Miercuri,
24.07.2024
Ploi Scurte
Acum
21°C

PSD Sibiu. Lătratul tinerilor lupi

De când cu ”lupii tineri”, social-democrații sibieni au încercat o nouă comunicare publică. Față de lungul mandat al fostului președinte PSD, Ioan Cindrea, când PSD Sibiu transmitea ceva doar atunci când anunțau candidații la alegeri (și în 90% din cazuri, aceștia erau mereu aceiași), acum social-democrații se lansează în comunicate de presă aproape săptămânal. E o performanță față de seceta anilor precedenți. E drept, au avut și motive.

De câteva luni, un grup de tineri stau în fiecare zi, vreme de-un sfert de oră, în fața sediului de partid și se uită la clădire. Gestul i-a deranjat în așa măsură pe pesediști, încât au ieșit periodic cu tot soiul de comentarii. De la a le compara mesajul cu cel al securității comuniste, până a-i acuza de furt și distrugeri. Niciodată mesajul PSD nu a fost unul conciliant. Dimpotrivă. Au fost agresivi, încruntați, revoltați, mereu porniți împotriva unor oameni, de parcă de asta depindea propria libertate.

Pe lângă comunicatele anti – ”vă vedem”, PSD-iștii au avut permanent un dușman: Raluca Turcan. Asupra ei au turnat permanent acuzații, indiferent de subiect. Prima și cea mai importantă acuză: studiile făcute la Moscova. În aproape toate comunicatele, social-democrații au făcut referire la Institutul Pușkin pe care l-a absolvit președinta PNL Sibiu. N-a contat faptul că în cei trei ani, liberala a făcut  rusă comercială, ci faptul că Turcan a studiat în Rusia, la Moscova, deci ea e comunistă, nu ei, social-democrații.

Un alt avânt l-a luat PSD Sibiu cu privire la președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean. Ea nu e comunistă, în opinia lor, ci doar obedientă față de Turcan. Au avut și un proiect de hotărâre prin care i se cerea demisia, însă a picat la vot.

Agresivitatea social-democraților poate ține de tinerețea celor care au preluat conducerea organizației. Poate fi și o consecință a anilor de secetă, în care singura voce din partid era a liderului suprem. Poate fi însă și o directivă de la centru, care să le fi cerut județelor să fie mai vocale, mai active.

Mulți spun că PSD-iștii, cu astfel de comunicate, sunt în pierdere. Pe de altă parte, cei din preajma lor le susțin, explicând că de mult nu au fost atât de vocali și era cazul ca sibienii să cunoască adevărul. Eu cred că astfel de comunicate nici nu-i ajută, nici nu-i încurcă.

În primul rând, spun asta pentru că societatea este extrem de polarizată între cei care îi susțin necondiționat și ce-i care urăsc din inimă. Comunicatele agresive îi ajută, cel puțin teoretic, în fidelizarea primei categorii: publicul lor captiv. Doar că aceștia sunt și vor fi cu ei, orice ar fi. Nu au nevoie să-i vadă prin media locală vociferând. Îi aud la ședințe. Nu pot fi ”adoptați”, așa cum propunea deunăzi Mihai Șora, pentru a vedea și altfel lucrurile. E inutil.

Pe de altă parte, nu atrag alți oameni noi, pentru că pe aceștia ori nu-i interesează, ori pesediștii sunt prea agresivi în comunicare și în consecință mai mult alungă. În concluzie, comunicatele nu sunt altceva decât apă de ploaie. Ai lor sunt satisfăcuți că cineva le-o zice ”vagabonzilor sorosiști” din fața sediului de partid, iar ceilalți de abia le așteaptă, pentru a se distra pe seama lipsei de coerență, a greșelilor de topică și celor gramaticale.

Pe termen lung însă, pierde toată lumea. Oamenii, care nu-s nici cu unii, nici cu alții, se scârbesc și mai tare de tot ce înseamnă politică. Nu poți ieși cu astfel de lături penibile săptămână de săptămână. Mai ales că e vorba de partidul aflat la guvernare. Noi cam asta am învățat de la democrație: puterea construiește și opoziția dărâmă. Dar ce se întâmplă când toată lumea dărâmă?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Andrei

Acum 6 ani

Principala lor problema este ca sunt mincinosi. Era de inteles ca-s deranjati, ca fac unele greseli de gramatica, ca duc o lupta politica. Dar adevarul privind protestatarii din fata sediului este unul singur si ei il stiu foarte bine. Totusi, aleg sa-si minta publicul fara nici un resentiment. Gogosile defaimatoare folosite in locul argmentelor a devenit normal in comunicarea acestui partid. Astfel ei singuri demonstreaza doua lucruri: 1. nu sunt in stare sa-si sustina pozitia folosind arugmente reale (lipsa de capacitate intelectuala si morala); 2. au o lipsa totala de respect inclusiv fata de propriul public.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

presa de ulei

Acum 6 ani

Dar presa liberã ? echipa turnul sfatului sînt pãrtași pãrtinitori manipulatori ? Bã eți schimbați macazul ca ardeți gazul împotriva noastrã. Anchete ? Zero ! doar articole lãtrați la comandã și stãpînirea vã aruncã ceva resturi ? Ceva original nu aveți ? Serios acum ... Aline sã construiți presa liberã ... Dupã care vorbim despre adevãr ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

OM Ohm Rezistențã Tranzistor

Acum 6 ani

Aline ai avut vreodata media 10 la limba romînã ? Dar la compunere ? Lupul nu latrã și nici rața nu împunge. Cînd oi vedea lup care latrã ma fac popã ortodox în tibet. Și Harap Alb luã o mușcãturã din marul de aur al lui Prîslea cel voinic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

OM Ohm Rezistențã Tranzistor

Acum 6 ani

Compunerea e inclusã în materie poți sã rectifici, voi aveți impresia ca faceți jurnalism pe un wordpress de doi lei și cu articole de doi bani ? Se pare cã vã merge dar și cînd se gatã .... Tre sã vã gîndiți puțin mai bine înainte de toate ... Dar așa politicieni așa jurnalism cã alte partide or fii mai bune .... Scrie și tu ceva despre gimnosperme dacã știi ce sînt alea.
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

se pare ca, dupa ce intaiul mancator de produs trucesc din PSD a ajuns ministru, si astia mai micuti au vazut ca "se poate" si au inteles ca cine sare mai sus si arunca cu produs turcesc mai mult are sanse reale de promovare asa ca isi fac de lucru pe tot felul de forumuri. orice PSDist are in ranita bastonul de bisnitar/corupt/condamnat penal la mai mare baeti!
Raspunde

Dexter

Acum 6 ani

Domnule ,,OM"… limba română recunoaște ,,ă" ca și diacritic nu ce îți iese ție din tastatură, adică ,,ã". Și încă un lucru: înaintea unui semn de punctuație nu se așează caracterul spatiu. Și multe altele... Așa că nu mai da lecții de limba română la nimeni că faci de rușine cadrul didactic care s-a chinuit să te treacă clasa în pofida aptitudinilor tale mediocre. Numai bine.
Raspunde

Andrei

Acum 6 ani

Inca un lucru: PSD confunda politica cu minciuna. Sa minti nu inseamna sa faci politica.Chiar daca multi oameni asta inteleg, cele doua nu sunt sinonime. Dimpotriva, un bun politician nu are nevoie de minciuni. Forta vine din strategie si negociere.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

OM Ohm Rezistențã Tranzistor

Acum 6 ani

La umbra turnului bãtrîn, statea sfatul de vorbã cu Alin Bratu, iar pisicile din piețele centrale sibiene latrã șobolanii din canale la lunã. Marș la coteț !
Raspunde

Dexter

Acum 6 ani

Am eu impresia oare? Din analiza comentariilor anterioare ,, presa de ulei" e același cu ,,OM...". Că două persoane cu aceleași greșeli, identice (!), gramatical și de sintaxă... mai rar. Sau au fost în aceeași clasă? În aceeași bancă...
Raspunde

Dexter

Acum 6 ani

P.S.: Numai bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus