Vineri,
28.01.2022
Ceata
Acum
-2°C

Proiectele maratonului. (10) Început în carieră pentru tinerii din plasament

Proiectele maratonului. (10) Început în carieră pentru tinerii din plasament

Tinerii din centrele de plasament nu au întotdeauna cel mai ușor drum în viață. Ajunși la vârsta maturității, pregătiți să iasă în lume și să își croiască un drum ca adulți, se lovesc de multe ori de societatea în care nu au fost învățați cum să trăiască. Tocmai de aceea, cei de la Asociația de Poveste au decis să alerge anul acesta la Maratonul Sibiului și să strângă bani pentru a le asigura orientarea de care au nevoie tinerii la început de carieră.

Orientarea în privința planurilor de viitor este una din multele provocări cu care se confruntă adolescenții. Pe fondul traumelor suferite în copilărie și în lipsa unor minime informații despre ce presupune un loc de muncă, această problemă este amplificată în rândul tinerilor din centrele de plasament.

„Drumul copiilor din centre de plasament spre viața de adult este plin de provocări cauzate în special de lipsa suportului emoțional pe care să își clădească principii, aspirații, vise și planuri pentru a le atinge, precum și de absența informațiilor de care au nevoie pentru a se orienta, e vorba atât despre informații referitoare la ei înșiși, cât și despre modul în care funcționeaza societatea”, spune Iulia Pataki, din partea Asociației de Poveste.
plasament maraton2

Pentru a le asigura ghidarea în ceea ce privește pașii care trebuie urmați pentru a obține și a păstra un loc de muncă, reprezentanții asociației consideră că e nevoie de un grup de profesioniști din diferite domenii.

„Proiectul nostru de la Maraton își propune să dea sens poveștilor de viață ale unui număr de 80 de tineri instituționalizați, sprijinindu-i să devină eroi în propriile lor povești în loc să acționeze din inerție în funcție de ce văd cu precădere în anturajele lor, de multe ori nefaste. Ne propunem să organizăm o serie de ateliere de consiliere profesională, în cadrul cărora tinerii să își descopere abilitățile, înclinațiile și să conștientizeze importanța unui loc de muncă. Apoi vom desfășura vizite în companii cu diverse domenii de activitate, astfel încât copiii să înțeleagă cât mai concret ce presupune un mediu de lucru și ce opțiuni accesibile lor există pe piața muncii. Ultimul pas al proiectului va fi organizarea unor ateliere în cadrul cărora tinerii să interacționeze în mod direct cu profesioniști care să le prezinte parcursul lor profesional pentru a fi informați care sunt pașii pentru obținerea, respectiv păstrarea unor joburi”, spune Iulia.
Grupul țintă este format din copii și tineri de peste 12 ani, beneficiari ai sistemului de protecție socială din județul Sibiu, mai exact din Complexul de Servicii „Prichindelul”, Centrul de Plasament „Gulliver”, Centrul de Plasament Agârbiciu, Centrul de Plasament Orlat și din after-school-uri sociale. Asociația de Poveste și-a propus să strângă la maraton 20.000 de lei, bani cu care să asigure implementarea acestui proiect pentru cei 80 de tineri.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus