Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
2°C

Tursib cumpără soluții high-tech care detectează furtul de combustibil din autobuze

Tursib cumpără soluții high-tech care detectează furtul de combustibil din autobuze

Societatea de transport în comun a Sibiului a demarat o procedură de achiziționare a 45 de sonde litrometrice, sisteme care să comunice în timp real cantitățile de combustibil din rezervoarele autobuzelor.

33.000 de lei, fără TVA, a alocat Tursib pentru achiziția și montajul pe autobuze a 45 de sonde litrometrice. Aceste sisteme sunt unele din cele mai eficiente metode de monitorizare a consumului de combustibili în vederea detectării eventualelor furturi, arată presa de specialitate. ”Conform studiilor realizate pe un eșantion de peste 20.000 mașini monitorizate, costurile cu flota auto se reduc cu 20-25% prin utilizarea unei astfel de soluții. Cele mai mari reduceri se obțin în cazul vehiculelor mari care au un consum normat mare de combustibil (camioane, TIR-uri, utilaje) și se confruntă frecvent cu furturi de carburant. Sonda litrometrică măsoară nivelul combustibilului din rezervor și sesizează imediat «căderea» bruscă și inexplicabilă a nivelului combustibilului din rezervor, în mers sau în staționare”, se arată, de exemplu, într-un articol publicat de Tranzit, o revistă dedicată în special transportatorilor rutieri.

Directorul general al Tursib, Dan Căprariu, susține că nu detectarea furturilor de combustibili este principalul scop al acestei achiziții. ”Este un proiect pilot pentru autobuzele aflate acum în parcul Tursib. Vrem să vedem cum funcționează și dacă se va dovedi un sistem util, vom extinde și la celelalte autobuze. Practic, prin aceste sisteme vom putea vedea în timp real consumul de carburant pe fiecare vehicul în parte. Este adevărat, astfel de sisteme detectează și posibilele sustrageri de carburant, dar nu acesta este principalul motiv pentru care am decis să le achiziționăm. Pentru mijloacele de transport aflate acum în curs de achiziție, astfel de sisteme de monitorizare a consumului sunt solicitate a fi instalate din fabricație”, precizează Dan Căprariu pentru Turnul Sfatului.

Potrivit caietul de sarcini al achiziției, cele 45 de sonde litrometrice achiziționate vor trebui să aibă și module de comunicație prin intermediul cărora să se poate conecta la rețeaua de comunicație a autobuzelor. Astfel, încât, prin intermediul sistemelor GPS și de accesare a rețelei de internet instalate pe autobuze, informațiile despre nivelul combustibilului din fiecare vehicul să poată fi accesate în orice moment din autobaza Tursib. ”Echipamentele se vor monta pe vehicule în zone greu accesibile (ex. în interior rezervor). Montajul și calibrarea sondelor se va executa de către furnizorul echipamentului în locația achizitorului. Montajul se va executa în termen de 30 de zile de la data semnării contractului, toate costurile necesare montajului și calibrării fiind incluse în oferta financiară”, este precizat în caietul de sarcini al achiziției.

Acest contract nu va fi încheiat dacă sistemul nu se dovedește a fi unul util. ”Înainte de încheierea contractului de achiziții, furnizorul va preda în custodia beneficiarului, în vederea testării modului de integrare a sondelor în aplicația existentă, două sonde litrometrice. Perioada de custodie pentru testare va fi de zece zile. La finalul acestei perioade, achizitorul va încheia un contract de achiziții cu condiția ca sondele livrate să corespundă specificațiilor tehnice solicitate. În situația în care sondele nu corespund, vor fi returnate furnizorului fără a interveni o altă cheltuială din partea achizitorului”, se mai arată în caietul de sarcini al achiziției.

Termenul de depunere a ofertelor pentru vânzarea și instalarea celor 45 de sone litrometrice a fost stabilit pentru ziua de 17 aprilie 2018.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

consultant

Acum 6 ani

dar de gps a auzit tursibul ? ca sa vada primaria si cetateanul autobuzele care nu fac traseul complet , sau sar peste cate o cursa ?
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 6 ani

Trebuie puse pe gaz lichefiat toate autobuzele cum sunt în țările civilizate și atunci nu mai și ce fura plus costuri de transport la jumătate și poluare spre zero.
Raspunde

Dana S.

Acum 6 ani

Da`ce , au angajat hoti ?
Raspunde

Cucu Bau

Acum 6 ani

Problema cu consumul de combustibil poate fi foarte usor eliminata prin schimbarea acestor vechituri de autobuze cu unele electrice. Fara sonde litrometrice, fara frica furtului de combustibil, fara poluare din partea acestora... fara multe. Dar am uitat unde traiesc.
Raspunde

Hotia in ADN

Acum 6 ani

Daca se vrea stoparea furtului de motorina, trebuie schimbat tot personalul Tursib cu angajati non romani.
Raspunde

....

Acum 6 ani

daaa ... ai dreptate.... pentru stoparea furtului de combustibil trebuie schimbat tot personalul
Raspunde

.

Acum 6 ani

păi ce, fura din buzunarul lui? normal că nu il intereseaza pe director furtul de motorină ... asa e in toate societatile de stat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus