După aparițiile din Muzeul din Dumbrava Sibiului și în Țiglari, castorii încep să își facă simțită prezența lângă rățuștele de pe pârâul Rozbav. Urmele lăsate de ei sunt vizibile și sibienii încearcă se adapteze la noii vecini.
Locuitorii din zona pârâului Rozbav spun că apar tot mai multe baraje în zonă, construite de castori. În urma unei atenționări transmisă de un localnic, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu au descoperit un astfel de baraj în zona semnalată.
„În urma atenționării unui cetăţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a efectuat mai multe verificări în teren privind starea habitatelor pentru specia Castor fiber (castor), pe pârâul Rozbav. În urma acestor observaţii s-a constatat existența unui baraj specific pentru zona de hrană și odihna a speciei Castor fiber”, se arată într-un comunicat emis de Agenția de protecție a mediului Sibiu.Pe lângă aceste baraje, de-a lungul râului sunt numeroase porțiuni unde copacii sunt roși aproape de tot. Majoritatea acestor zone sunt destul de ferite, accesul la ele fiind limitat.
Cea mai mare parte a stricăciunilor pare a fi în spatele caselor de pe strada Părului, zona fiind mai ferită. Locuitorii din zonă nu se arată foarte încântați de prezența rozătorului.
„Eu nu i-am văzut până acum, cred că ies noaptea, dar sunt sigură că nu sunt puțini. Nu cred că un singur castor ar putea face toate barajele acestea și ar putea să roadă atâția copaci. Pe malul râului erau puieți de cireși, de vișini și i-au ros până la rădăcină, nu a mai rămas nimic”, spune Maria Cosma.Un alt locuitor din zonă spune că din cauza acestor baraje încep să se adune multe gunoaie în zonă.
„Sunt vreo cinci baraje cel puțin pe râu. Am auzit că sunt o specie protejată și că nu le putem strica barajele, dar după un timp încep să se adune foarte multe gunoaie. E plin de sticle de plastic, de ambalaje, gunoaie și mirosul devine insuportabil. Dacă noi nu putem interveni, atunci autoritățile ar trebui să ia măsuri”, spune acesta.Castorii au dispărut din România în jurul anului 1970. În 1996, în cadrul unui proiect de repopulare cu această specie de mamifere, 21 de castori au fost aduși în diferite zone din țara noastră.
În zona Avrig, castorii s-au adaptat extrem de bine, încă din 2013 reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului din Sibiu anunțând că există cel puțin patru familii care și-au construit baraje pe diferite cursuri de apă. Cu toate acestea, castorii sunt specii protejate prin lege, iar capturarea, uciderea sau distrugerea habitatelor se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an.
Andrada Vodă
Cătălina Dragomir
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dumbrava Sibiului , Cătălina Dragomir , castori , Protecţia Mediului Sibiu , rozbav , Andrada Vodă , stirea zilei , stiri sibiu , Doamna Maria Cosma , Frank Castorf
Vizualizari: 11934
Ultimele comentarii
Acum 21 ore
Unul
Acum 22 ore
Tulnicul de mucava
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Canaris
Acum 22 ore
Olingpia Gafosdea