Joi,
29.07.2021
Cer Senin
Acum
22°C

Primăria prezintă stadionul de 17 milioane de euro. Cum au procedat orașele înfrățite Sibiului

Primăria prezintă stadionul de 17 milioane de euro. Cum au procedat orașele înfrățite Sibiului

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, va prezenta în cursul după-amiezii de luni conceptul pentru modernizarea stadionului municipal, investiție estimată de conducerea administrației locale la 17 milioane de euro. Subiect sensibil la nivelul comunității sibiene, chestiunea modernizării stadionului municipal a fost deja abordată și în orașele-înfrățite cu Sibiul. Prin urmare, Turnul Sfatului a verificat cum au abordat aceste orașe înfrățite chestiunea stadioanelor.

Dintre toate orașele-înfrățite ale Sibiului, cu două excepții toate au stadioane deținute de primăriile din localitate. Majoritatea acestor stadioane au fost deja modernizate, cea mai costisitoare fiind de peste 72 de milioane de euro. Și tot majoritatea dintre aceste stadioane se află în apropierea sau chiar în interiorul unor zone rezidențiale. Sunt construite în mijlocul unor complexuri sportive cu numeroase facilități, printre care și parcări de la câteva sute la câteva mii de locuri de parcare.

The Adelaarshost, Deventer (Olanda). Cu bani împrumutați de la Primărie

stadion deventer

Construit în 1920, stadionul din Deventer este unul de tip multifuncțional, fiind reabilitat ultima dată în 2015. Valoarea investițiilor realizate într-un timp record – mai puțin de un an - a fost de 11 milioane de euro, din care șase milioane au reprezentat un împrumut acordat de Primăria din Deventer echipei de fotbal Go Ahead Eagles, care deține stadionul. Acesta este amplasat chiar în mijlocul unei zone rezidențiale și are acum o capacitate de aproximativ 10.000 de locuri. În preajma stadionului există și trei parcări, dintre care cea mai mare – lipită de stadion – este de aproximativ 300 de locuri. Stadionul este deservit și de o linie de autobuz și include și spații comerciale, restaurant, dar și un club de afaceri.

stadion deventer de departe

Deventer este un oraș cu aproximativ 100.000 de locuitori, cu care Sibiul s-a înfrățit în 2007.

Worthersee, Klagenfurt (Austria). Cel mai costisitor

stadion klagenfurt

Stadionul din Klagenfurt a fost construit în urma unui efort financiar de peste 72 de milioane de euro, fiind inaugurat în 2007 deoarece urma să găzduiască în anul următor mai multe meciuri ale Campionatului European de fotbal. Capacitatea de 30.000 de locuri urma să fie redusă după campionat, dar în cele din urmă municipalitatea – cea care deține construcția - a decis să păstreze construcția la dimensiunile actuale. Este situat în mijlocul unei zone rezidențiale, accesul fiind asigurat cu autobuzul. Alături de stadion este amenajat, de fapt, un complex sportiv, în care se practică – printre altele - atletism, tir cu arcul, volei. În cadrul complexului pot fi găsite și restaurante și săli de conferințe. Stadionul beneficiază de o parcare cu câteva sute de locuri, dar la meciurile importante (cum a fost meciul amical dintre Austria și Slovenia), parcarea gratuită este asigurată în alt loc, de unde se asigură transferul cu autobuzele o dată la zece minute.

stadion klagenfurt 2

Klagenfurt are o populație de aproximativ 100.000 de locuitori, iar înfrățirea cu orașul austriac a fost parafată în 1996.

Faurot Field, Columbia (USA). Într-o mare de parcări

 

stadion columbiaConstruit în perioada interbelică, Faurot Field are o capacitate extinsă - în urma a numeroase intervenții – de la 25.000 la aproximativ 72.000 de locuitori. Stadionul este deținut de Universitatea Missouri. Ultima renovare a stadionului a avut loc în urmă cu 40 de ani, deși capacitatea acestuia a fost depășită la un meci organizat în 1980 (au asistat peste 75.000 de spectatori). Stadionul este deservit de șase parcări a căror capacitate totală depășește – potrivit unei broșuri de prezentare – 15.000 de locuri de parcare. În cazul în care parcările devin insuficiente, în apropiere mai sunt și alte spații care pot fi folosite ca parcare.

stadion columbia 2

Oraș cu aproximativ 110.000 de locuitori, Columbia (SUA) s-a înfrățit cu Sibiul în 1994.

Landshut (Germania). Mai mult hochei

stadion landshut

Terenul de fotbal din Landshut este amenajat într-un complex sportiv în care, în fapt, ”vedeta” este un teren acoperit de hochei, cu o capacitate de aproape 7.000 de locuri. Ultima reabilitare amplă a terenului construit în 1957 a avut loc în 2010, când Primăria Landshut a investit aici mai bine de trei milioane de euro, în special pentru amenajarea unui de-al doilea teren, de antrenament. În toamna anului trecut, Primăria din Landshut a decis să investească în modernizarea sălii peste 21 de milioane de euro. Numărul de locuri de parcare aflate chiar lângă complexul sportiv din Landshut este limitat, dar la mai puțin de 500 de metri de complex se află o parcare publică a cărei suprafață este de peste 25.000 de mp (spre comparație, parcarea de pe Cazarma 90 are mai puțin de 3.000 de mp).

stadion landshut 2

Cu o populație de mai puțin de 70.000 de locuitori, orașul Landshut s-a înfrățit cu Sibiul din 2002.

Georg Gassmann Stadion, Marburg (Germania). Pe lângă multe altele

stadion marburg

Construit în 1967, stadionul se află aproape de zona centrală a orașului Marburg. Botezat după numele unui fost primar al orașului, stadionul are o capacitate de aproximativ 15.000 de locuri și este, de fapt, doar una dintre facilitățile complexului sportiv în care este localizat. Zona sportivă mai include încă un teren de fotbal cu gazon natural, trei terenuri cu suprafață artificială, un skate park, două terenuri de baschet, două de volei, alte două săli de sport multifuncționale, precum și alte facilități. Zona poate fi accesată cu bicicleta, pe jos, cu autobuzul sau cu trenul. Complexul sportiv beneficiază de o parcare de aproape 10.000 de mp.

stadion marburg 2

Oraș cu mai puțin de 80.000 de locuitori, Marburgul s-a înfrățit cu Sibiul în 2005.

Roazhon, Rennes (Franța). Urmează metroul

stadion rennes

Construit în 1912, stadionul Roazhon din Rennes a cunoscut o reabilitare completă (demolare și reconstrucție, toate în etape) în perioada 1999 – 2004. În urma investițiilor de peste 37 de milioane de euro, stadionul a ajuns la o capacitate de aproape 30.000 de locuri.

Situat în partea de vest a orașului, stadionul este accesibil prin trei linii de autobuz, la meciurile importante fiind puse în funcțiune și linii expres. Din 2020 este preconizată deschiderea unei linii de metrou care să aibă o stație și la stadion. Acesta are două parcări cu o suprafață totală de 15.000 de mp, parcări cu acces restricționat doar pentru anumite categorii de persoane cât timp stadionul găzduiește competiții relevante.

stadioon rennes 2

Oraș cu peste 200.000 de locuitori Rennes s-a înfrățit cu Sibiul în 1999.

Municipalul din Sibiu. În așteptare

Stadionul din Sibiu a fost dat în folosință în 1927 sub numele de Stadionul de educație fizică, iar în perioada 1977 – 1981 stadionul a fost dotat cu tribune de beton pentru 12.000 de spectatori. În 1982, vechea tribună acoperită din lemn a fost demolată, se mai arată într-un studiu de fezabilitate realizat la comanda administrației locale. Din 1982, stadionul nu a mai cunoscut nicio intervenție demnă de luat în seamă, cu excepția montării a aproximativ 9.000 de scaune verzi în 2011, când Sibiu avea echipă de prima ligă – CSU Voința. Din 2012, de la desființarea echipei și până în 2015, stadionul a fost menținut într-o oarecare stare de conservare.

În decembrie anul trecut, Primăria Sibiu a semnat un contract de 8,2 milioane de lei, cu tot cu TVA, pe baza căruia firma sibiană SC Construcții SA urmează să încheie în termen de 11 luni prima etapă din modernizarea stadionului. În primele trei luni sunt programate lucrările de proiectare, urmând ca în faza de execuție să fie executate o serie de lucrări de reabilitare a tribunei oficiale, dar – mai ales – lucrările de demolare ale tribunelor construite pe valuri de pământ, tribune unde accesul este acum restricționat.

Dar schimbarea la față a stadionului municipal Sibiu se va produce abia în a doua etapă de modernizare, care va duce totalul investițiilor necesare la mai multe milioane de euro. “În total cred că investițiile vor ajunge la aproximativ 17 milioane de euro“, a anunțat, marți, primarul Astrid Fodor. Pentru realizarea acestor investiții, Primăria a comandat un nou studiu de fezabilitate, ale cărui concluzii vor prezentate de administrația locală luni după-amiază.

sibiu stadion municipal

Sursa fotografiilor: Google Earth

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

un sibian

Acum 3 ani

"d-na Fodor" continua cu tampeniile!!! un stadion adevarat cu locuri de parcare si tot ce mai e nevoie NU se poate construi la locatia respectiva!!!
Raspunde

P M

Acum 3 ani

Se pot amenaja locuri de parcare in subteran (sub tribune si peluze). Daca nu aveti vedere in spatiu, problema dv. In alta ordine de idei, eu cred ca ar fi bine sa se mai foloseasca si transportul in comun si sa se dezvolte la nivel de oras, ca suntem sufocati de atatea rable.
Raspunde

McD

Acum 3 ani

...neinspirat articolul...nu trebuie sa mergeti decat pana la Ploiesti sa vedeti un stadion frumos si util construit de la 0, cu aprox.15 mil. euro...ce draq se baga si baba in sport cand ea nici macar nu stie ce alte prioritati are orasul???
Raspunde

Pepe

Acum 3 ani

Tovarasu' birtz,omu potrivit la locul potrivit.
Raspunde

Babu

Acum 3 ani

In afara orasului se fac stadioanele moderne. Nu in parcuri si fara locuri de parcare. Asa ca luati teren si faceti de la zero. Ala il puteti folosi pentru antrenamente....
Raspunde

Nelly

Acum 3 ani

Inainte de a avea un stadion modern, nu e necesara existenta unei echipe competitive?
Raspunde

calin

Acum 3 ani

Daca ai bani, si nu sti pe ce sa il cheltui, nu e nevoie de o echipa competititva.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

P M

Acum 3 ani

Proiectul este realizabil, in opinia mea.
Raspunde

andrei

Acum 3 ani

Stadionul actual sa ramana unul secundar si sa fie pus la dispozitia cluburilor si asociatilor sportive, a scolilor si liceelor din jurisdictia primariei, a ULBS -ului, etc. Constructie noua (teren fotbal cu pista de atletism+sala polivalenta+patinoar+bazin........) in afara orasului cu parcari pe masura. Succes in cheltuirea cu cap a banului comunitatii sibiene.
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Partea interesanta a fost ca am aflat orasele infratite....
Raspunde

lacrimi si durere

Acum 3 ani

Incepe demolarea tribunelor.... in 10 ani va fi ras complet si se vor face blocuri. O sa vedeti
Raspunde

#drumuri+infrastructura nu circ si fotbal

Acum 3 ani

Cu 17 mil. de euro cata infrastructura se putea face..(chiar si mult vehiculata centura sudica)..sa nu mai stea oamenii la intrarea in oras (pe str. Alba Iulia) intre 16-18, 40 de min sa ajunga in centru! Stadioanele adevarate se pot face inafara orasului, dar nu cred ca e prioritatea 0 a Sibiului. Ce sa faci, inca nu avem viziune!
Raspunde

legea

Acum 3 ani

Astia fac spital la periferie si stadion in mijlocul orasului, ,,dormiti linistiti ca unii lucreaza ptr. dvs.,,
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

da da...pamantul mintii la primaria Sibiu!!!
Raspunde

Bobo

Acum 3 ani

Decat sa faca loc de chermeza pentru spargatorii de seminte, mai bine plomba gropile din oras si cumpara autobuze electrice.....si facea si Calea Dumbravii dublu sens ...
Raspunde

Cipi

Acum 3 ani

Se pot face locuri de parcare sub terenul de fotbal ca la stadionul din Munchen.
Raspunde

Lu

Acum 3 ani

Wörthersee Stadion, nu Worher...Cât despre ideea măreață a multora de aici, de a construi stadionul la mama naibii, în câmp... Pentru cine, pentru ce? Cum ar ajunge copiii și sportivii până acolo? Pe actualul loc, de bine, de rău, toți au șansa să ajungă la stadion, cu TURSIB-ul, pe jos, cu bicicleta, chiar cu mașina. Dar da, o parcare supraetajată, pe locul actualei parcări din spatele sălii Transilvania, chiar ar fi o soluție și nu numai pentru zilele de meci în sală sau stadion, ci pentru întreaga zonă unde sunt tot mai multe spații de birouri. N-ar fi prima dată când Primăria și Consiliul Județean se asociază pentru un proiect important (vezi aeroport)...
Raspunde

dancp2

Acum 3 ani

baba fodor si junele rezvan doi destepti da banii sint ai nostrii pentru ce?vin alegerile eu nu va votez nici sa imi faceti 10 stadioane!
Raspunde

S

Acum 3 ani

@nelly Nu ți se pare că FC Hermannstadt e competitivă? Sta sa promoveze , și în liga 1 îți trebuie stadion ca lumea, altfel joci și acasă în deplasare. Cu stadionul de acum nu vor lăsa la Sibiu meciuri de liga 1. Și nu, nu trebuie echipă competitivă. Un stadion se face in câțiva ani. Daca ai echipa în liga a 4-a , te poți trezi că promovează în ani consecutivi și tu n-ai stadion, că acu 3 ani era în județeană , cine se gândea. Așa că măcar orașele mari și bogate să aibă stadioane ca lumea (plus celelalte, unde exista echipe de tradiție).
Raspunde

LL

Acum 3 ani

Trebuie demolate peluzele și Tribuna a 2 a. Tribuna acoperită lăsată la urmă... Parcarile se pot face subteran la peluze și la Tribuna 2. Tot Stadionul acoperit. Cred ca cel din Klagenfurt poate fi o copie fidela a noului Stadion... Stadionul trebuie să aibe 2 restaurante... magazinul echipei și semințele interzise în incinta Stadionului... Stadionul nu trebuie mutat în altă parte a orașului... Eventual, dacă se vor construi Skyscrapers este ok ptr oraș...
Raspunde

Vecina

Acum 3 ani

Da Bravo ce proiecte mărețe are DNa Fodor spital in afar Sibiului cu începere in citiva ani si stadion in centrul Sibiului cu începere imediata.Vai de noi.
Raspunde

xXx

Acum 3 ani

Sa il demoleze pe cel actual si sa puna terenul in vanzare cu 1500 euro mp sau mai mult . Sa faca unu stadion de la zero la ieșirea dinspre Mediaș. Teren cat vrei poate construi locuri de parcare garla si nu încurcă circulația în oraș. Cei care vin la meciurile "importante" vin si pleac cu masinile autocarele pe centura nu incurca pe nimeni . Dar asa ne place sa încurcăm ițele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus