Joi,
01.12.2022
Partial Noros
Acum
4°C

FOTO Locuitorii din zona Avrigului au inundat malurile Oltului cu gunoaie. “Curățăm, iar în două săptămâni sunt la loc“

FOTO Locuitorii din zona Avrigului au inundat malurile Oltului cu gunoaie. “Curățăm, iar în două săptămâni sunt la loc“

Excursia a unei sibience pe malurile Oltului, în căutare de fotografii cu păsări, s-a transformat într-o drumeție printre “maldăre de gunoaie, munți de materiale de construcții rezultate din demolări și un ocean de peturi“. Reprezentanții pescarilor spun că, după fiecare acțiune de ecologizare, maldărele de gunoaie reapar în cel mult două săptămâni.

Zecile de imagini dezolante de pe malurile Oltului, din zona barajului de la Avrig, au fost surprinse de Corina – cea care ne-a trimis fotografiile – în cursul zilei de joi, 29 martie. “Pentru că a fost o zi cu soare, am decis să o petrec în natură, la fotografiat de păsări. Malul Oltului este locul potrivit pentru o astfel de activitate, locul unde cu ani în urmă puteai identifica zeci de specii de păsări. Astăzi, într-o scurtă tură foto pe malurile Oltului, în amonte și în aval de barajul de la Avrig, precum și pe porțiunea «brațului vechi» dintre Avrig și Bradu, nu am fost întâmpinată ca altădată de prea multe specii de păsări, ci de maldăre de gunoaie, munți de materiale de construcții rezultate din demolări și un ocean de peturi. Spre surprinderea mea am constatat faptul că mare parte dintre gunoaie nu au fost aduse de apele Oltului, ci au fost pur și simplu aruncate de semenii noștri fără a le păsa de nimic. Simt nevoia să-mi exprim dezamăgirea, indignarea și tristețea pe care astăzi mi-au provocat-o concetățenii noștri“, descrie Corina imaginile surprinse pe malurile Oltului.

gunoaie olt dechidere

Aceleași peisaje dominate de gunoaie au fost fotografiate și în aval, înspre Racovița. “Plimbarea a continuat pe malul Oltului pe porțiunea dintre localitatea Bradu și barajul din apropierea localității Racovița. Aici, dezamăgirea a fost și mai mare atunci când am văzut că pescarii nu par deranjați de mizeria din jurul lor, continuându-și activitatea de pescuit printre peturi, ambalaje și alte gunoaie. Mai trist este faptul că mare parte dintre aceste gunoaie sunt aruncate zilnic cu nonșalanță chiar de cei care pescuiesc în zona respectivă“, arată Corina.

Speranța ei este că publicând astfel de imagini, cei îndreptățiți “vor lua măsuri“, iar locuitorii “vor înțelege la un moment dat că doar păstrând curățenia și respectând natura urmașii noștri se vor putea bucura în continuare de frumusețea peisajului care ne înconjoară“.

“Educație nu mai putem face. Doar aplica amenzi drastice“

Reprezentanții Asociației județene a vânătorilor și pescarilor sportivi Sibiu spun că fenomenul este unul vechi și greu de oprit. Cei care populează cu gunoaie malurile Oltului în discuție sunt cei care locuiesc în apropiere, spun reprezentanții pescarilor. “Oamenii din orașul Avrig și cei din Săcădate sunt cei care aruncă acolo gunoaiele. Noi facem în mod regulat acțiuni de ecologizare. O să avem una, de exemplu, și în ziua de 31 martie, sâmbătă, chiar în zona Avrigului. Dar suntem pățiți: am mai ecologizat zona și în două săptămâni gunoaiele erau la loc“, spune un reprezentant al AJVPS Sibiu, care nu a dorit să îi fie publicat numele.

gunaie olt 2

Campaniile de sensibilizare și avertismentele nu dau reziltate. “Oamenii trebuie să înțeleagă anumite lucruri. Dacă îi aduci la curățenie altfel văd lucrurile. Dar, din punctul meu de vedere, educație nu mai putem face. Doar aplicate sancțiuni drastice. Adică nu amenzi de genul 200 – 300 de lei. Ci amenzi de la 4.000 de lei în sus, să zicem, pentru cel pe care l-ai prins cu remorca de gunoaie. Dacă aplici o amendă de 4.000 – 5.000 de lei la o persoană din Avrig sau Săcădate, atunci află rapid comunitatea locală. Și puterea exemplului funcționează. Dar și aici este o problemă: avem de-a face cu comunități mici, iar oamenii se cunosc între ei. Nu poți trimite să dea amenzi mari un polițist local care se cunoaște cu toți. Sunt șanse foarte mari ca polițistul care își va găsi prietenul sau vecinul aruncând gunoaie să nu aplice amenda“, apreciază reprezentantul AJVPS.

Din 2018, membrii asociației sunt obligați să presteze câte două zile de muncă în folosul asociației pe an, în special la astfel de acțiuni de ecologizare. Cei care nu doresc să se implice, trebuie să achite câte 100 de lei pentru fiecare dintre zilele în care absentează.

“Acum informez Poliția“

Am apelat numărul de telefon publicat pe panourile amplasate pe malurile Oltului, panouri prin care este anunțată interdicția de a arunca gunoaie în zonă. “În două minute chem un polițist comunitar, să îi dați toate detaliile. Așteptați chiar un moment vă rog“, a anunțat reprezentantul Primăriei Avrig, care a răspuns la respectivul număr de telefon. După ce a aflat că este vorba doar de un test, a admis că avalanșa gunoaielor este greu de oprit în actualele condiții. “Aici, la numărul acesta de telefon avem permanență, anunțăm de îndată poliția. Dar de 10 – 20 de ani gunoaiele se tot aruncă. Și așa va continua până nu vor fi amenzi serioase. Precum în Vest. Dacă ai primi 500 de euro pentru un chiștoc de țigară aruncat aiurea, cred că a doua oară mai bine înghiți chiștocul, decât să riști o nouă amendă“, a apreciat angajatul Primăriei din Avrig.

Primarul orașului Avrig, Adrian David, spune că varianta înăspririi amenzilor poate fi luată în considerare, dar nu poate fi singura soluție. “Este destul de greu să îi identificăm pe cei care aruncă aceste gunoaie. Am ajuns, împreună cu Poliția locală, să scormonim prin gunoaie în căutarea unor indicii pentru a-i identifica pe cei care au aruncat gunoaie. Administrația a aplicat și amenzi, dar există anumite categorii de persoane cărora le dăm amenzi, dar nu le plătesc. Le cerem să presteze muncă în folosul comunității pentru amenzile neplătite, nu vin, iar tot ce putem face este să dăm din nou amenzi. Și așa ne învârtim într-un cerc vicios“, descrie primarul Avrigului. În oraș, toți locuitorii plătesc o taxă specială, de salubrizare, măsură introdusă de mai mulți ani pentru a descuraja aruncarea gunoaielor în locurile neautorizate.

Primarul spune că polițiștii locali nu pot asigura paza malurilor. “Avem șapte polițiști locali, la cinci localități aparținătoare. Dar am încheiat un protocol cu AJVPS, pentru acțiuni de ecologizare, noi le acordăm tot sprijinul, cu mașini care să ridice gunoaiele strânse. Fac apel și la iubitorii naturii, la sprijinul celor care văd pe cei care aruncă astfel de gunoaie. Pentru că noi nu avem posibilitatea să aducem o armată de oameni la pază“, mai arată Adrian David.

gunoaie olt 3 gunoaie olt 11 gunoaie olt 10 gunoaie olt 9 gunoaie olt 8 gunoaie olt 7 gunoaie olt 6 gunoaie olt 5 gunoaie olt 4gunoaie olt 28gunoaie olt 27gunoaie olt 26gunoaie olt 25gunoaie olt 24gunoaie olt 23gunoaie olt 22gunoaie olt 21gunoaie olt 20gunoaie olt 19gunoaie olt 18gunoaie olt 17gunoaie olt 16gunoaie olt 15gunoaie olt 14gunoaie olt 13gunoaie olt 12

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Ioan

Acum 4 ani

Unde sunt comentatorii de serviciu?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Tac de Rușine ; am urâțit țara mai rău decât turcii , tătarii și rușii la um loc ! Este evident ca nu ne meritam ( generația noastră ) țara . Se vede și din atitudinea poporului și a tuturor politicienilor fata de unire .
Raspunde

Popescu

Acum 4 ani

Sunt mii de PET-uri. Soluția: garanție de 1leu/PET 0,5-1l, 2lei/PET 1,5-2l. Chiar dacă cineva le aruncă, le strâng unii pentru garanție.
Raspunde

Pater Voster

Acum 4 ani

Pai da, ca militia sta i boscheti, sa ma prinda pe mine daca merg cu 65 la ora! Ia sa vedem acum, daca le-au luat jucaria cu radarele neinscriptionate, ii vedem la ceva util?!
Raspunde

Soros

Acum 4 ani

Asta e tara voastra!!! O b u d a. Nu va mai mirati. Astfel de peisaje puteti gasi prin toate locurile judetului. Mergeti la marginea sibiului sa vedeti ce gasiti. Autoritatile stiu dar sunt depasite de situatie si in mare parte nu ii intereseaza. Zona centrala a oraselor e frumoasa, ce mai conteaza in rest. Toata lumea arunca gunoaie, dar atentie, doar in tara. In rest mielusei toti. Pana cand nu va fi promulgata ordonanta privind reciclarea ambalajelor, adica sa primesti bani pe ambalaj, restul sunt povesti cu vrajitoare.
Raspunde

sibianca

Acum 4 ani

Nu cred ca in 2 saptamani s-a adus atata gunoi cat arata pozele. Nu s-a facut curat cand a trebuit.
Raspunde

Popica

Acum 4 ani

O paza timp de 2 saptamani si primul prins amenda 10000 lei plus dosar penal si s-au linistit toti. In ritmul asta daca ai prins 2-3 doar, ai rezolvat problema!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Konig von Siebenburgen

Acum 4 ani

Avrigenii sunt mari gospodari, pastratori ai traditiilor milenare, iubitori ai naturii, codrului si caprioarelor, oameni care incondeiaza oua si sunt trup si suflet patrioti! Oameni care nu s-au vandut austro-ungarilor si au ramas stanci ai credintei stramosesti!
Raspunde

ioan

Acum 4 ani

Va fi curat pe malurile Oltului avind in vedere ca AGVP Sibiu cu o noua extraordinara conducere stringe fonduri prin viza permisului de pescuit pentru stringerea gunoaielor. Chiar si oamenii in virsta (pensionarii) cu venituri mici, ca sa nu plateasca aceasta aberanta si inexplicabila taxa sunt nevoitii sa participe la curatenia malurilor Oltului, indiferent de conditia lor de sanatate. Bazativa pe AGVPS.
Raspunde

Romania neimblanzita

Acum 4 ani

Ne-am tiganizat grav! As putea sa scriu si neam tiganizat. Ma gandesc la putorile alea de pescari care merg si stau o zi intreaga pe balta cu mizerile alea in fata ochilor, oare cat dureaza pana stai pe scaunu' vietii sa strangi si in jurul tau un sac de gunoi si sa l pui in masina. Stai ca "ghibolu' pe scaun doar sa prinzi peste. Atat mai conteaza pentru rumani, sa faca matzu bata in rest preaf si pulbere. Pacat de privelistea aia si in general de toata tara asta minunata de care ne batem joc ca prapaditii. Natie de idioti.
Raspunde

Voluntarul Nazdravan

Acum 4 ani

Sunt institutii si societati care raspund de mediusi sunt platiti cu bani grei sa asigure curatenia mediului. Conducerea filialei, in loc sa oblige btranii si bolnavii sa curete mizeria facuta de altii, sa urmareasca si sa oblige aceste entitati responsaile sa-si faca treaba, sa i-a masuri atat in ceea ce priveste cauza cat si efectul acestui fenomen. Fara masuri drastice si serioase ale autoritatilor, vor aduna 10 peturi si peste noapte apar 100 inapoi, fapt deja recunoscut.
Raspunde

Voluntarul Nazdravan

Acum 4 ani

Sunt institutii si societati care raspund de mediusi sunt platiti cu bani grei sa asigure curatenia mediului. Conducerea filialei, in loc sa oblige batranii si bolnavii sa curete mizeria facuta de altii, sa urmareasca si sa oblige aceste entitati responsaile sa-si faca treaba, sa i-a masuri atat in ceea ce priveste cauza cat si efectul acestui fenomen. Fara masuri drastice si serioase ale autoritatilor, vor aduna 10 peturi si peste noapte apar 100 inapoi, fapt deja recunoscut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus