Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
-5°C

Urania Cremene, expert în parenting, despre presiunea comparațiilor: „Astăzi este mai mare decât a fost vreodată. Nu avem picioarele Ioanei, banii Mirunei, soțul Cătălinei, casa Vasilicăi…”

Urania Cremene, expert în parenting, despre presiunea comparațiilor: „Astăzi este mai mare decât a fost vreodată. Nu avem picioarele Ioanei, banii Mirunei, soțul Cătălinei, casa Vasilicăi…”

Urania Cremene s-a aflat luni seară, la Sibiu, în cadrul unei conferințe dedicată femeilor și mamelor, în care a vorbit despre impactul negativ al comparațiilor în educația copiilor. Expertul în parenting a subliniat importanța sprijinirii talentelor individuale ale celor mici, în locul presiunii de a excela la toate capitolele. Totodată, ea a încurajat părinții să își construiască rețele de suport pentru a face față mai ușor provocărilor cotidiene.

„Este genul acela de eveniment la care vii cu un soi de placă, un plan, iar în momentul în care auzi, simți și îmbrățișezi, îți vine o cu totul altă idee și un alt plan”, a spus ea în deschiderea discursului.

Astfel, Urania a ales să vorbească la Sibiu despre comparații, alegeri, echilibru și despre ce ar trebui să sprijine părinții la copiii lor.

Și-a început discursul cu notele și cu modul în care părinții reacționează la ele.

„Vi s-a întâmplat vreodată să veniți acasă și să spuneți: Tata, am luat 8 la mate!, iar întrebarea pusă imediat după să fie: Dar ceilalți? Cât au luat ceilalți? Era o întrebare care venea foarte des, nu? Pe mine m-a disperat acest „ceilalți”. Ce relevanță are cât au luat ceilalți? Ei bine, treaba aceasta merge în profunzime. Uite, fratele tău și-a făcut curat în cameră, tu de ce nu ți-ai făcut? Dar uite, ea ce frumos stă în bancă, tu de ce nu stai la fel? Dar Ioana? Ea nu are posibilitățile noastre financiare și învață bine. Tu ai tot ce vrei și nu înveți la fel de bine. Comparații peste comparații pe care le folosim în continuare”, a spus expertul în parenting.

A explicat apoi că aceste comparații ajung și în viața noastră de adult și, fără să ne dăm seama, ajungem să ne dorim realizările altora—„stele”, după cum le-a numit ea—fără să conștientizăm că, acolo unde cineva a obținut ceva, a făcut-o prin muncă și nu doar datorită norocului.

„Acest mecanism al comparațiilor îl avem și noi pentru că nu ne simțim bine, echilibrați, ajunși în viața noastră acolo unde ne-am dorit sau unde am crezut că putem ajunge, pentru că nu avem picioarele Ioanei, banii Mirunei, soțul Cătălinei, casa Vasilicăi și serviciul nu știu cui și nu arătăm precum toate acelea care sunt în reviste, în online și peste tot.

Presiunea acestor comparații este astăzi atât de mare, mai mare decât a fost vreodată, iar tot ce înseamnă media online amplifică acest fenomen din ce în ce mai mult, încât a fi capabil să te uiți la tine și să alegi devine o chestiune de voință”, a spus Urania Cremene.

Ea este de părere că vindecarea acestei „boli” numite comparație ar putea aduce mult mai mult echilibru în viețile noastre.

A vorbit apoi despre faptul că nimeni nu trebuie să exceleze la toate capitolele, un lucru care i se pare imposibil de realizat, și îi sfătuiește pe părinți să se concentreze pe domeniile la care copiii lor excelează și să îi sprijine acolo cu tot ce pot, în loc să îi „mediteze” la materiile la care sunt mai puțin buni. Dacă aleg această variantă, nu vor face altceva decât să ridice puțin mediocrul, în niciun caz să susțină excelența.

„Acolo unde pui lupa, crește”, a mai spus Urania Cremene.

În finalul discursului, ea a încurajat părinții care sunt singuri și nu au sprijinul bunicilor sau al altor rude apropiate să își mărească cercul de prieteni cu alți părinți ce au copii de aceeași vârstă și să se sprijine unii pe alții, de la schimbul de sfaturi până la a-și ține copiii unii altora atunci când au nevoie de o pauză.

„Chiar cred că funcționează o astfel de conexiune și că ne putem ajuta dacă ne implicăm”, a încheiat Urania Cremene.

Urania Cremene este autoarea „All About Parenting”, primul program de parenting din țară și unica metodologie de parenting din lume dezvoltată dupa Teoria Autodeterminării. Ea s-a aflat la Sibiu în cadrul conferinței „Înfloritoare”, care face parte din turneul cu același nume organizat de Mirela Retegan și Fundația Zurli în 10 orașe, printre care și al nostru. 

La Sibiu, partener în organizarea evenimentului a fost asociația „Mâini Unite”. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Muresan

Acum 1 săptămână

Vorbesc si fetele astea ca sa castige un ban... Cel mai usor se castiga banii de pe urma orgoliului si neghiobiei oamenilor...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 săptămână

Adânc adevār grāita-i fiule! Dacā ai sti tu câti neghiobi împânzesc pāmântul......
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Sa fie si oamenii mai modesti, nu tot pe concurenta si capatuiala...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 6 zile

Da' de ce sā fie asa mā? Adicā sā îi lase pe altii " la bucate" ? Nu, copile, nu. Trebuie sā faci tot ce poti ca sā ai tot ce poftesti, cā altfel nu iti dā nimeni
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 săptămână

Cine naiba e sotul Cātālinei ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus