Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Tariful unei nopți de cazare la spital, ca la o pensiune de trei stele

Tariful unei nopți de cazare la spital, ca la o pensiune de trei stele

Cazarea la un spital din Sibiu, pentru cei care nu sunt asigurați, costă cam cât ar fi tariful la o pensiune de trei stele, tot din oraș. La fel ca la pensiunea în cauză, nici la spital nu este inclusă mâncarea. Aceasta din urmă se plătește separat, precum și medicamentele, tratamentul și investigațiile. Practic, exact ca la pensiune, în banii respectivi intră personal auxiliar, spălătorie, curățenie, pază și lenjerie.

O persoană neasigurată, care nu poate face dovada de asigurat sau care beneficiază de asistență medicală la cerere, trebuie să plătească spitalizarea și tratamentul, sau, în unele cazuri, doar tratamentul și investigațiile. Acest tarif pornește de la 129 de lei și poate ajunge chiar până la 800 de lei. În schimbul a 129 de lei, cei care plătesc banii aceștia beneficiază doar de cazare, iar pentru tratament e altă poveste. De asemenea, pentru mâncare se percepe o altă taxă.

La Spitalul Județean Sibiu, doar cazarea costă 129 de lei. Tratamentul, medicamentele și mâncarea sunt deja din alt registru și diferă în funcție de secție și de tipul de tratament.

„În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, costul mediu al serviciilor hoteliere este de 129,30 lei pe zi de spitalizare. În această sumă sunt incluse următoarele cheltuielile de personal auxiliar, cheltuieli spălătorie, materiale de curățenie, dezinfectanți, lenjerie, utilități și pază”, arată reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Sibiu.
La Spitalul Militar pe de altă parte, nu se percepe o taxă exclusiv pentru cazare. Așadar, pacientul nu plătește seviciile hoteliere, însă achită valoarea aferentă tratamentului, investigațiilor și medicamentelor. Și aceste tarife diferă în funcție de secție și pornesc de la 300 de lei și pot ajunge până la 800 de lei.
„Spitalul Militar Sibiu nu oferă servicii de cazare, tarifele pentru o zi de spitalizare la nivel de sectie/ compartiment din structura proprie constând exclusiv în contravaloarea medicamentelor, a materialelor sau a prestatiilor, care se pot identifica la nivel de pacient. Tarifele practicate de Spitalul Militar de Urgență Sibiu se adreseaza cetățenilor care solicită asistență medicală la cerere, cetățenilor care nu pot face dovada de asigurat și a celor neasigurați”, se arată într-un răspuns emis de reprezentanții Spitalului Militar Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.
Excepție de la această regulă fac urgențele medico-chirurgicale, care nu trebuie plătite.

Tarife Spitalul Militar Sibiu, în funcție de secție:

Sectie Chirurgie 698,78 lei

Sectie Dermato-Venerologie 334,80 lei

Sectie Medicina Interna 334,80 lei

Compartiment Boli Infectioase 334,80 lei

Compartiment Neurologie 334,80 lei

Compartiment Psihiatrie 334,80 lei

Compartiment Oftalmologie 809,91 lei

Compartiment O.M.F 422,65 lei

Compartiment O.R.L 422,65 lei

La mâncare, altă taxă

Valoarea unei mese luată din postura de pacient în zilele petrecute în spital diferă din nou, de această dată în funcție de regimul alimentar la care este supusă persoana respectivă. Așadar, pentru hrană, la un spital sibian, pacientul va da zece lei în plus pe zi dacă are un regim alimentar normal, 15 lei dacă este diabetic și aceeași valoare dacă suferă de hepatită.

Taxa pentru alocațiile de hrană este stabilită printr-o hotărâre de guvern și este în medie cam aceeași la toate spitalele. Conform graficului HG-ului în discuție, tarifele pentru mâncare încep de la șapte lei și ajung până la 19,4 lei.

Tarifele în București, cam tot pe acolo

Ca o comparație, într-un spital din București, o pacientă cu stomatită veziculară a plătit pentru trei nopți de stat în spital 1322 de lei, adică undeva la 440 de lei pe noapte, la care se adaugă cheltuielile pentru materialele sanitare, în valoare de 52 de lei și alți cinci lei pentru medicamentele primite pe perioada spitalizării. Așadar, în total, pe trei zile petrecute în spital, pacienta a scos din buzunar 1379 de lei.

129 de lei, valoarea unei nopți petrecută într-o pensiune de trei stele

La o simplă căutare pe internet a unui loc de petrecut noaptea pentru un turist care ajunge prin Sibiu, pensiunile de două și trei stele se încadrează în tariful stabilit de spital pentru cazare. Găsim pensiuni la care o noapte costă de la 129 până la 134 de lei. În aceste tarife nu sunt incluse mesele. În schimb, la fel ca la spital, pentru aceiași bani, beneficiezi la fel de curățenie, pază, lenjerie curată și personal auxiliar. Și aici, la fel ca la spital, mâncarea e plătită separat.

Diferența este că la pensiune mergem de bună voie, în timp ce la spital ajungem de nevoie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus