Duminică,
02.10.2022
Innorat
Acum
14°C

Evaluator de risc: Mai mult de jumătate din societățile comerciale din Sibiu sunt pasibile de amendă

Evaluator de risc: Mai mult de jumătate din societățile comerciale din Sibiu sunt pasibile de amendă

În urmă cu aproximativ o lună o știre cu o spargere în București devenea virală în toată țara. Proprietarul unui cabinet stomatologic era amendat cu 10.000 de lei de Poliție după ce acesta a chemat oamenii legii pentru că unitatea fusese spartă de hoți peste noapte. Din cauza faptului că nu exista făcută o evaluare de risc pentru cabinetul medical, Poliția l-a amendat tot pe proprietar. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Sandu Murariu, evaluator de risc acreditat de către Inspectoratul General de Poliţie, pentru a vedea cât de bine este cunoscută legea în Sibiu și câți sibieni ar putea fi amendați din această cauză.

Reporter: Probabil vă este familiar cazul de la București, cu amenda aplicată proprietarilor după ce au fost călcați de hoți. Reacția tuturor a fost ceva de genul ”De când mai e și legea asta?”.

Sandu Murariu:  Există cadru legal în acest sens încă din 2012, dar din păcate nu este suficient conștientizat faptul că trebuie să-ți institui niște măsuri minime de securitate pentru a proteja viaţa şi integritatea persoanelor  precum şi principalele bunuri şi valori. Un hoț care are intenția să dea o spargere, în momentul în care vede că sunt niște sisteme video, un sistem de supraveghere, o alarmă, deja este descurajat. Poți câștiga prin simpla prevenție. Pentru PSI s-a făcut lobby în ultimii, după mediatizarea tragediei de la Colectiv. Pentru această lege nu a existat mediatizare până acum.

Rep.: Și cine trebuia să popularizeze subiectul? Oamenii poate nu știu de așa ceva…

Sandu Murariu: Potrivit normelor în vigoare, sunt obligate să încheie analiza de risc la securitate fizică firmele înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu și care sunt obligate să asigure paza acestora. Așadar, ne putem gândi, printre altele, la diferite spaţii de producţie, magazine, baruri, cafenele, restaurante, hoteluri, farmacii, săli de jocuri de noroc, case de pariuri sportive, case de amanet sau de schimb valutar. În plus, obligația revine și ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, regiilor autonome, şcoli, gradiniţe, instituţii de învăţământ, companiilor și societăților naționale sau institutelor naționale de cercetare-dezvoltare etc.

Responsabilii cunosc dar preferă să ignore această obligaţie interpretând în mod personal termenul de intrare a acestei obligaţii legale. În momentul în care a aparut H.G. 301/ 2012,  s-a dat un termen iniţial pentru intrarea în legalitate respectiv 18 luni de la intrarea în vigoare a acestui act normativ  cu privire la ”obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unitățile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor (...), înființate până la data de 16 iunie 2012, care afost  prorogat în mai multe rînduri până la data de 1 iulie 2018".  Conform actului normativ sus menţionat  obiectivele care sau înființat după data de 16.06.2012  sunt obligate să aibă întocmită o analiză de risc cu privire la securitatea fizică.

Rep.: Agenții economic din Sibiu sunt reticenți pentru că nu cunosc legea sau pentru că ei consideră că nu nevoie de așa ceva?

Sandu Murariu: Sunt reticenți pentru că evaluările de risc presupun o anumită prestație care trebuie plătită. Din acest motiv oamenii evită. O văd ca pe o obligație financiară suplimentară pe care trebuie să și-o asume.

Rep.: Dacă ar fi să faceți o estimare, cam cât la sunt din societățile comerciale din Sibiu ar fi pasibile de o amendă în acest moment?

Sandu Murariu: Aproximativ 50-60 la sută cu siguranță.

Rep.: Atât de mult?! Mai mult de jumătate.

Sandu Murariu: Da.

Rep.: Amenzile până la cât ajung?

Sandu Murariu: Amenzile încep la 5000 și ajung până la 10.000 de lei.

Rep.: Există vreo instituție care face controale în acest sens?

Sandu Murariu: Conform legii, cei care sunt îndreptățiți să facă controale sunt cei de la Poliție, Jandarmerie și primăriile.

Rep.: Și aceste instituții au oameni care merg pe teren?

Sandu Murariu: Poliția știu sigur că da.

Rep.: Dacă eu îmi deschid mâine o firmă și apelez la serviciile unui evaluator de risc, cât m-ar putea costa, în medie?

Sandu Murariu:  De la 600 de lei în sus. Depinde de unitate, obiectiv, sunt mai mulți factori cum ar fi suprafața spațiului, complexitatea activității, locul unde este amplasat obiectivul, la care se adaugă costurile deplasării. Unui magazin mic, spre exemplu, unde se instituie câteva măsuri de siguranță, nu poți să-i ceri nu știu ce prestații, trebuie să te limitezi la minimul necesar, dar nu acelaşi  lucru este valabil şi în cazul unei fabrici, instituție sau un spital public care presupun activităţi multiple şi diversificate.

Rep.: Concret, Spitalul Județean Sibiu are evaluare de risc?

Sandu Murariu:  Nu cunosc faptul dacă are sau nu evaluare de risc, dar cunosc faptul că mai multe instituţii și societăţi au specializat propriul evaluator de risc. Ca să vă dau alt exemplu, lanțul de magazine magazine Kaufland, TransAgape, Transgaz, au proprii angajaţi care se îngrijesc de evaluarea de risc. Ca să fii evaluator de risc trebuie să îndeplinești anumite criterii, există niște licențe în acest domeniu, nu poate fi oricine.

Rep.: Dintre instituțiile publice din Sibiu mi-ați putea da exemple care nu au evaluare?

Sandu Murariu:  Foarte mult școli nu au, foarte multe grădinițe nu au așa ceva. Unul dintre obiectivele principale care trebuie protejate îl reprezintă viața și integritatea, apoi sumele de bani și restul.  Deci acestea sunt lucrurile primordiale. Haideți să vă mai dau un exemplu: am făcut o analiză de risc la un magazin unde am observat  un monitor care nu era utilizat, am recomandat conectarea monitorului la sistemul de supraveghere şi montarea acestuia la loc vizibil pe un perete în incinta magazinului.  După câteva zile am fost contactat sa mă prezint la respectivul magazin. M-am dus crezând că s-a întâmplat ceva, poate a fost o spargere… Responsabilul, foarte mulţumit de măsura recomandata care nu i-a generat costuri, îmi arată imaginile derulate pe cameră după care îmi zice: ”Îl vezi pe moșul acesta? A intrat în magazin, s-a dus la produse și a băgat de pe raft direct în sacoşă. Când a ridicat capul s-a văzut la televizor imediat a scos produsele și le-a pus înapoi  la loc”. Un sistem de supraveghere, câteva camere și o alarmă, la prețuri minime, ajung undeva la 2000 de lei. Cu sistemul acesta poţi descuraja foarte multe activităţi infracţionale, protejând în acest fel foarte mult viaţa şi integritatea persoanelor, patrimoniul  bunurile şi valorile societăţii, instituţiei.

Rep.: Există vreo instituție, un organism care monitorizează activitatea dvs. și a celorlalți evaluatori? Sunteți mulți evaluatori de risc în Sibiu?

Sandu Murariu:  Activitatea realizată de către evaluatori de risc este verificată de către organele de poliţie, pentru a contracta un evaluator  puteți consulta lista actualizată pe site-ul Inspectoratului General al Poliției. La nivelul județului suntem undeva la 40-50 de evaluatori. Din acest motiv legea nu a intrat în vigoare în 2012, pentru că nu erau persoane autorizate în  acest sens.

Rep.: Din ce deduc eu, munca dvs. și a celorlalți evaluatori abia acum începe.

Sandu Murariu: Posibil. Măsuri de securitate nu înseamnă neapărat să angajezi o firmă de pază sau să montezi camere de filmat, măsurile se adaptează de la loc la loc. O  măsură simplă  de securitatea poate fi montarea unui bec cu senzor de detectare a mişcării, sau o poliță de asigurare pentru bunuri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Anonymus

Acum 4 ani

o groaza de bani ceruti ca sa iti spune sa iti pui o camera si o alarma... pai cum se gandesc acesti inspectori ca un magazinel mic de cartier are sa ii dea lui cel putin 6000 ron ca sa ii spuna ca trebuie sa puna o camera si o alarma (inca minim 2000 ron) cand abia reuseste sa supravietuiasca? hotie pe fata. Ar trebui mai repede facuta o campanie de informare in privinta legii si riscurilor decat o obligatie de a angaja un evaluator. La banii care i-ai da unui astfel de evaluator iti cumperi cel mai performant sistem de supraveghere si ramai cu ceva bani. Daca este sa te fure te fura cu tot cu sistemul de supraveghere...
Raspunde

gică

Acum 4 ani

Omul zice3a de un tarif minim de 600 lei nu 6000. Apoi, poți să-ți cumperi cel mai super și ultra performant sistem de supraveghere și să-l montezi chiar tu dacă știi, dar dacă vine poliția în control și nu ai acea analiza tot primesti amenda.
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

O alta casta de neamuri ale fostilor securisti. Evaluatorii de risc. De-aia e plin de masini care costa peste 50.000 Euro.
Raspunde

MGM

Acum 4 ani

Deci amenda minima e mai mică decât serviciul in sine! Când au făcut legea nu s-au gândit si la niște tarife de bun-simt??? Este încă o mâna băgată cu forța in buzunarele micilor întreprinzători, care nu au nici banii marilor companii sa poarte procese împotriva acestor abuzuri!!
Raspunde

gică

Acum 4 ani

In articol zice așa : amenda pleacă de la 5000 lei, iar tariful de la 600 lei.
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Voi nu v-ati prins ca este o lege facuta de securisti si politisti pentru ei pentru a suplini pensiile cand vor deveni tineri pensionari care si asa sunt ,,mici" si totodata ,,speciale", iar noi prostii sa platim. Cine e mai ,,pacalici" si nu se ocupa cu elaborarea de aceste documentatii pana la urma prinde un loc la o primarie sau o institutie iar noi fraierii le platim salariile din taxele pe care le dam la stat. Azi maine o sa ne solicite si pe persoana fizica sa fazcem aceasta evaluare de risc pe domiciliul unde locuim sau pe mersul pe strada. Pai asta e treaba politiei locale, ,,agricole", jandarmeriei, etc. sa imi asigure securitatea fizica. Oricum nu mai suntem in siguranta in tara asta, oriunde ne aflam
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Si daca imi montez camera si alarma se elimina riscul de a ma lovi in cap si ma jefui? Nu, nicodata!
Raspunde

MGM

Acum 4 ani

@Gica Tu probabil esti redactorul si acum te-ai trezit sa corectezi greseala. In articol scria initial 6000, nu 600! Sau chiar ne iei pe toti de prosti...
Raspunde

Gabriel

Acum 4 ani

Am camera de ultima generatie, sistem de alarmă, AM! Vine domnul comisar si zice: trebuie sa aveti norme pentru geam, altfel nu trece! Dar este un showroom ..... Nu trece!
Raspunde

Marius

Acum 3 ani

Lege data data cu sprijinul celor de la ARTS foști ofițeri care dau legi sa pentru cei din sistem ieșiți la pensie. Sunt multi și din afara poliției deveniți evaluatori care oricum se lupta cu preturile mici pe care ex-politistii le practică pentru că au pensii mari și își permit. Legea trebuia data pentru că sunt evaluatori in toate domeniile iar noi că nație daca nu suntem forțați nu facem de buna voie mai ales daca e necesar să cheltuim bani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus