Sâmbătă,
18.09.2021
Parțial Noros
Acum
15°C

Premieră la Sibiu: Aproape 200 de pescari au strâns peste o mie de saci de gunoi de pe malurile Oltului

Premieră la Sibiu: Aproape 200 de pescari au strâns peste o mie de saci de gunoi de pe malurile Oltului

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu a organizat astăzi o acțiune de ecologizare pe malurile Oltului.

Spre surprinderea tuturor, la primele ore ale dimineții au sosit la locul de întâlnire în jur de o sută de mașini și aproape 200 de pescari, membri ai asociației.

”Ne-am organizat și am început acțiunea în zona hidrocentralei de la Avrig și până la ora 10:00 era deja curățată toată zona, inclusiv partea cu brațul mort al Oltului. Pe ambele maluri! După care ne-am împărțit pe echipe și o parte dintre oameni au plecat să curețe barajul în amonte, iar ceilalți s-au urcat în mașini și au plecat pe șosea până la Porumbacu, să ecologizeze și zona aceea pentru că timp avem suficient”, au explicat reprezentanții AJVPS, în timpul acțiunii.

20106265_1774213062637753_3850523114608009827_n

Directorul AJVPS, Romeo Stoicescu, spune numărul mare de sibieni dornici să se implice arată o schimbare de mentalitate în rândul pescarilor, mai apropiată de ceea ce se întâmplă în Europa de Vest.

”Cel mai frumos lucru mi se pare atmosfera. Oamenii sunt veseli, glumesc, povestesc aventuri de la pescuit, în timp ce strâng gunoaie. Printre ei să zicem că mai sunt vreo doi, trei care mai trag mâța de coadă, însă colectivul majoritar este foarte bine dispus și fac treabă cu zâmbetul pe buze. Sibiul și AJVPS-ul n-a avut niciodată așa ceva. Se opresc mașinile pe drumul național să vadă ce facem și ne apreciază”, a declarat Romeo Stoicescu.
Pescarii au strâns în primele ore peste o mie de saci de gunoi, a câte 120 de litri fiecare.
”Am venit pentru că îmi place să pescuiesc, îmi place să ies pe malul apei când am timp și să mă bucur de natură. Ori, dacă noi nu ne implicăm să facem curat atunci cine? Nu vedeți că instituțiile care ar trebui să dea amenzi au oameni care nu ies din birourile din Sibiu? Întrebați-i dacă au dat vreo amendă anul trecut?! Gunoaiele astea de unde au apărut, doară n-a plouat cu ele. Ideea e că trebuie să dăm noi un exemplu, să arătăm că trebuie să se schimbe lucrurile”, a declarat și Marius N., pescar sibian.
Începând cu acest an AJVPS a introdus obligația ca membrii asociației să participe la câte două zile de muncă în folosul asociației pe an, în special la astfel de acțiuni de ecologizare. Cei care nu doresc să se implice, trebuie să achite câte 100 de lei pentru fiecare dintre zilele în care absentează.

Acțiuni similare vor avea loc periodic.

29598179_1774213089304417_7225599894788985772_n

”Dorim sa multumim pe aceasta cale si Primariei Avrig si domnului Primar, care a raspuns prezent la actiunea noastra. Cu atatia membri care au constientizat importanta initiativei noastre de ecologizare a mediului in care ne desfasuram acest hobby, credem ca suntem pioneri in randul asociatiilor de pescuit din Romania”, mai spun reprezentanții AJVPS Sibiu.

29573174_1963349813979841_5039937132281848028_n 29790552_1963349873979835_398232088132106349_n

WhatsApp Image 2018-03-31 at 14.57.32 WhatsApp Image 2018-03-31 at 14.57.59 WhatsApp Image 2018-03-31 at 14.59.49

Foto: Sorin Neamtu

Citește și:

http://www.turnulsfatului.ro/2018/01/12/foto-pe-cibin-nu-mai-vezi-apa-de-gunoaie-fenomenul-a-scapat-de-sub-control/

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

ion

Acum 3 ani

foarte frumos de acea initiativa facuta voluntari ari trebuii sasi ia exemplu cei care arunca toate gunoaiele in natura si dupa aia striga unde este politia unde este primarul si asa mai departe ma mira faptul Pina in prezent cum de nu sau gasit imbecili dintre eia sa faca comentarii proaste.
Raspunde

zzz

Acum 3 ani

multe gunoaie vin si din amonte pentru ca taranii (la propriu si la figurat) dau drumul "pe olt in jos" ca oricum nu ramane la ei. raul se umfla si, cand se retarge, lasa multe gunoaie pe mal deci nu tot ce e acolo e aruncat de oameni care trec prin zona sau pescari care au dat acolo la peste.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ioan

Acum 3 ani

Nu am crezut ca sa ajung sa vad aceasta enorma aberatie ca la plata viziei anuale de pescuit daca nu participi la actiunile AGVPS sa platesti o anumita suma pentru ecologizarea malurilor Oltului de gunoaiele aruncate de te miri cine. Acest nou (Director) ar trebui sa se ocupe cu preponderenta de branconaj, de repopulare, si nu in ultimul rind de sanctionarea pescarilor surprinsi ca lasa gunoaie la locul de pescuit daca acest lucru se poate face conform legislatie actuale. As vrea sa stiu daca ne luam dupa cum spune domnul Stoicescu ca se intimpla in Europa de Vest, cei doi sau trei care trag mita de coada la actiunea de curatenie sunt scutiti de plata cotizatiei de salubrizare. Daca mintea este scurta cel putin sa fie un an cu fire intinse.
Raspunde

Darius

Acum 3 ani

Felicitari AJVPS ! Sunteti pe un drum bun, Sibiul o sa fie un exemplu in urmatori ani !!! D
Raspunde

Vasile Drăgan

Acum 3 ani

Ioan ești mai prost decât prevede legea sau ești varga undercover!!!
Raspunde

ala rau de respira greu !!!

Acum 3 ani

domnule ioan...nu v-a obliga nimeni sa fiti membru la ajvps.....daca nu doriti sa v-a face-ti timp in doua sambete din 12 ale anului pt a aduna gunoaie...nu e problema......platiti cei 200 lei + permisul si e perfect normal....!!!! oamenii sau mobilizat si au constientizat ca sunt scutiti de niste bani si fac bine si naturii.... pe lacul de la avrig erau tone de peturi si sticle lasate tot de pescari.....dupa logica dumneavoastra vreti sa pescuiti ieftin...cu mult peste.... peste gramezi de gunoi....uite ca noi prostii care mergem la ecologizare vrem si malurile curate !!!! eu as pune 300 lei ziua de ecologizare....si daca nu-ti convine....pa...si la revedere ca nu duce lipsa asociati de asa pescari...care vor numa benefici si pl implicare.....la 300 lei sa vezi cum i-ti misti curul si aduni ce altu a aruncat sub ochii tai cand pe tine te durea in fund daca il vedeai !!!!
Raspunde

Popescu

Acum 3 ani

Ioan e tipul ăla care abia are loc de PET-uri să-și pună scaunul de pescar, dar nu-i place, se simte bine în jeg! Felicitări AJVPS!
Raspunde

Robin Wood

Acum 3 ani

..acuma sibieni cu un director oltean cu mentalitate apropiata de europa de vest o sa prindeti numai pesti de la 5kg in sus - mai ales stuci , rechini si cate o balena mai mica - care refuza sa treaca dincolo in jud OLT ! :)
Raspunde

ioan

Acum 3 ani

ala rau respira greu - mai bine zis ala rau gindeste greu deoarece un an nu are numai 12 simbete cum afirma. Sint foarte impresionat de cultura legislativa a domnului Vasile Dragan.
Raspunde

Ala rău de respira greu

Acum 3 ani

Sunt 12 sâmbete în decursul unui an când se face ecologizare...ce te face sa crezi ca anul ale doar 12 sâmbete?.... Hai la ecologizare dacă vrei sa pescuiești a un om civilizat.... Dacă nu stai acasă și plătește 200 lei în plus și nu te mai plânge.... Sau manca peste la conserva.... Tu decizi.... Dacă mergi la privat... Si arunci gunoaiele pe jos... Nu o sa prinzi nici peste... Si vii și bătut de proprietarul baltii.... Mai ai 11 șanse anul acesta
Raspunde

ioan

Acum 3 ani

Vazind poza cu nr. 4 am inteles ca noi pescarii care ne stringem gunoiul cind plecam de la pescuit, trebuie sa stringem si geamurile aruncate de nesimtiti. Pina a venit acest (#Director ecologist) taxa de pescuit era taxa de pescuit asa cum este normal sa fie in apele Romane, iar pensionarii care au venituri mici si o sanatate cu probleme aveau o reducere la taxa anuala nu erau obligati sa stringa gunoaiele altora sau sa achite suma care pe unii ii afecteaza. Vreau sa le aduc la cunostinta celor din conducerea AGVPS ca pensionarii au gratuitati sau reduceri ca de ex: tranport, sanatate unde nu sunt nevoiti sa stringa gunoaie din autubuze sau sa faca curatenie in statiunile balneare si nici nu sunt toata ziua la pescuit cum sunt uni dispusi sa spuna pentru ca nu isi permit. Sunt convins ca vor aparea persoane care vor spune ca daca nu iti convine renunta la pescuit sau esti mai prost decat prevede legea asa cum spune domnul Dragan, dar bucurosi le-om duce toate. Poate reginditi cu itelepciune domnilor de la AGVPS acesasta initiativa. Paste fericit tuturor!
Raspunde

Silviu

Acum 3 ani

Dar de ce aceasta taxa pe curatenie dak eu nu merg sa duc gunoaie la olt.este o aberatie aceasta taxa.voi c faceti stati in birouri de se aduna atatea gunoaie pe malurile apei.da intradevar aveti cea mai mare taxa din romania pt permis de pescuit si dumnezeu a lasat oltul nu voi l ati construit.dar asta e romania
Raspunde

Nea Gigi cu micii

Acum 3 ani

Ungurii ne iau tot pestele, noi mergem cu nepotii sa invatam sa pescuiasca si vin ungurii cu plase si nu mai prindem nimic. Sa l-e fie rusine!
Raspunde

Voluntarul Nazdravan

Acum 3 ani

Oltul este propietatea STATULUI ROMAN, fauna piscicola s-a creeat natural in bazinul Oltului fara contributia AJVPS Sibiu. Sunt peste 10-15 ani in care AJVPS Sibiu nu a facut nici macar o repopulare piscicola in tot bazinul Oltului, cu exceptia celei facute practic de Hidroelectrica. Actiunile de paza a Oltului sunt in procent de 90% fara rezultate, deci plimbari pe banii fraierilor si gunoiele sa le adune tot cei care platesc cotizatii. Sunt institutii care raspund si au ca obligatie de serviciu intretinerea mediului, cei responsabili in acest sens fiind platiti cu bani grei de catre stat. Nu sunt impotriva acestor actiuni, daca s-ar implica in primul rand cei care sunt platiti pentru acest lucru si au aceasta obligatie care decurge din natura serviciului lor. Din partea acestori factori nu a existat nici un fel de implicare, sursele de poluare nu au fost inlaturate, ci dimpotriva sunt mai pronuntate in prezent, motive care m-a determina sa cred aceste actiunii au efect ptr. o foarte scurta perioada de timp. In concluzie, dreptul de a pescui si accesul la o apa naturala a Romaniei trebuie sa fie liber, echitabil si nediscriminatoriu pentru toti pescarii indiferent daca sunt sau nu afiliati, daca au fost sau nu la curatenie. Munca nu poate fi impusa sub nici o forma si nu poate fi conditionata cu o taxa de nemunca sau cu dreptul de a pescui intr-o apa naturala a Romaniei. Chiar si statutul Asociatiei trebuie sa fie in concordanta cu legea, iar munca sa fie facultaiva, nu impusa. Detin o garmada de filmulete care reflecta ce mizerie a ramas totusi in urma asa ziselor actiuni de ecologizare, actiuni care oricum s-au facut doar unde au interese unii. Sigur aceasta situatie o sa se schimbe si sper ca si taxele sa fie unice si impuse de catre stat ca si propietar, la nivel national, pentru fiecare fond piscicol in parte.
Raspunde

ionut

Acum 2 ani

Este un abuz facut de AGVPS sibiu se aduna sume enorme de la pescarii , sunt foarte putini cei ce merg la curatenie si toti banii intra in buzunarele lor ... scopul principal nu e sa faca curatenie e sa adune sume foarte mari in conturile lor si nimeni nu o sa ii judece pentru ca aparent fac un lucru bun . DACA NU URMAREAU SA FURE BANI PUNEAU PREZENTA LA ZILELE LA LUCRU CA OBLIGATIE PENTRU A PUTEA FI MEMBRU . Calitatea de mebru se putea da dupa prestarea zilelor de lucru dar atunci nu mai aveau ce baga in buzunare ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus