Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
14°C

Sfat pentru mămicile de pe facebook: „Adresați-vă unui specialist”

Sfat pentru mămicile de pe facebook: „Adresați-vă unui specialist”

Ca un fel de Google sau Wikipedia al rețelelor de socializare, Facebook este folosit uneori pentru întrebări care ar trebui mai degrabă adresate specialiștilor în domeniu, nicidecum unor persoane care de cele mai multe ori sunt neavizate și dau recomandări în funcție de propriile experiențe. Părerea medicilor este că întrebările legate de starea de sănătate a copiilor ar trebui adresate întotdeauna direct specialiștilor. 

Multe mămici aleg de multe ori să lanseze o întrebare pe unul din grupurile de pe facebook, în loc să își ducă bebelușii la spital, atunci când au o problemă. De la alăptat, până la diaree și stări de vomă, problemele sunt expuse pe numeroasele grupuri de mămici, iar părerile nu întârzie să apară. Fiecare își dă cu presupusul, în funcție de propria experiență, iar puține sunt cele care le recomandă „prietenelor” de pe facebook să ducă micuțul la un consult de specialitate. Medicii sunt de părere că această modalitate de a-și trata copii, prin sfaturi primite de la alte mame, este una periculoasă. Mai ales atunci când vine vorba de boli care pot deveni foarte grave într-un timp foarte scurt.

„Bună seara! Surioara mea de trei ani și 11 luni are stări de vomă de cinci zile și nu papă aproape nimic și are diaree în același timp. I-am dat Smecta pt copii și degeaba. La începutul zilei varsă și după se simte bine, sau la sfârșitul zilei, chiar și de două ori. Are momente când își revine. Ce putem face?”, este unul din mesajele postate pe o pagină de facebook dedicată mămicilor.

Unele răspunsuri sunt și ele pe măsura întrebării. De multe ori, alte mămici pun diagnostic în funcție de cel primit pentru copiii lor.

„Până nu își face de cap, nu ai ce-i face. Cam o săptămână ține. Nu forța copilul să mănânce. Încearcă să îi dai ceva efervescente cu săruri și vitamine câte o linguriță”

„Tocmai ce am trecut cu fetița mea prin același lucru. Diagnostic: herpangina. Ține o săptămână, copilul trebuie foarte bine hidratat și dată medicație pentru diaree”

„Se mai zice aici că ar ajuta Coca Cola. Omoară bacteria din stomac”

Situația nu mai este atât de pregnantă pe cât era înainte. Totuși, mai există persoane care aleg să întrebe pe grupurile de pe facebook, în loc să contacteze o persoană avizată. Specialiștii le recomandă cu tărie acestora să consulte un medic și să nu mai trateze copilul după ureche.

„În mod evident, o mamă al cărei copil se simte rău clar trebuie să se adreseze unui medic, începând cu medicul de familie, care este cel mai apropiat și cunoaște istoricul patologiei copilașului respectiv și, nu în ultimul rând, centrului de primiri urgențe sau medicului specialist din Ambulatoriul Spitalului de Pediatrie Sibiu. În mod cert, există deosebiri în evoluția patologiilor, atât a celor de sezon, infecțioase, mai ales că acum avem și cazuri de gripă, este totodată un sezon pentru rotavirus, adenovirus, așadar e necesar ca părintele să se adreseze medicului. Deshidratarea unui copil se petrece într-un timp foarte scurt și complicațiile care pot apărea sunt destul de grave. Sfatul meu este să se adreseze medicului în primul rând, pentru o afecțiune a micuțului. Suntem în curs de a crea o pagină de Facebook prin casre să putem răspunde punctual la anumite chestiuni, dar în principal nu la cele legate de sănătatea micuților pacienți, ci de chestiuni administrative. E foarte greu să faci un consult prin telefon. Cel mai important lucru este să consultăm fizic pacientul”, spune Ciprian Șofariu, director medical la Spitalul de Pediatrie Sibiu.

Pentru mamele care nu sunt totuși adeptele deplasării la medic pentru orice problemă, există și alte opțiuni. În 2017, reprezentanții spitalului sibian au organizat chiar o serie de întâlniri cu părinții, în care au încercat să explice mai multe probleme care pot apărea și cum pot fi ele rezolvate. Din păcate, nici aceste întâlniri nu au prea avut succes.

„Încă de anul trecut am inițiat niște întâlniri cu părinții care au dorit să cunoască anumite problematici referitoare la îmbolnăvirile micuților pacienți, legate de afecțiunile de sezon, de vaccinări, de alimentație și de îngrijirea noului născut. Am beneficiat și de ajutorul doamnelor de la ONG-ul Mâini Unite, și am inițiat câteva astfel de întâlniri. Vreau să precizez însă faptul că nu am avut succesul scontat. Numărul participanțior a scăzut în mod constant, drept urmare le-am și rărit. Dacă însă se va manifesta un interes crescut în aceste întâlniri, noi suntem gata să le reluăm”, spune Ciprian Șofariu.

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

io

Acum 4 ani

"Se mai zice ca ar ajuta coca cola".... Stiu ca e simplu sa ramai gravida dar macar nu-ti impartasi prostia cu restul lumii. Grupul de mame nu e moderat de nimeni? Cand cineva da raspunsuri de astea, ar trebui blocat. Never underestimate the power of stupid people in large groups ;)
Raspunde

George

Acum 4 ani

Grupurile de mamici au asa o densitate de prostie incat rivalizeaza cu gaurile negre si chiar cu grupurile pesede in unele cazuri
Raspunde

un alt cetatean

Acum 4 ani

Grupul de mamici este moderat cu siguranta de o mamica, care stie binenteles toot, ca si celelalte mamici. Sunt persoane care au muuulti timp liber, si fabuleaza mult.
Raspunde

Sibi

Acum 4 ani

Aceste femei sunt iresponsabile. Nu constientizeaza la ce pericole isi expun copiii. Se mai dau si ... "intelectuale". In realitate sunt niste fanatice care nici macar nu inteleg ce inseamna sa fii parinte. Va rog sa va uitati pe un grup numit" Kangoroo mum " si dupa aceea sa va cruciti
Raspunde

drobul de sare

Acum 4 ani

Le recomand cu cãldurã Ion Creangã - "Prostia omenească". Adunãturã de proaste spoite și emancipate sau ucigașe de copii ? Asta e atentat la siguranța naționalã !
Raspunde

drobul de sare

Acum 4 ani

Turnul Sfatului este asemenea grupului de mãmici de pe feisbuc, niște semianalfabeți funcționali cu pretenții de ziariști, **** lingãilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus