Duminică,
01.08.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Cluburile sportive sibiene cer primăriei: săli de sport și fără târguri în Sala Transilvania

Cluburile sportive sibiene cer primăriei: săli de sport și fără târguri în Sala Transilvania

Actualizare

Directorul Sălii Transilvania spune că este de acord cu punctele din scrisoarea redactată de cluburile sportive sibiene și că susține demersul acestora.

„Și fostul meu club, Puma, a semnat hârtia respectivă și cei de la handbal mi-au spus despre asta. Ei practic solicită autorităților locale să le facă o nouă sală. Eu, ca director de sală, am o cerere foarte mare pentru evenimente sportive și pentru antrenamente, iar timpul pe care noi îl avem aici e limitat și nu avem cum să satisfacem toate cererile. Tocmai de aceea susțin această scrisoare. Eu consider că orașul Sibiu are o neapărată nevoie de o asemenea sală, ca de aer. Eu am mai și spus unde s-ar putea face o asemenea sală - pe Calea Poplăcii. Oamenii doresc să facă acolo un Aqua Land. Din punctul meu de vedere, acolo ar trebui să se facă un bazin olimpic, o nouă sală de sport și multe alte facilități, iar Sibiul ar putea să ajungă un centru sportiv important care să aducă bani serioși care să aducă bani la economia locală”, spune Adrian Bibu.
În ceea ce privește discuțiile pe tema evenimentelor non-sportive organizate la Sala Transilvania, Bibu explică faptul că fără aceste evenimente, nu ar putea garanta gratuitatea echipelor care se antrenează în această sală.
„Eu nu știu sumele exacte, dar echipele juniori și seniori de la CSU, echipele juniori și seniori de la handbal, se antrenează în mod gratuit în această sală. Practic, Serviciul Public Sala Transilvania, prin Consiliul Județean, oferă celor două echipe facilități în valoare de în jur de 60.000 de Euro pe an, adică banii scoși de la vreo șase târguri într-un an. Toate gratuitățile acestea nu ar fi posibile dacă nu aș găzdui și aceste evenimente non-sportive”, explică directorul Sălii Transilvania.
 

Știre inițială

Reprezentanții mai multor cluburi sportive din Sibiu au transmis astăzi Primăriei Municipiului Sibiu o solicitare/scrisoare deschisă, în care prezintă efectele negative asupra sportului, cauzate de lipsa unor săli corespunzătoare.

De asemenea, se vorbește despre faptul că Sala Transilvania este folosită de multe ori pentru găzduirea unor evenimente care nu au nimic de-a face cu sportul. Aceștia solicită construirea unui centru cultural care să cuprindă săli de repetiții și o sală de spectacole cu o capacitate de minim 2000 locuri dotată după ultimele standarde în domeniu, pentru a găzdui evenimentele culturale ale orașului, precum și construirea unui complex sportiv care să cuprindă o sală polivalentă cu o capacitate de minim 4000 de locuri și cel puțin o sală de antrenamente. În plus, cluburile sibiene propun amenajarea unor săli de sport școlare din cele existente și/sau permiterea accesului cu prioritate echipelor sportive în intervalele orare și în zilele în care nu sunt cursuri.

Redăm mai jos scrisoarea deschisă semnată de cluburile sportive sibiene.

 Scrisoare deschisă

 

Stimată doamnă Primar,

Stimată doamnă Administrator

Stimați doamne și domni consilieri/șefi servicii

 

Cluburile şi asociaţiile sportive din Sibiu vă aduc la cunoștință unele disfuncționalități majore în domenii de mare interes pentru publicul larg, după cum urmează:

Municipiul Sibiu a fost Capitală Culturală Europeană în anul 2007, iar în tot acest timp scurs de atunci, 10 ani, nu s-au făcut investiții majore într-o sală de spectacole a municipalității care să permită organizarea de concerte, spectacole de divertisment ale instituțiilor culturale sau de învățământ, festivaluri tematice, expoziţii şi târguri etc.

În lipsa acestor spații dedicate culturii și artelor, multe dintre evenimentele enumerate mai sus au fost organizate în Sala Polivalentă Transilvania aflată în administrarea Consiliului Județean Sibiu. Foarte multe dintre aceste evenimente culturale au afectat pregătirea și desfășurarea meciurilor în competiții oficiale naționale și internaționale ale echipelor sportive de seniori care reprezintă municipiul nostru. Astfel, echipele care reprezintă Sibiul în primele ligi naţionale nu au avut poziții de antrenament timp de peste 3 săptămâni în plin sezon competițional, s-au antrenat în săli improprii din municipiu şi au fost chiar nevoite să ceară voie să se antreneze în săli din alte judeţe. De asemenea, meciuri oficiale au fost mutate în alte localități deoarece Sala Transilvania a fost ocupată, aceste situații perpetue le-au afectat performanțele sportive.

O altă problemă cu care se confruntă comunitatea locală și mai ales copiii și adolescenții care practică sau doresc să practice sportul este lipsa spațiilor adecvate pentru aceste activități. Cluburile și școlile sportive dețin puține spații adecvate (săli de sport, terenuri în aer liber), iar acestea sunt suprasolicitate. Unele dintre aceste cluburi sportive nu dețin deloc săli de antrenament și își desfășoară activitatea în spații necorespunzătoare, cum ar fi terenuri sub- sau supradimensionate, suprafață de joc necorespunzătoare care prezintă riscuri de accidentări, vestiare și grupuri sanitare insalubre, iluminat precar, temperaturi nepotrivite. Totodată, meciurile oficiale pe care echipele de juniori le dispută se desfășoară deseori în aceleași condiții prezentate mai sus. Toate acestea conduc la renunțarea la sportul de performanță a multor copii și adolescenți sibieni și la performanțe modeste ale echipelor sibiene pe plan național.

În această situație se află copiii și adolescenții sibieni școlarizați în municipiu, aproximativ 600 de practicanți ai baschetului înscrişi oficial la cluburile de juniori, 900 de practicanți ai handbalului și încă pe atâți copii și adolescenți practicanți ai altor sporturi de echipă (fotbal, volei, rugby) sau a sporturilor individuale.

Ne dorim ca atât evenimentele culturale cât și cele sportive să fie organizate în spații adecvate, cu dotări potrivite acțiunilor, iar activitatea grupurilor culturale și a echipelor sportive să nu mai aibă de suferit din cauza lipsei acestor spații.

Prin urmare, pentru a susține corespunzător - în plus față de finanțările generoase din partea municipalității - atât viața culturală cât și activitățile sportive de performanță și de masă din municipiul nostru și aducerea acestor activități la nivelul pe care îl merită atât actorii principali, artiști și sportivi, cât și publicul

vă solicităm

soluționarea acestor probleme de mare interes și importanță pentru locuitorii municipiului Sibiu prin construirea de spații adecvate la standardele naționale și internaționale actuale.

Venim în sprijinul solicitării cu următoarele propuneri:

  • Construirea unui centru cultural care să cuprindă săli de repetiții și o sală de spectacole cu o capacitate de minim 2000 locuri dotată după ultimele standarde în domeniu;
  • Transformarea unor spații dezafectate (foste hale de producție) în centre culturale cu săli de spectacole dotate corespunzător;
  • Construirea unui complex sportiv care să cuprindă o sală polivalentă cu o capacitate de minim 4000 de locuri și cel puțin o sală de antrenamente;
  • Amenajarea unor săli de sport școlare din cele existente deja la standardele impuse de competițiile jocurilor sportive din prima ligă, și/sau permiterea accesului cu prioritate echipelor sportive în intervalele orare și în zilele în care nu sunt cursuri. În sprijinul dvs, venim cu o listă de şcoli potrivite pentru aceste investiţii:
  • Colegiul Național "Samuel von Brukenthal" - sala are toate facilitățile necesare, dar nu se permite accesul echipelor (seniori şi juniori) pentru antrenamente sau competiții;
  • Colegiul Național "Octavian Goga" – aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;
  • Liceul Teoretic "Constantin Noica" - aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;
  • Școala Gimnazială Nr. 18 - aducerea la standarde de competiții a suprafaței de joc, iluminatului, panourilor și porților, vestiarelor și grupurilor sanitare;
  • Amenajarea de terenuri de sport multifuncționale și/sau complexuri sportive în toate cartierele municipiului și punerea lor la dispoziția publicului, cu titlu gratuit.
Ne oferim tot sprijinul și disponibilitatea la dialog și colaborare, astfel încât aceste solicitări să poată fi soluționate în beneficiul tuturor locuitorilor municipiului Sibiu.

Prezentăm mai jos programul expoziţiilor şi târgurilor din Sala Transilvania în perioada imediat următoare:

13-18 februarie 2018 – Târg ExpoTricoTex

21-22 februarie 2018 - CE Volei Alba Blaj

6-11 martie 2018 – Târg

13-14 martie 2018 – Târgul de cariere

Astfel, dintr-o lună, jumătate din zile sunt ocupate de târguri în Sala Transilvania.

Prezentăm mai jos situația antrenamentelor și competițiilor în sala Transilvania în anul calendaristic 2017 pentru echipele CSU Sibiu (Liga Națională de Baschet Masculin) și HC Sibiu (Divizia A handbal masculin).

Ţinem să precizăm faptul că echipa de baschet BC CSU Sibiu este cea mai longegivă echipă din România ce activează în Prima Ligă, cu două titluri la activ, iar handbalul este un sport foarte iubit în oraşul Sibiu, oraşul în care s-a jucat primul meci de handbal din România, în anul 1921.

Ianuarie 2017:

10 - 11. 01. 2017  - CE Volei Alba Blaj

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 10 - 11. 01. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 14. 01. 2007.

24 - 25. 01. 2017  - CE Volei Alba Blaj

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 24 - 25. 01. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Pitești în data de 27. 01. 2007.

Februarie 2017:

27 - 28. 02. 2017  - CE Volei Alba Blaj

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 27 - 28. 02. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial pe teren propriu cu BC Timișoara în data de 03. 03. 2007.

Martie 2017:

14- 19. 03. 2017 - Târg Expotricotex

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 14. - 19. 03. 2017, CSU Sibiu  a susținut un meci oficial la Pitești în data de 18. 03. 2007 și s-a antrenat câteva zile la Târgoviște, iar HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu în data de 20. 03. 2017 cu CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu.

Septembrie 2017:

15- 17. 09. 2017 – Transylvanian Grand Prix Sibiu, concurs de dans sportiv

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 15. - 17. 09. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu în data de 18. 09. 2017, iar CSU Sibiu a susținut un meci oficial internațional în FIBA Europe cu BK Pardubice (Cehia) în data de 21. 09. 2017.

Octombrie 2017:

03 - 08. 10. 2017 -Târg Expotricotex

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 03. – 08. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial în deplasare la Oradea în data de 07. 10. 2017 pentru care s-apregătit la Satu Mare, apoi a susținut un meci cu Steaua București pe teren propriu în data de 14. 10. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial pe teren propriu cu CNE Sighișoara în data de 15. 10. 2017.

18 - 20. 10. 2017 - Cupa Școlilor ”Be cool – Play sports”

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 18. - 20. 10. 2017, HC Sibiu a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 21. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 23. 10. 2017.

30.10.2017 - Gașca Zurli

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 23. - 30. 10. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 03. 11. 2017, HC Sibiu a amânat un meci oficial pe teren propriu cu CSM Oradea pentru 06. 11. 2017.

Noiembrie 2017:

31.10 - 05.11 - Târg Expotricotex

HC Sibiu a susținut un meci oficial la Cluj Napoca în data de 31. 10. – 05. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Pitești în data de 03. 11. 2017, HC Sibiu a susținut meciul oficial pe teren propriu cu CSM Oradea în data de 06. 11. 2017.

20 - 26. 11. 2017 - Târg Expotricotex

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 20. - 26. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Galați în data de 03. 12. 2017, HC Sibiu a susținut meciul oficial pe teren propriu la Cisnădie cu CSU Constantin Brâncuși Târgu Jiu în data de 26. 11. 2017.

27.11. - 01.12. 2017 - Festivalul Național de Folclor "Ioan Macrea"

Nu s-au desfășurat antrenamente de baschet și handbal în perioada 20. - 26. 11. 2017, CSU Sibiu a susținut un meci oficial la Galați în data de 03. 12. 2017 pentru care s-a antrenat în localitatea Brăila, HC Sibiu a susținut meciul oficial la Reșița în data de 03. 12. 2017.

Semnatarii memoriului:

Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Sibiu, Club Sportiv Handbal Club Sibiu, Club Sportiv Scolar "Soimii", Club Sportiv Scolar Sibiu, Asociatia fanilor CSU Sibiu "Al 6-lea jucator", CS Societatea de Patinaj Sibiu, Asociatia Club Sportiv Comunitar, Club Sportiv Kudokai full-contact, Miado's Judo Club Sibiu, Asociatia Club Sportiv Hirsch Sibiu, Club Sportiv Municipal Sibiu, Asociatia Club Sportiv Alpha Sport Team, Asociatia Club Sportiv de rugby Sibiu, Club Sportiv P.U.M.A. Sibiu, Club Sportiv CAB Sport

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andra Neajlovescu

Acum 3 ani

Pentru sportul de "performanta" care este in Sibiu (Valcea de Sus), actuala sala e arhisuficienta. Ar trebui ca in timpul saptamanii sa se organizeze degustari de ciorba de burta si de mici, ca in Obor.
Raspunde

baba

Acum 3 ani

Esti un cretin!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Octa

Acum 3 ani

Cluburile sportive habar nu au pe ce lume traiesc: primaria nu are nici o treaba cu Sala Transilvania. Iar centru cultural cu minim 2.000 de locuri? Abia se umple o sala cu 300... hai ca avem niste prioritati...
Raspunde

m

Acum 3 ani

Eu de exemplu m-am saturat sa vad doar concursuri de baschet , volei si dansuri sau judo . Vreau sa vada concursul national de Gimnasca artistica , nu a mai fost din anul 2000 , gimnastica aerobica ,romania are campioni mondiali . Cui nu -i place targurile de haine sa nu se duca . Sa se deschida o data Casa de Cultura ,ne facem de rusine .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un curios

Acum 3 ani

Sala Transilvania nu este in administrarea Consiliului Judetean?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

IOM

Acum 3 ani

Sala Transilvania nu are director pnl-ist???
Raspunde

dadush

Acum 3 ani

Targurile alea de textile nu le organizeaza primaria ci administratorul salii, respectiv Consiliul Judetean sau macar cu acordul consiliului. Semnatar al scrisorii este si Directia Judeteana pt Sport, parte din ce institutie judeteana? Adica noi avem o sala dar facem ce vrem cu ea, si cerem primariei sa mai faca, doar politica este facila si pentru toata lumea iar cand partidul cere semnam si scrisori deschise.
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

DJTS e subordonat MTS. Dar sportivii de acolo si din orice organizatie sportiva semnatara tot sibieni sunt. Deci evident ca destinatarul acestui memoriu trebuie sa fie Primaria Sibiu, administratie care poate rezolva aceste discfunctionalitati ale comunitatii pe care o reprezinta direct. Initiator al demersului este Asociatia al 6-lea Jucator, asociatie neafiliata politic. Este un demers oportun si corect.
Raspunde

ati uitat de iepuri si gaini - au fost luna asta in sala Transilvania

Acum 3 ani

sala asta, comparabila cu targul porcilor, e oglinda perfecta a preocuparilor administratiei locale sibiene
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

Felicitări Mircea !!! Sper din suflet sa deschizi măcar ochii unora , cinste ție și celorlalți implicați !!
Raspunde

Iulian

Acum 3 ani

Expoziții și târguri să se facă la Expo Redal, special construit pt așa ceva. Sala Transilvania să rămână pt sport.
Raspunde

Normalitate

Acum 3 ani

In sala Transilvania se pot organiza si târguri și concerte si alte manifestari, nu asta e problema. Problema e ca e UNICA alternativa care poate găzdui antrenamente și competitii sportive in conditii bune. Ce facem daca, presupunem, maine se închide din diverse motive? Renuntam la tot sportul de sala ca nu avem unde? Municipalitatea sibiana are suficiente fonduri pentru a dezvolta si infrastructura sportivă pentru sporturile de sala. Acolo din pacate stăm foarte rău pentru un oraș de talia Sibiului. Exista cerere foarte mare iar Sibiul are potențial sa sustina si astfel de proiecte necesare. De lăudat initiativa celor care au facut acest demers si celor care l-au semnat, un gest civilizat si normal pentru Sibiu.
Raspunde

Cetateanul

Acum 3 ani

Parteneriat public-privat acesta ar trebui să funcționeze dar nu se poate la noi așa ceva până nu se schimbă mentalitatea la nivelul unora nu spun cine
Raspunde

florin

Acum 3 ani

Din pacate Coafeza nu va intelege prioritatea construirii unei sali......Va trebui sa mai asteptam 2 ani pana scapam de "dansa" , asta daca nu cumva, orbita de propria valoare, va dori sa candideze dinnou...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

gigi

Acum 3 ani

De ce nu o scrisoare deschisa Departamentului de Stat American ? Sala Transilvania este in directa administrare a Consiliului Judetean PNL + FDGR iar idiotii astia se adreseaza Primariei ?
Raspunde

Normalitate

Acum 3 ani

Gigi....citeste Gigi scrisoarea...., încet, cu răbdare, atent, foarte atent si ai sa înțelegi.
Raspunde

baba

Acum 3 ani

Consiliul judetean/primaria au transformat sala T intr-un talcioc ieftin. Ce cauta asa zisa piata ambulanta in locatia respectiva? Zona aceea trebuia dedicata sportului si atat. De ce au inchiriat spatii din incinta salii teraselor si cluburilor? Nu exista viziune. Totul se intampla pompieristic in functie de cheful si piticii celor care se perinda prin functii. Azi maine vedem ca se vor organiza astfel de evenimente (si la sala Thalia). A fost candva Sibiu, capitala culturala...acum e Doar un mare talcioc. Si cand spun asta ma refer si la Festivalul de Teatru.
Raspunde

McD

Acum 3 ani

Exista un proiect mai vechi pentru construirea unei sali de sport polivalente in spatele bazinului de inot, care sa cuprinda terenuri de baschet, handbal, volei, tenis, pista indoor de atletism, mini fotbal, cu o capacitate a tribunelor intre 1500-3000 locuri amenajabile in functie de eveniment. Sala era necesara mai ales pentru cluburile sportive scolare, pentru a decongestiona programul de la sala polivalenta Transilvania. Pacat ca nu se mai face nimic in sensul acesta...poate aude cineva...
Raspunde

McD

Acum 3 ani

De ce nu inchiriaza organizatorii acestor targuri sau activitati spatiul lasat liber prin falimentul firmei TRIDENT de langa METRO. Este un spatiu perfect pentru astfel de evenimente...trebuie doar putin cosmetizat.
Raspunde

GhO

Acum 3 ani

Cladirea poarta alta denumire acum, in urma licitatiei castigate de acum un AN.... bro.... Esti din Sibiu??? Sau nu esti actualizat..... Nu face nimeni gimnastica pentru ca nu e cool. Si copii sunt majoritatea obezi.....cine sa faca? Profesori de sport.... nu sunt. Avem o mentalitate imbatranita.... Noi nu facem sport din ala de dimineata...pe racoare cand nu te vede nimeni in parc(sunt 2-3 totusi) noi facem sport la 15.30 cu cainele si cu cea mai buna pritenea/prieten eventual "ne cuplam" pe acolo..... in rest doar povesti....din pacate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus