Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Firma de drumuri a județului Sibiu împlinește 50 de ani (P)

Firma de drumuri a județului Sibiu împlinește 50 de ani (P)

SC Drumuri și Poduri SA, societatea înființată de Consiliul Județean Sibiu, va împlini 50 de ani de la înființare în ziua de 1 mai 2018.

Unitatea județeană de construcții reparații drumuri și poduri Sibiu este numele întreprinderii de stat înființată în 1 mai 1968 printr-o hotărâre a forului administrativ județean de la acea dată. Activitatea principală a întreprinderii, păstrată până azi, este cea de realizare de lucrări de construcții a drumurilor județene, repararea și întreținerea de drumuri și poduri, prestarea de servicii și construcții pentru persoane fizice și juridice.

În 1970, întreprinderea primește numele de Direcția Județeana de Drumuri și Poduri Sibiu, forma juridică de organizare și funcționare fiind păstrată până în 1994. În toamna acelui an, întreprinderea care între timp și-a mutat sediul pe strada Morilor, nr. 51, a fost transformată prin hotărâre a Consiliului Județean în Regia autonomă Administrația județeană de drumuri și poduri Sibiu. La actuala formă juridică de azi se va ajunge în aprilie 1998, când regia autonomă este transformată în societate comercială pe acțiuni, cu denumirea SC Drumuri și Poduri SA. Întregul pachet de acțiuni este deținut de Consiliul Județean Sibiu. În tot acest timp, societatea și-a completat obiectul de activitate cu producerea și comercializarea de mixtura asfaltica, produse bituminoase, emulsie, agregate, prefabricate, închirieri de mijloace de transport și utilaje specifice. În prezent, în cadrul Drumuri și Poduri Sibiu SA Sibiu lucrează 165 de angajați. Sediul societății se află pe șoseaua Alba Iulia, la nr. 68.

drumuri judetene 1

Aproape 1.000 de km de drumuri

Drumuri și Poduri SA Sibiu răspunde de starea celor peste 950 de km de drumuri aflate în proprietatea județului Sibiu (excepție fac drumurile municipale, orășenești sau comunale aflate în administrarea autorităților locale) . Societatea efectuează lucrările de întreținere și reparații a acestor sectoare de drumuri județene, precum și activitățile specifice de deszăpezire și combatere a poleiului. “Spre exemplu, în sezonul de iarnă care s-a încheiat, societatea a acționat prin intermediul a 39 de autobasculante și autospeciale, plus alte 23 de utilaje. Au fost folosiți 8.900 de mc de nisip și alte 3.000 de tone de sare. Comandamentul permanent al activității de deszăpezire a fost organizat la Sibiu, coordonarea fiind asigurată 24 de ore din 24. Au fost folosite capacitățile logistice si umane din toate cele cinci baze de intervenție – de la Sibiu, Cîrța, Șeica Mare, Dumbrăveni și Agnita -, precum și din cele cinci puncte de sprijin, aflate la Păltiniș, Păuca, Rîu Sadului, Poiana Neamțului și Blăjel“. Chiar în situațiile de vreme extremă aflate sub incidența codurilor portocalii de ninsoare, societatea și-a atins scopul principal de a păstra deschise căile de comunicații, evitându-se astfel izolarea de localități s-au instituții publice, circulația rutieră desfășurându-se in condiții de iarnă“, arată Ovidiu Spătari, directorul general al Drumuri și Poduri SA Sibiu. El este reprezentantul noii conduceri a societății, desemnată în urma concursurilor publice organizate în cursul anului trecut. Noua conducere a fost confirmată prin hotărâre a Consiliului de Administrație al Societății în baza unui plan de management elaborat pentru o perioadă de patru ani.
“Activitatea de întreținere și reparații a drumurilor județene finanțată din fonduri proprii de la Bugetul Consiliului Județean Sibiu, face parte alături de programul de investiții care vizează modernizarea si reabilitarea acestei infrastructuri din Strategia Consiliului Județean Sibiu de dezvoltare a infrastructurii rutiere. Chiar in situația unor constrângeri financiare cunoscute deja, în cadrul programului de investiții, Consiliul Județean Sibiu are deja pregătită finanțarea din fonduri europene sau naționale (PNDL) necesară pentru reabilitarea și modernizarea următoarelor drumuri județene: DJ 142G Copşa Mică - Motiş; DJ 106: Agnita - Sighișoara, DJ 107 B Păuca – Alămor – Mândra - Slimnic, respectiv, DJ 106 T Ocna Sibiului- Topârcea și DJ141: Mediaș – Moșna – Pelișor - Bârghiș“, Ovidiu Spătari, directorul general al SC Drumuri și Poduri SA

O nouă optică

Noul management al companiei de drumuri a județului Sibiu arată că politica societății în ceea ce privește întreținerea drumurilor județene va urmări cu precădere executarea de lucrări de reparații capitale. “Vor fi executate lucrări de așternere a asfaltului pe întreg culoarul de drum acolo unde se intervine în baza planului de reparații capitale. Acest plan prevede ca acest gen de intervenții să fie realizat anual pe aproximativ 50 de km de drumuri județene. Au fost executate deja astfel de lucrări pe drumurile județene, ultimele, in toamna anului trecut pe sectoarele care leagă Cisnădioara de Sadu sau Avrig –Poiana Neamțului. Societatea își va urmări planul de reparații în conformitate cu hotărârile Consiliului Județean Sibiu, urmând să demarăm toate lucrările din cursul lunii aprilie. Tot în această perioadă începe programul de refacere a marcajelor rutiere, dar și o revizie a situației semnalizărilor rutiere pe întreg teritoriul județului, întârziate din cauza vremii“, declară Ovidiu Spătari, directorul general al societății.

drumuri judetne 4

Pentru anul în curs sunt planificate lucrări de reparații capitale pe zeci de kilometri de drumuri județene, cele mai mari alocări financiare fiind pentru DJ 106D (Cisnădie – DN); DJ 105 (zona Merghindeal), DJ 106A (zona Agnita), DJ 106B (Cristian - Jina), DJ 106S (Daia -Vurpăr), DJ 141A (Șeica –Vecerd), DJ 141B (Richiș), DJ 142F (Ațel) și altele. “Este important de reținut că societatea si-a dublat capacitatea de producție, axându-se în special pe lucrări de reparații capitale cu acordare de garanție, în același timp continuând și programul lucrărilor de întreținere specifice aflate în plină desfășurare, lucrări necesare la fiecare început de primăvară. Aceste lucrări de întreținere au început din primele zile ale lunii aprilie. În măsura în care vremea va permite vom începe și lucrările de reparații capitale“, spune Ovidiu Spătari.

Potrivit lui, societatea va pune în funcțiune din acest an un punct de intervenție autonom, permanent și în Păltiniș dotat cu logistica si materialele necesare, a cărui responsabilitate exclusivă va fi deszăpezirea și combaterea poleiului pe sectorul de drum județean dintre Rășinari si Păltiniș.

În contact cu cetățenii

Tot în cadrul noului plan de management, societatea va pune un accent mai mare pe comunicarea publică: societatea și-a creat conturi pe principalele rețele de socializare, iar pe site-ul propriu (www.drumuripodurisibiu.ro) secțiunea InfoTrafic oferă date în timp real despre starea tuturor drumurilor județene. Atât prin rețelele de socializare, cât și prin intermediul sistemelor de legătură de pe site-ul propriu, reprezentanții Drumuri și Poduri SA sunt în permanentă legătură cu locuitorii județului Sibiu, mai arată Ovidiu Spătari.

drumuri judetene 5

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

I.S

Acum 5 ani

poate sa-mi explice cineva ce inseamna subtitlul "O noua optica" ? despre dpc ma abtin, circulam toti prin judet, stim. Pentru ei drum bun inseamna fara gropi, nu mai conteaza daca e valurit ca Dunarea la izvoare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus