Copiii cu malformații cardiace vor fi reprezentați în cadrul Maratonului Sibiului anul acesta, prin intermediul proiectului „Inimi sănătoase – Spitalul Copiilor Sibiu”. Fundația Polisano își propune să strângă 34.300 de lei, bani cu care să achiziționeze aparatură pentru cele trei spitale de copii din Sibiu.
În România, un copil din zece se naşte cu o malformaţie cardiacă, care îi poate pune viaţa în pericol. Multe dintre bolile cardiace nu sunt diagnosticate la timp, din diferite cauze. Printre cele mai frecvente se numără lipsa echipamentului de specialitate, a resurselor umane, ori accesul dificil la servicii medicale de bază, așa cum se întâmplă în zonele rurale.
„Este un proiect care se adresează întregii comunități sibiene, pentru că până la urmă sunt mulți sibieni și nu numai, de prin județele limitrofe, care au copii și care ar putea ajunge la un moment dat cu diverse probleme la unul dintre cele trei spitale de pediatrie din Sibiu”, spune Cătălina Costache, director executiv al Fundației Polisano.
În prezent, Spitalul de Pediatrie Sibiu dispune de un singur electrocardiograf, dar care nu este adaptat copiilor mici (0-1 an). Pentru copiii născuţi cu o malformaţie cardiacă congenitală, diagnosticarea acesteia cât mai devreme poate fi vitală. Acest dispozitiv monitorizează bătăile inimii pentru nou-născuţi şi sugari, detectând tulburările de ritm cardiac.
„Ce ne dorim noi este să contribuim la dotarea cu aparatură de specialitate pentru aceste spitale, pentru diagnosticarea bolilor de inimă, nu neapărat la copiii care vin cu suspiciuni pe aceste probleme, dar și la cei care se prezintă la spital cu simptome caracteristice. Spre exemplu, vine un copil cu astm sau cu o fractură, dar în același timp se observă și că are o întârziere de creștere în greutate sau că are o respirație mai dificilă. Aparatura aceasta este necesară să se poată face atunci diagnosticul prin aparatură care să poată fi transportată la patul bolnavului ușor și să nu mai fie transportați copiii dintr-o secție în alta, cu riscul să fie contaminați cu alți germeni. E nevoie de câte un electrocardiograf și monitor de măsurare a tensiunii și saturației pe fiecare secție. Acesta este obiectivul”, spune Cătălina Costache.Grupul ţintă este constituit de toţi potenţialii pacienţi ai Spitalului de Pediatrie Sibiu. În cadrul acestuia sunt realizate anual peste 28.000 de consultaţii, sunt internaţi 13.000 de copii în regim de spitalizare continuă și de zi, iar peste 22.000 dintre cazuri se prezintă pentru urgenţe medicale.
Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Fundaţiei Polisano , Pediatrie Sibiu , În România , Maratonului Sibiului , Fundația Polisano , Cătălina Costache , Maratonul Internațional Sibiu , Spitalul Copiilor Sibiu
Vizualizari: 1255
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Claudiu
Acum 1 oră
Felceru
Acum 2 ore
Dorina
Acum 3 ore
Marius
Acum 9 ore
Sibiu.Adrian