Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
6°C

VIDEO Scandal pe bani publici: asfaltarea străzilor, înlocuită cu proiectul unei pârtii de schi

VIDEO Scandal pe bani publici: asfaltarea străzilor, înlocuită cu proiectul unei pârtii de schi

O majoritate formată din consilierii PSD, PMP și FDGR a decis modificarea proiectului de buget pe anul în curs, prin înlocuirea unor investiții în infrastructura rutieră cu cele necesare pentru pregătirea amenajării unei pârtii de schi. Pârtie pentru a cărei construire, bugetul de investiții ar rămâne blocat pe aproximativ zece ani. Se întâmplă la Avrig.

Investițiile din proiectul de buget al Avrigului au fost prezentate în cadrul unei dezbateri publice la care au fost invitați locuitorii orașului, în ziua de 7 februarie. La ședința de consiliu local ce a avut loc o săptămână mai târziu, lista investițiilor a fost modificată de o parte din consilierii locali, spre nemulțumirea primarului și a unor locuitori ai orașului. Astfel, din proiectul de buget au fost eliminate proiectele de amenajare a unui skatepark, a unei parcări și de modernizare a unei străzi, cu investițiile premergătoare amenajării unei pârtii de schi la Poiana Neamțului. Sumele necesare pentru aceste pregătiri, însă, ar urma a fi luate și din banii alocați unor lucrări de modernizare a străzilor deja contractate sau chiar începute.

O pârtie "nesigură"

La ședința CL Avrig, modificarea bugetului a fost votată de consilierii PSD, FDGR și PMP, singurii care s-au abținut fiind cei liberali. Primarul Adrian David spune că modificările aduse proiectului de buget prin noile investiții prevăzute pun în pericol chiar și finalizarea unor șantiere deja începute, care ar urma să rămână fără finanțare, odată demarat proiectul pârtiei de schi. Situație care apare și în contextul reducerii veniturilor la bugetul Avrigului cu 5,9 milioane de lei, în urma așa-numitei "revoluții fiscale" impusă de Guvernul României.

"De anul trecut ne-am făcut niște planuri, am pornit investiții pe străzi, pentru a căror finalizare încă ne bazăm pe o rectificare bugetară pozitivă în vară. Având în vedere că alocările au scăzut cu 5,9 milioane de lei e foarte greu să luăm decizia de a investi acum într-o pârtie de schi. Acum analizăm oportunitatea acestei investiții, iar în martie voi merge în fața Consiliului local cu ceea ce înseamnă pentru oraș o astfel de investiție. Pentru că nu e chiar așa simplu", spune primarul Adrian David.

El arată că din fonduri nerambursabile pot fi acoperite doar costurile de amenajare a pârtiei propriu-zise (gândită să aibă o lungime de aproximativ doi km). Alături de această finanțare nerambursabilă, din bugetul Avrigului ar mai trebui asigurată o cofinanțare de 30%, estimată de primarul Adrian David la șase milioane de euro. În plus, premergător obținerii finanțării (deocamdată incertă) tot din bugetul Avrigului ar mai trebui acoperite costurile de proiectare, de creare a infrastructurii rutiere până la pârtie, precum și de prelungire a rețelelor de utilități (apă, canal, energie electrică), de amenajare a lacurilor artificiale pentru apa necesară tunurilor de zăpadă, dar și costurile generate de scoaterea terenului pentru pârtie din regimul forestier. 400.000 de lei au fost alocați anul acesta doar pentru prelungirea rețelei de energie electrică. "În plus, pentru a fi depus proiectul în vederea obținerii finanțării, mai trebuie creat până în toamna acestui an și proiectul tehnic, care iarăși are costuri mari. Pentru a îndeplini condițiile de eligibilitate trebuie plătite sume mari și nici nu este sigur că finanțarea nerambursabilă va fi obținută. În aceste condiții este pusî clar în pericol continuarea investițiilor în infrastructura orașului", mai spune primarul Adrian David.

Lista șantierelor care vor fi oprite

Șantierele care vor rămâne fără finanțare din cauza sumelor necesare pentru pregătirea proiectului pârtiei de schi sunt modernizarea străzii Gheorghe Lazăr (lucrare de 6,3 mil. de lei, preconizată iniția a fi terminată în primăvara-vara anului viitor), a străzii Nicolae Bălescu (lucrare de 1,9 milioane de lei, care ar trebui să înceapă în martie și să fie finalizată în toamnă), plus reabilitarea a 1,7 km de străzi din Mârșa (contract de 3,6 milioane de lei, care ar trebui finalizat în septembrie). În plus, prin modificarea proiectului de buget local de către majoritatea din Consiliu local, a fost scoasă de pe lista de lucrări și modernizarea străzii Nouă (lucrare estimată la 550.000 de lei).

Iar dacă va fi demarat și proiectul pârtiei, din cauza costurilor necesare pentru cofinanțare, bugetul Avrigului nu ar mai putea suporta și alte investiții pe o perioadă de aproape zece ani. "Acum avem noroc cu excedentul bugetar, dar în viitor?", se întreabă primarul.

Propunere: organizarea unui referendum

În cursul zilei de joi, la sediul Primăriei Avrig a fost depusă o cerere de organizare a unui referendum local, în care să fie consultată populația cu privire la prioritățile localității. Cel care a depus solicitarea este Cristian Bujan, în numele Asociației Atitudine civică - Avrig, al cărei președinte este. "Noi, ca asociație, credem că în Avrig altele sunt prioritățile. Nu suntem împotriva pârtiei de schi, dar cerem să nu se schimbe ordinea firească a lucrurilor. Din punctul nostru de vedere, să faci o investiție majoră de multe milioane de euro, la cât sunt estimate costurile pentru pârtia de schi, plus costurile de amenajare a infrastructurii până acolo și a utilităților, ar fi normal să întrebi, mai întâi, Avrigul. Și abia după ce știi că primești finanțare pentru un astfel de proiect să începi să aloci bani. Un alt argument ar fi că instituțiile bancare din Europa nu mai finanțează lucrări de amenajare a pârtiilor la o altitudine mai mică de 2.000 de metri. Iar la noi pârtia e la 750 de metri altitudine", spune Bujan.

Primarul Adrian David consideră că, dacă majoritatea Consiliului local decide să meargă în continuare pe susținerea proiectului pârtiei de schi, se impune realizarea unui referendum local pentru consultarea cetățenilor cu privire la proiectele prioritare pentru oraș. "Nu zic că nu e necesară și o pârtie de schi, dar nu în acest moment. În plus, riscăm să nu obținem finanțarea și atunci cheltuim aproape două milioane de euro în pregătiri, ca să rămânem cu ce?", se întreabă primarul Avrigului.

Și "alte" interese

Voci din Avrig care nu vor să își decline identitatea arată că de promovarea acestui proiect al pârtiei de schi sunt interesați inclusiv consilieri locali, care au terenuri în zona Poiana Neamțului, unde este gândită amenajarea pârtiei. "Și chiar dacă nu se face pârtia, se trag utilitățile. Pentru cine? Pentru cei care au terenuri în zonă?", arată unul dintre avrigenii cei care suspectează că proiectul pârtiei de schi este "cu dedicație".

Plus o stație de biogaz

Proiectul de buget al Avrigului a mai suferit o modificare introdusă de majoritatea formată din PSD, FDGR și PMP. Este vorba de construirea unei stații de biogaz, pentru a cărei documentație, majoritatea PSD - FDGR - PMP a propus și votat alocarea a 461.000 de lei. Stația de biogaz ar urma să coste 3,6 milioane de euro plus TVA, iar pentru funcționare ar avea nevoie ca materie primă de 20.000 de tone de porumb pe an și de alte aproximativ 4.000 de tone de bălegar. Cu gazele obținute ar urma produsă energie electrică.

Urmăriți mai jos înregistrarea ședinței în care a fost adoptat bugetul pe 2018 al Avrigului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

altul

Acum 4 ani

Sa ia partia de la Jina sau cea de la Gura Raului si sa le mute la Avrig. Partii la altitudine de 1000 de metri sunt aflare in treaba.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

alex

Acum 4 ani

Avrigul ala e un oras mort. Desi potential pentru dezvoltarea turismului ar fi din plin. In jurul unei astfel de partii de schi s-ar putea dezvolta o intreaga zona de agrement, cu complexuri turistice. Locatia se preteaza pentru asa ceva (Zona Negoiu-Bărcaciu-lacul Avrigului si Suru). Acea zona ar fi un magnet pentru turisti atat iarna, cat si in sezonul estival. Partia de schi si zonele de agrement care s-ar dezvolta in jurul ei ar deveni un motor al economiei locale. Dar no....iti trebuie putin creier sa gandesti in perspectiva si sa pui la punct o strategie viabila. Ori, vad ca primarul asta nu are asa ceva. Oricum, construirea unei astfel de partii ar fi singura sansa ca acea zona sa se dezvolte. Ar genera locuri de munca si venituri la bugetul local. Uitati-va cati turisti atrag statiunile precum Paltinisul, de exemplu, atat iarna, cat si vara (vezi Arena Platos care ofera posibilitati de agrement si in sesonul estival si e mereu plin ochi de turisti) Cu siguranta investitia s-ar amortiza repede. Este o sansa, mai ales ca proiectul beneficiaza de finantare de la Guvern in proportie de 70%. La cum stau acum lucrurile, construirea acelei partii ar fi una dintre putinele sanse pe care Avrigul le are pentru a se dezvolta. Altfel va ramane un oras fara viitor. O comuna amarata. Asa cum este acum.
Raspunde

SEBASTIAN

Acum 4 ani

Da Alex dar: cum se spunea, partii la sub 2000 de m nu primesc finantari, cele sub 1000m nu se justifica d.p.d.v al climei ( genereaza costuri privind mentenanta tunurilor de zapada ) deci...locatia nu e una buna; apoi dezvoltarea orasului se poate face prin atragerea unor investitori in industrie - fabrici prelucratoare - modelul Sibiului este relevant, generatoare de o plus valoare mai mare; Exista Paltinisul - statiune consacrata - si un proiect, sustinut de guvern de creare a unor partii de ski in zona Balea...si atunci ce sanse sunt pt Poiana Neamtului intre ele? Nu toata lumea schiaza...nu se poate schia mai mult de 4 luni pe an...deci amortizare nu s-ar face rapid si nu ar deveni defel profitabil un astfel de proiect...
Raspunde

un curios

Acum 4 ani

Pentru altul 1. Partia de la Gura Raului este din bani private nu publici. 2. Din analize parttii sub 1000 - 1200 m nu se justifica si nici nu pot fi obtinute fonduri europene. 3. Partia la Avrig se poate face de la Barcaciu in sus, dar cat costa?
Raspunde

S

Acum 4 ani

Bradu are apa, dar nu are canalizare. Străzile sunt neasfaltate si se vrea pârtie de schi.
Raspunde

totusi

Acum 4 ani

Ce-s cu fetele alea de masa?
Raspunde

Avrigean,din pacate.

Acum 4 ani

Ei vor partie de ski pentru ca cei din PMP au vile in jurul cabanei Poiana Neamtului si au nevoie de utilitatile aferente. Avrigul este mort din cauza acestor oameni sau a parintilor acestora,pentru ca nu au dorit dezvoltare cand a fost timpul. De ce doar acum? Pentru ca au ei de castigat,iar locuitorii fac naveta cu ce apuca pentru a merge la serviciu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ileana Lancranjan

Acum 4 ani

Se impune de urgenta amplasarea de dozatoare de ciorba de burta in puncte cheie ale Sibiului si in centru! Sibianismul traditionalist o cere imperios!
Raspunde

Tepes

Acum 4 ani

Avrigul are cele mai proaste strazi din judet. Primarul si consilierii sunt prosti de dau in gropi. Umbla cu scara in spate.
Raspunde

McD

Acum 4 ani

..au mai fost unii la fel de prosti la Jina si acum pasc oile pe partia de schi...urmeaza altii la rand care sunt ceva mai la vale...dar se pare ca la fel de mandrii...in prostia lor...poate vor si tramvai in oraselul lor...
Raspunde

McD

Acum 4 ani

...sorry...mandri...asa e corect...
Raspunde

bogdan

Acum 4 ani

Pirtie de schi nu o sa fie niciodata,dar utilitatile(apa,canal,curent)o sa fie realizate ,,gratuit"pentru anumite persoane din zona(stie orice avrigean despre cine este vorba).Se pare ca nu intereseaza pe nimeni din primarie adevaratele prioritati din Avrig si aruncam banii pe tot felul de aberatii.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Afacere Poiana Neamtului ; locuitorii Avrigului și -o merită: au ales primari tot umil și unul ! Aici nu au comandat nici Stalin , nici Soros , nici Iliescu , nici Basescu , nici măcar Dracnea ! Este măsura exactă a eficienței descentralizării ; Jina este elocventă ! Merităm Centenarul ? Atâta am reușit sa facem in 100 de ani ?
Raspunde

Anul 100

Acum 4 ani

Ca sa ajungi la partie, turistii vor avea nevoie si de un drum, ca nu toti au bani de elicopter. In alta ordine de idei, in campanie acesti consilieri, care vad acum din partie o necesitate, se bateau cu pumnii in piept ca prioritar sunt infrastructura, locurile de munca, o cresa si o gradinita. Brusc Avrigul se transforma in statiune.... Mai bine au amenaja lacurile cu apa sarata catre Marsa, ca eu cred ca ar avea mai multe sanse decat partia de la 750 m... Voie buna! Ma inclin! ....cum ar zice uni
Raspunde

Anul 100

Acum 4 ani

Ca sa ajunga la partie, turistii vor avea nevoie si de un drum, ca nu toti au bani de elicopter. In alta ordine de idei, in campanie acesti consilieri, care vad acum din partie o necesitate, se bateau cu pumnii in piept ca prioritar sunt infrastructura, locurile de munca, o cresa si o gradinita. Brusc Avrigul se transforma in statiune.... Mai bine au amenaja lacurile cu apa sarata catre Marsa, ca eu cred ca ar avea mai multe sanse decat partia de la 750 m... Voie buna! Ma inclin! ....cum ar zice uni
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus