Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Interviu cu mr. Claudiu Nan, ISU Sibiu. Va avea Casa de Cultură a Sindicatelor autorizație până la FITS? Dar Fabrica de Cultură?

Interviu cu mr. Claudiu Nan, ISU Sibiu. Va avea Casa de Cultură a Sindicatelor autorizație până la FITS? Dar Fabrica de Cultură?

De ce Sala Thalia are aviz ISU și funcționează iar Casa de Cultură a Sindicatelor nu? Se va redeschide Fabrica de Cultură până la Festivalul de Teatru? Cât de sigure sunt magazinele și localurile care-și avertizează clienții că intră pe propriul risc? Acesta sunt doar câteva dintre întrebările pe care i le-am pus domnului maior Claudiu Nan, împuternicit adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu.

Rep.: Din raportul pe anul 2017 pe care l-ați prezentat la Prefectură rezultă o creștere de la an la an a numărului de intervenții. Ce se întâmplă, de ce aveți tot mai multe situații de urgență, e mai periculos Sibiul?

Mr. C. N.: Nu cred, dimpotrivă, faptul că noi reușim să avem dotări tot mai bune și mai moderne de la an la an, numărul solicitărilor la care putem răspunde crește. Solicitări erau și înainte, dar poate erau împărțite între mai multe instituții care interveneau. Majoritatea apelurilor se direcționează acum către noi și ambulanță, fiind acest dispecerat integrat ISU-Ambulanță prin care cred că le coordonăm mai bine și răspundem mai prompt.

Rep.: E un fel de opus al proverbului: Nu lăsa pe mâine ce poți face azi? Adică dvs. cu cât munciți mai mult cu atât aveți mai mult de lucru.

Mr. C. N.: Acesta este un aspect. Un al aspect poate este și faptul că sibienii au căpătat o încredere tot mai mare, au început să sune pentru probleme pentru care acum șapte ani nu o făceau, pentru că mă refer la perioada 2010-2017, în care s-a triplat numărul intervențiilor. Acum șapte, opt ani nu sunau pentru astfel de probleme.

Rep.: Dați-mi un exemplu.

Mr. C. N.: Vorbesc de toate afecțiunile și în special de afecțiunile medicale. S-au obișnuit oamenii să sune dacă apare ceva, înainte poate că veneau cu mașini personale la Urgențe, poate chemau pe cineva să-i ajute ori un medic, acum au încredere și sună la 112. Și noi reușim să răspundem la toate aceste apeluri pentru avem mijloace de intervenție tot mai performante. Poate că înainte erau cazuri mai ușoare la care răspundeam că nu mai avem resurse, acum nu se mai întâmplă acest lucru.

Rep.: Din punctul meu de vedere, ca simplu cetățean, e îmbucurător. Am acces la servicii tot mai calitative.

Mr. C. N.: E clar, asta vrem și noi! Subliniem faptul că oferim tot mai multe răspunsuri la solicitările cetățenilor.

Rep.: Dacă tot ați menționat dotările, spuneți-ne ce mașini ați primit în ultimul an și ce sperați să primiți anul acesta.

Mr. C. N.: Sunt foarte multe dotări pe care le-am primit în ultimul an, cu sprijinul eșalonului superior al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Sunt dotări care s-au făcut la nivel național, nu numai la ISU Sibiu. Am primit foarte multe dotări, cred că cea pe care o așteptăm de foarte mulți o reprezintă autoscara de salvare de la înălțime. Avem unele vechi din 1977 care au fost casate. Am reușit să primim o autospecială nouă, de ultimă oră, produsă de un producător internațional foarte bun, poate cel mai bun din domeniu. Credem noi că acum orice intervenție la înălțime nu mai reprezintă o provocare acum. Cred că e principala dotare, dar nu este singura. Am primit foarte multe containere de intervenție pentru căutare-salvare, salvare de la înec, mașini de salvare în mediul acvatic, dotările sunt foarte, foarte bune. Credem că din punct de vedere al tehnicii de intervenție am ajuns la un nivel european. Credem că singura deficiență, mă refer la nivelul întregii țări, o reprezintă parcul de ambulanțe, care este îmbătrânit. Avem ambulanțe, dar ele sunt îmbătrânite și din cauza acestui număr foarte mare de intervenții, se uzează tot mai mult. Dar, există demarat la nivel național, de către eșalonul superior, o licitație publică pentru a moderniza parcul auto. Sperăm cu toții că dacă nu vor interveni piedici birocratice sau contestații, să se modernizeze și parcul auto al ambulanțelor.

Rep.: Am observat în ultimele două săptămâni că sunt tot mai multe magazine și localuri de prin Sibiu care au afișat la intrare faptul că nu au aviz de securitate la incendiu. Cât de periculoase sunt aceste locuri?

Mr. C. N.: Este o obligație legală să aibă acel afiș, însă nu pot spune punctual cât de periculos este un spațiu sau nu. Clar că este că dacă un spațiu, indiferent despre ce spațiu este vorba, dacă nu are acest aviz de securitate înseamnă că noi nu putem spune că este sigur 100% pentru oamenii care îi calcă pragul. Asta înseamnă că nu am văzut o documentație pe care să-mi exprim un punct de vedere, că nu am fost în teren, deci nu putem să spunem că este un pericol foarte mic, dar în egală măsură nici un pericol foarte mare.

Rep.: Altfel spus, îmi asum dacă intru sau nu.

Mr. C. N.: Exact! Este o obligație legală prin care deținătorul sau administratorul spațiului spune că nu are acel aviz și cetățeanul este informat, alege în cunoștință de cauză dacă intră sau nu. Ideal ar fi ca toate spațiile să facă demersuri pentru a intra în legalitate, adică să emitem acea autorizație și din momentul acela noi ne asumăm că spațiul acela este sigur.

Rep.: De acord, dar demersuri de genul acesta am văzut la Casa de Cultură a Sindicatelor de câțiva ani. Ce se întâmplă acolo, nu depun oamenii documentația în regulă, nu fac ce trebuie?

Mr. C. N.: Au venit cu niște documentații în acești ani, cum ziceți dumneavoastră, dar mai sunt niște lucruri de îmbunătățit, deocamdată la nivel teoretic. Avem unele probleme pe care noi le-am gestionat cum am putut mai bine, în sensul că am avut foarte multe întâlniri și discuții, probabil că cele mai multe discuții pe care le-am avut cu un beneficiar sunt cele cu Casa de Cultură. Pe de altă parte trebuie să știți că este și un obiectiv complex, adică nu vorbim despre un magazin de o sută de metri pătrați, vorbim despre un centru pentru evenimente de 11.000 de metri pătrați. Ei vin încă și caută soluții, mai există unele probleme și ei caută soluții, ei ca și arhitecți, proiectanți...

Rep.: Eu nu sunt specialist, dar ce nu are Casa de Cultură și are Sala Thalia sau orice altă sală de evenimente a vreunui hotel din Sibiu?

Mr. C. N.: Nu putem facem comparație între una și alta. Este un obiectiv care trebuie supus autorizării cu specificul lui. Probabil că în anii 1970, când a fost deschisă, Casa de Cultură îndeplinea acele norme, existente la nivelul acelor ani. În 2018 normativele sunt altele, nu respectă normele, în special pe partea de evacuare. Scările nu sunt suficiente pentru fluxul de oameni pe care trebuie să-l deservească. Aceasta a fost ultima discuție.

Rep.: Există șanse să primească autorizație până la Festivalul de Teatru, adică până prin iunie?

Mr. C. N.: Nu știu, nu pot să spun pentru că nu depinde de noi, depinde de ei.

Rep.: Dar Fabrica de Cultură, pentru că am văzut că și acolo sunt probleme?

Mr. C. N.: La Fabrica de Cultură este altceva, acolo instituția noastră a emis avizul. În baza acelui aviz ei trebuie să facă o serie de lucrări practice în teren și după vin să obțină autorizația. Avizul este premergător autorizației și începerii lucrărilor.

Rep.: Deci acolo se fac pași înainte.

Mr. C. N.: Acolo dacă beneficiarul respectă tot ceea ce este scris în aviz va putea primi autorizația.

Rep.: Cu alte cuvinte sunt pașii a, b și c, dacă îi îndepliniți primiți autorizația și toată lumea e mulțumită. Nu e complicat.

Mr. C. N.: Exact! Noi zicem că nu, dar probabil beneficiarii ar spune aici că nici simplu nu e pentru că în teren trebuie efectuate o serie de lucrări, să nu înțelegem, nu este vorba doar de niște dosare, e vorba ca ceea ce scrie în acele dosare să fie făcut în teren, lucrări efective. S-ar putea ca la unele obiective aceste lucrări să fie mai complexe, la altele mai simple, cred că aici apar neclaritățile și nemulțumirile.

Rep.: Prin urmare, dacă aveți tot mai multe intervenții, dotări tot mai bune și obiective atent monitorizate pentru siguranța la incendiu, putem spune că județul Sibiu e tot mai sigur pentru simplii cetățeni?

Mr. C. N.: Sută la sută. Prin toată munca noastră, prin tot ceea ce facem, eu spun fără nicio reținere că da.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

x

Acum 6 ani

Teoria formelor fara fond!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus