Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
14°C

Micile afaceri. A plecat din fabrica de sticlă și a înființat Transilvania Glass

Micile afaceri. A plecat din fabrica de sticlă și a înființat Transilvania Glass

O tradiție menținută vie în Mediaș de tatăl său, sticlăria l-a atras dintotdeauna pe Horațiu Oltean, însă abia acum doi ani a început să îi acorde întreaga sa atenție. Acum lucrează alături de tatăl său în singura afacere de sticlărie care mai este în picioare la Mediaș și spune că este foarte încântat de obiectele inedite pe care le realizează pentru clienții săi.

Horațiu Oltean conduce Transilvania Glass alături de tatăl său. După ce fabrica Vitrometan a pus capăt pentru o perioadă sticlăriei în Mediaș, după o lungă tradiție de peste 90 de ani, Horațiu a renunțat la locul de muncă, a început să strângă diferite ustensile pentru practicarea acestui meșteșug și, într-un final, a deschis și o afacere.

„Am ales sticlăria ca domeniu de activitate din mai multe considerente. În primul rând, tatăl meu deținea un atelier de sticlărie încă din anul 2000, unde realiza produse prin tehnica de fiolaj, adică prelucarea tuburilor și baghetelor de sticlă în flacără cu gaz și oxigen. Un alt motiv a fost lunga tradiție a sticlăriei în Mediaș, de peste 90 de ani, încheiată în 2015, după falimentarea fabricii Vitrometan. În 2016, am participat la licitații pentru a cumpăra echipamente și scule de la fosta fabrică de sticlă. La un moment dat aveam atât de multe lucruri cumpărate, matrițe, utilaje, cuptor, scule, încât am zis că trebuie să facem ceva cu ele și să deschidem un atelier nou și să continuăm fabricarea sticlei în Mediaș. Am hotărât să-mi dau demisia de la locul de muncă din perioada aceea și să mă implic în această afacere. Așa s-a născut Transilvania Glass”, povestește Horațiu.
sticla micile afaceri (3)

Nu doar că au reușit să mențină vie tradiția sticlăriei în Mediaș, dar chiar i-au dat un suflu nou. După ce au urmărit mai multe proiecte „Do It Yourself” pe internet, Horațiu și tatăl său au decis că este momentul să le și pună în practică.

„De curând am început un nou proiect, de upcycling, care presupune prelucrarea sticlelor utilizate (butelii de vin, sticle de bere, tărie) pentru a le oferi o nouă întrebuințare. Proiectul se numeste Stycle, o combinație între sticle și cycle. Erau pe Youtube acele clipuri DIY prin care oamenii tăiau sticle de vin și făceau pahare. Am zis că noi, cu utilajele pe care le avem, putem să tăiem paharele dar și să obținem o finisare bună. Upcycling-ul este și un mod de a obține produse de sticlă cu puține resurse. Pentru a obține sticlărie în mod tradițional ai nevoie de un cuptor de topit, care nu se oprește niciodată. Aici materia primă este aproape gratuită. Sticlele le colectăm de la baruri, restaurante, festivaluri dar și de la oameni. Ambalajele de sticlă nu se reutilizează decât într-o mică măsură. Există unele companii de bere care își iau sticlele înapoi. În rest, tot ce înseamnă vin, apă, tărie e de unică folosință, deși materialul ar putea fi refolosit”, spune acesta.
sticla micile afaceri (2)

Acest nou stil de a prelucra sticla și de a-i atribui noi roluri a prins atât de bine la public încât cei doi primesc foarte multe cereri de ateliere.

„Cred că upcycling-ul poate să stârnească și creativitatea oamenilor, pofta de a căuta soluții. Este valabil și pentru cei care produc dar și pentru cei care intră în contact cu aceste produse. Este o afacere interesantă deoarece presupune un meșteșug care se învață în mulți ani, atât pentru partea de suflare cât și pentru partea de prelucrare. Sticlăria presupune și un proces tehnologic interesant, prin care se dă viață și formă din sticla topită. Lumea este curioasă să știe și să vadă cum se lucrează, din acest motiv organizăm uneori workshop-uri și vizite la atelier. Oamenii pot chiar să încerce să lucreze, sub îndrumarea noastră. Chiar în perioada 23-25 martie organizăm un atelier de sticlărie la Hosman, la Șura Culturală (Moara Veche), împreună cu Asociația Hosman Durabil”, spune Horațiu.
sticla micile afaceri (17)

La momentul actual, cei doi meșteri lucrează la o comandă primită de la un local. Este vorba despre o cerere de a realiza vitralii, lungi de 2.5 metri, din funduri de sticle tăiate. Horațiu Oltean poate fi contactat atât pe site-ul oficial al Transilvania Glass și pe pagina de facebook, cât și la numărul de telefon 0741534838.

sticla micile afaceri (16) sticla micile afaceri (13) sticla micile afaceri (15) sticla micile afaceri (12) sticla micile afaceri (6) sticla micile afaceri (7) sticla micile afaceri (8) sticla micile afaceri (9) sticla micile afaceri (5)

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

io

Acum 3 ani

fain!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus