sticle de plastic, de ambalaje, gunoaie...
Raspunde

S

Acum 4 ani

Rossbach, nu rozbav. E numele oficial, de pe hărți și numele pe care-l știu sibienii. Ce, suna prea "străin"?!
Raspunde

Brian Loman

Acum 4 ani

Reussbach, dacă tot vrei sa fii corect...
Raspunde

sibianu

Acum 4 ani

Decat sa facem curat si sa nu mai aruncam sticle si gunoaie aiurea , mai bine sa NU fie castori .... :D sa se duca gunoiu la vale...
Raspunde

dezgust

Acum 4 ani

Le-am mai explicat domnilor de la TS cu cateva luni in urma ca nu exista Rozbav numai in creierul lor, le-am dat datele de pe Wikipedia despre Rotbav din Brasov, etc. E clar ca nu avem cu cine comunica. omul e setat pe ideea cu Rozbav si va deceda cu ea in cap
Raspunde

NMC

Acum 4 ani

Oamenii mici in loc sa se bucure ca au reaparut niste vietati in zona lor se plang ca barajele construite aduna gunoaiele. Dar ei ca oameni ce fac: arunca gunoaiele in spate gradinii sperand ca apa le va duce la vale. Rusine lor
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 4 ani

Rossbach, NU Rozbav, băi diletanţilor de la Turnul Sfatului!!!!
Raspunde

WIKIPEDIA

Acum 4 ani

Weitere Gewässer in der Stadt sind die Bäche Reussbach/Pârâul Reussbach/Pârâul Rusciorului, der Trinkbach/Pârâul Trinkbach und der Seifenbach/Pârâul Săpunului, der Schewiskanal/Canalul Sevis sowie der Bindersee/Lacul Binder.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus