Vineri,
18.09.2020
Partial Noros
Acum
21°C

”Foștii” români care vor crește țara aceasta

01 Aprilie 2018 20:37

În sezonul de anul acesta al celui mai popular concurs de talente din țara noastră – Românii au talent – participă, ca niciodată, o mulțime de români veniți la preselecții din alte țări. Țări în care au plecat cu mulți ani în urmă, uneori atât de mulți încât oamenii maturi de acum erau dor niște țânci când au părăsit țara alături de părinți. Și sunt mulți oameni faini, cu povești de viață simple, din care se nasc talente apreciabile, dar pe care sistemul de educație din țara noastră nu este capabil să le descopere și promoveze.

Sunt mulți români faini. Și sunt doar o parte din milioanele care au plecat din țara asta în ultimii 30 de ani. Și parcă îți vine să urli când îți dai seama câți oameni de valoare, puternici, apreciabili au fugit la propriu din țara asta. Să plângi după cele câte milioane de oameni talentați, inteligenți și plini de emoție constructivă care își caută acum împlinirea alături de alte popoare ale lumii, unele care și-au clădit și întreținut în așa fel țările, încât să îți fie drag să trăiești acolo.

Sunt milioane de români puternici, atât de puternici încât și-au reluat viața aproape de la zero în mijlocul unui sistem total străin. Sunt milioane de români puternici care cresc și se dezvoltă în alte țări și care nu se mai întorc, căci acolo este acum viața lor.

Dar faptul că tot mai mulți dintre cei plecați în străinătate profită de o emisiune de talente pentru a căuta să se promoveze în fața poporului lor, în țara în care s-au născut e un semn că România și locuitorii acestei țări mai înseamnă ceva pentru ei. Pentru cei plecați în afară și realizați acolo.

În anul în care România împlinește 100 de ani de existență putem redescoperi o diaspora în continuă creștere și înflorire. O diaspora cu milioane de români care, surprinzător, pot face mai multe pentru țara asta decât ar fi putut-o face de aici. Și nu mă refer la banii pe care îi trimit aceștia înapoi în țară, la rudele rămase, ori investițiile imobiliare pe care unii dintre cei plecați le mai fac aici. Nu acesta este cel mai mare rol. Ci cel politic.

La 100 de ani de Românie, diaspora joacă un rol politic tot mai important în țara asta. Diaspora este cea care va vota noul partid al lui Cioloș, după cum l-a votat pe Klaus Iohannis președinte și după cum a votat USR-ul pentru Parlament. Diaspora este cea care, în mod evident, nu îl înghite deloc pe Dragnea & co, condamnând promovarea minciunii și a nulităților întru folosul politrucilor social-democrați. Diaspora este cea care trăiește în mijlocul unor democrații cu tradiție și care a exersat deja aceste democrații.

Diaspora este cea care poate ajuta – fie și numai prin implicarea ei în jocul politic din țară – la dezvoltarea României. Iar prin forța ei creatoare o poate reprezenta în fața celorlalți.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

VASILE RADU

Acum 2 ani

Din nefericire subiectul acesta nu e nou, dar e din ce în ce mai fierbinte. Nici unul dintre cei care voiesc a fi ”homo politicus”, nu are asemenea aplecări. Totul pare un soi de somnolență bine regizată, care va duce până într-un final la ceva nu departe de dezastru. Doar cu îmbrăcăminte și mașini de lux pentru o pătură subțirică de indivizi șmecheri și perfizi, chiar nu se schimbă viața în țară. Iar dacă totul continuă, au să plece, spre bucuria unora, încă vreo câteva milioane.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Inseamna ca am ajuns rau de tot daca doar Diaspora ne mai poate scoate din rahat.In plus,in 2014,Diaspora a avut de ales intre Ponta si Iohannis nu intre Einstein si Oppenheimer sau intre Newton si Hooke.Diaspora alege ce-i oferim noi si,se pare ca nu prea avem oferte fezabile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus