Sâmbătă,
19.09.2020
Parțial Noros
Acum
18°C

Cu frâna trasă: Dorelul de birou

12 Martie 2018 08:25

Din campanii publicitare și, mai pe urmă, din folclorul aflat în continuă facere, prenumele Dorel a fost atribuit la români acelui tip de muncitor necalificat, care încurcă lucrurile și nu prea muncește, devenind "vinovatul de serviciu" pentru majoritatea problemelor de pe un șantier.

Dincolo de glume, tipul acesta de Dorel, însă, există. E cât se poate de real și e multiplicat în fiecare instituție publică. Spre diferență de campaniile publicitare, însă, Doreii care blochează țara asta nu sunt muncitori necalificați, ci sunt funcționari mai mici sau mai mari, de semnăturile și priceperea cărora depinde buna funcționare a unui proiect. A oricărui proiect.

De la proiectul de reabilitare sau construire a unui amărât loc de joacă, până la imense proiecte precum autostrăzi ori spitale ori aeroporturi ori ce mai avem de dezvoltat în această țară, toate trec prin nenumărate birouri funcționărești. Acele birouri unde niciun primar, niciun director și niciun ministru nu are influență decât dacă va bate cu pumnul în masă ori va merge personal cu proiectul în mână pentru a primi toate semnăturile necesare. Iar cum este imposibil pentru orice manager să facă acest lucru (adică să plimbe personal hârtiile prin instituții pentru a se asigura că nu zac ori sunt desconsiderate) Doreii de birou își fac simțită din plin prezența. Evident, nu e de scuzat niciun manager că are o instituție în care funcționarii își fac de cap pe seama proiectelor prioritare, dar la nivel central - acolo unde un ministru de succes își cuantifică mandatul în numărul de luni - Doreii sunt stăpâni pe destinele țării. Oricât de bine intenționat ar fi un ministru, niciodată nu va ajunge să cunoască măcar ceea ce înseamnă cu adevărat instituția pe care o conduce. Darmite să îi mai stăpânească pe Doreii din birouri.

În plus, cred că acestor Dorei de serviciu le convine cel mai mult "sperietoarea DNA". "Semnați dumneavoastră în locul meu, să vină DNA-ul să vă ia?", este replica ce ascunde, de fapt, incompetența, dezinteresul, lipsa de pro-activitate.

Oricare ar fi scuza oficial folosită, eficiența Doreilor de birou o putem vedea peste tot. De la autostrada Sibiu - Pitești (sau, mai bine spus, orice proiect de autostradă din țara aceasta) până la noi spitale, noi școli, noi grădinițe.

Soluția? Cel mai probabil ar fi aceea de a angaja responsabili de proiect, eventual din afara aparatului de stat, responsabili de proiect care să poată avea pe felia lor de activitate aceleași puteri pe care le are un ministru, dacă vreți. Iar acei responsabili să fie cei care răspund de implementarea proiectului de la actualizări de documentații și până la recepționări de lucrări. Autostrada Sibiu - Pitești? Un nou spital județean? Iată, două proiecte mari, pentru care să fie angajată o echipă care să fie imună la schimbările de partide, de președinți de consilii județene ori de guverne.

Dar asta va rămâne deocamdată la statut de poveste, căci nu avem cadru legislativ. Prin urmare, Dorelul de birou va fi cel care, în funcție de cum i-a căzut cafeaua de dimineață ori cât mai are până la pensie, va întoarce de pe o parte pe cealaltă documentele. Că doar nu îl doare mâna.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Dorel

Acum 2 ani

Dorelule ziarist, ma numesc Dorel si astfel de articole dau dovada de lipsa de imaginatie si slaba pregatire in arta jurnalistica. Cred ca e momentul sa depasiti situatia si sa dati dovada de mai multa originalitate cand trebuie sa tratati lucruri care nu functioneaza din cauza unor anumiti indivizi pe nume Traian, Mircea sau Alexandru in tara asta. Nu va mai aratati inteligenta cu articole ieftine pentru ca nu stiu cine e adevaratul "Dorel" in chestiunea asta.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Dl Deleanu sunteti neinformat.Solutia dvs exista deja de mult timp dar are alt nume: Consultant.Partea proasta e ca sunt consultanti si consultanti.Stiati ca in Sibiua a fost descoperita o noua specie de castori?Nu fac baraje ci studii de fezabilitate;eventual ofera consultanta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Dorel

Acum 2 ani

"Dorelule ziarist, ma numesc Dorel si astfel de articole dau dovada de lipsa de imaginatie" :)))))))))))))))) chiar daca te cheama sau nu Dorel :)))))))))))))))) pe cine intereseaza, e amuzanta la maxim faza. acum toti Doreii vor vrea sa devina non-Dorei :))
Raspunde

@@Dorel

Acum 2 ani

Cu frana trasa, Dorelul ziarist. Acest tip exista! Chiar daca de fapt el este un non-Dorel. Ca doar nu il doare mana sa scrie editoriale ieftine. Apropo, aveti un fan la 17:34. Va propun sa va intalniti si sa scrieti o bomba de articol impreuna ca doi non Dorei adevarati ce sunteti. Asta ar fi intr-adevar cel mai amuzant :)
Raspunde

S

Acum 2 ani

Lăsați, indiferent de ce critici mai las și eu din când în când pe aici, Turnul Sfatului este ani lumina peste ziarele din București.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus