Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Au fost banii dumneavoastră! Salariile din primării depășesc de 1,5 ori investițiile

Au fost banii dumneavoastră! Salariile din primării depășesc de 1,5 ori investițiile

Cel mai recent raport al Camerei de conturi Sibiu arată că un sfert din tot ceea ce au cheltuit administrațiile locale din județ într-un an a mers către Sănătate. Iar din toate cheltuielile unui întreg an făcute de aleșii sibienilor, cea mai mare parte merge către salarii. Volumul acestor salarii depășește cu 50% pe cel al investițiilor făcute de aceleași primării. Investiții care sunt în scădere de la an la an, după cum arată același raport.

În 2016 - anul vizat de raportul cel mai recent al Camerei de conturi - toate primăriile din județul Sibiu, alături de Consiliul Județean Sibiu au înregistrat venituri de 1,32 de miliarde de lei și au făcut plăți de 1,16 miliarde de lei. Cum 2016 a fost un an fără mari linii majore de finanțare nerambursabilă europeană deschise, administrațiile locale au reușit să cumuleze la partea de venituri doar 8,1 milioane de lei atrase din fonduri puse la dispoziție de UE.

Față de anul anterior, 2016 a reprezentat un an în mai bun în ceea ce privește veniturile: creșterea a fost, însă, una de 1,1% (valoarea nominală fiind de 14 milioane de lei). Cu toate acestea, însă, cheltuielile realizate au fost sensibil mai mici decât în anul anterior, scăderea fiind de 2,3 puncte procentuale (în sume concrete, administrațiile locale au cheltuit cu 27 de milioane de lei mai puțin decât în anul anterior, chiar dacă au avut bani mai mulți). Această diferență în creștere între venituri și cheltuieli a dus la o continuă creștere a excedentului bugetar: dacă în 2015 primăriile nu reușeau să investească 121 de milioane de lei, în 2016 n-au reușit să investească 162 de milioane de lei, care s-au adăugat astfel excedentului bugetar. ”Prevederile bugetare definitive aprobate de consiliile locale pentru anul 2016 nu au fost realizate nici la venituri încasate, nici la plăți efectuate, gradele de realizare a prevederilor definitive fiind de 94,4 % la venituri și de 67% la cheltuieli, ceea ce reflectă o preocupare sub nivelul posibilităților reale ale unor ordonatori de credite bugetare”, consideră inspectorii Camerei de conturi.

Sănătatea. Domeniul în care s-a cheltuit cel mai mult în județ

Cele mai mari sume din veniturile administrațiilor locale au fost redirecționate, mai apoi, către domeniul sanitar. Văzut ca unul din cele mai deficitare domenii la orice capitol, Sănătatea din județul Sibiu a consumat un sfert din totalul cheltuielilor realizate în județ, au calculat inspectorii Camerei de conturi Sibiu. ”Execuția bugetelor instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii se concretizează în principal în execuția bugetelor unităților sanitare, care se află în coordonarea/autorităților administrației publice locale. Veniturile realizate au fost de 393.758.000 lei, ceea ce reprezintă 22,8% din totalul veniturilor bugetare, iar cheltuielile au fost de 381.000.000 lei reprezentând 24,5% din totalul cheltuielilor”, arată inspectorii Camerei de conturi.

Cele peste 84 de milioane de euro în discuție au fost cheltuite de șapte instituții medicale: Spitalul Clinic Județean Sibiu, Spitalul de Pneumologie, Spitalul de Psihiatrie (toate trei în subordinea CJ Sibiu), Spitalul de Pediatrie (în subordinea Primăriei Sibiu), Spitalul municipal Mediaș (în subordinea Primăriei Mediaș) și spitalele orășenești Cisnădie și Agnita (aflate în subordinea primăriilor din respectivele orașe).

”Un grad mai redus de realizare s-a înregistrat la nivelul proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (22,1%) și al investițiilor (46,5%), două domenii importante pentru dezvoltare, care necesită o preocupare mai atentă din partea unităților administrativ-teritoriale”, raport Camera de conturi Sibiu

Pe ce au mers banii? Pe salarii

Eficiența administrație publice locale din județul Sibiu (primării și CJ) poate fi evidențiată și de o analiză a titlurilor de cheltuieli pe care aleșii le-au dus administrat. O treime din tot ceea ce au plătit primăriile într-un an (31%, adică 355 de milioane de lei) a mers numai și numai pe salarii. Pe locul doi, reprezentând mai bine de o cincime din totalul cheltuielilor, se află achizițiile de bunuri și servicii (21%, adică 242 de milioane de lei). Investițiile realizate de primarii din județul Sibiu reprezintă 20% din totalul cheltuielilor (234 de milioane de lei, în termeni nominali). Merită subliniat faptul că analiza Camere de conturi Sibiu a fost realizată asupra execuției bugetare din 2016. Iar de la mijlocul anului 2017, salariile din primăriile județului au crescut după cum au propus primarii și aprobat consilierii locali.

Sursa grafic: Raportul Camerei de conturi Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Unde nu-i cap...

Acum 4 ani

Astrid asfaltează pe împrumuturi BERD în loc să-o facă pe fonduri. O femeie la Primărie este o gafă
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicusor Bendorfean

Acum 4 ani

Sunt alesii nostri si avem incredere ca in anul centenarului ne vor da bunastare si nivel de trai! Sa fim sinceri, judetul Sibiu este cel mai bogat, dezvoltat si cu bunastare! Alesii isi merita salariile!
Raspunde

coniac-canoe

Acum 4 ani

Au un numar supradimensionat de angajati, raportati la populatie, frecatori de menta care iau salarii degeaba, ca nu fac nimic toata ziua!
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Daca s-ar vedea in oras munca depusa de angajatii primariei ar fi bine,dar din pacate ei se duc la treaba doar sa ia leafa,iar unii sa faca diverse combinatii sa mai aiba si ceva in plus.Orasul arata ca dupa razboi,toate lucrarile se fac cu firme de mantuiala dar platite cu multi baniLucrurile bune sint atat de putine ca nici macar nu se observa. La cat mai multe salarii marite sa aiba angajatii si sa se faca frunza multa sa aiba ce taia la cainii vagabonzi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus