Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
0°C

Homo deus. Măcar citiți o carte când înconjurați biserica

”Sapiens. Scurta istorie a omenirii”, cartea profesorului israelian Yuval Noah Harari își are continuarea în limba română, sub editura Polirom. Volumul ”Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” este exact ce trebuie pentru oamenii care trăiesc încă în mentalul evului mediu. Acolo unde orice lucru necunoscut are legătură directă cu divinitatea, iar viitorul nu ne aparține absolut deloc. E sub voia sorții.

O carte de destupat mintea în vremuri când lumea zburdă spre viitor, în timp ce noi discutăm despre familia tradițională și facem sluj la oasele unor morți din secolul XI.

”Aceleași trei probleme i-au preocupat pe oamenii din China secolului XX, din India medievală și din Egiptul antic. Foametea, molimele și războiul au fost dintotdeauna în fruntea listei. Generație după generație, oamenii s-au rugat la toți zeii, îngerii și au inventat nenumărate unelte, instituții și sisteme sociale – dar au murit în continuare cu milioanele de foame, din cauza epidemiilor și a violenței. Mulți gânditori și profeți au tras concluzia că foametea, molimele și războiul sunt parte integrantă a planului cosmic al lui Dumnezeu sau a naturii noastre imperfecte și doar sfârșitul lumii ne va elibera de ele.

Cu toate acestea, în zorii celui de-al treilea mileniu, omenirea se trezește și conștientizează un lucru uimitor. Cei mai mulți oameni se gândesc rareori la asta, dar în ultimele câteva decenii am reușit să ținem în frâu foametea, molimele și războiul. Desigur, aceste probleme nu au fost rezolvate în totalitate, dar au fost transformate din forțe incomprehensibile și incontrolabile ale naturii în provocări care pot fi gestionate. Nu trebuie să ne rugăm la niciun zeu sau sfânt să ne salveze de ele. Știm destul de bine ce trebuie făcut pentru a preveni foametea, molimele și războiul – și de obicei reușim să o facem.

E adevărat, există încă eșecuri notabile: dar atunci când ne confruntăm cu asemenea eșecuri, nu mai ridicăm din umeri spunând ”Ei bine, așa merg lucrurile în lumea noastră imperfectă” sau ”Facă-se voia Domnului”. Mai curând, atunci când foametea, molimele sau războiul ne scapă de sub control, simțim că cineva a dat-o în bară, înființăm o comisie de anchetă și ne promitem nouă înșine că data viitoare ne vom descurca mai bine. Iar asta chiar funcționează. Asemenea calamități au loc într-adevăr din ce în ce mai rar.

Pentru prima dată în istorie, astăzi sunt mai mulți oameni care mor de bătrânețe decât din cauza bolilor infecțioase; și mai mulți sunt cei care se sinucid, decât cei care sunt uciși de soldați, teroriști și criminali luați laolaltă. La începutul secolului XXI, un om obișnuit riscă să moară mai mult din cauză că se îndoapă la Mc Donald s, decât din cauza unei secete, a virusului Ebola sau a unui atac al-Quaeda”.

Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului – Yuval Noah Harari, editura Polirom. 56 de lei.

Din păcate, majoritatea dintre noi, cei care-și duc zilele în ”Grădina Maicii Domnului”, ar da mai abitir 56 de lei pentru o serie încurajatoare de acatiste decât pentru o carte.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Ianolide

Acum 4 ani

Și în anii cincizeci cam tot așa era exprimarea. Iar cărțile de citit sunt toate triumfaliste și scumpe. Zeul toleranței e la putere. Iar neomarxismul nu ne salvează de la depresie. Hai să facem tabula rasa din toate. Cântare omului - ba și fiarei. Noroc cu Harari, că ne salvează. Altfel, eram ignoranți, ca și bunii și străbunii noștri. Bine că ne-am destupat mintea. Urmează sticla.
Raspunde

Eka

Acum 4 ani

Draga Lanolide, stii ca pana in zorii secolului 20 mortalitatea infantila era de peste 40% ? Stii cat este in prezent in Egipt ( tara din lumea a 3-a) ? Presupun ca nu stii : 2,5% ( doi virgula cinci ) Asta nu e o minune Dumnezeiasca este munca lui Pasteur si a celor care i-au urmat . Ar trebui sa apreciem munca celor cu o minte libera si sa punem sub semnul intrebarii indoctrinarea religioasa care ne-a tinut pe loc aproaoe 2 milenii.
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

problema reala este ca pentru foarte multi oameni, asa ca tine, este necesara mentiunea carti"de citit". pentru acestia cartile sunt bune doar ca sa tina masa dreapta ca de restul se ocupa doamne-doamne. astfel, ajungem sa enuntam enormitati despre anii 50 dar si despre cat de luminati erau stabunii nostri care nu aveau treaba cu cartile de citit pt ca nu stiau sa citeasca
Raspunde

Dragos

Acum 4 ani

Nu inteleg de ce trebuie sa desconsideri o anumita categorie de oameni. Nu te forteaza nimeni sa mergi la biserica sau sa citesti un acatist. Observ ca la anumite intervale de timp simti nevoia sa abordezi aceasta tema. Dupa ce ai scris articolul te-ai simtit mai bine, Aline ?
Raspunde

lido

Acum 4 ani

Mai Dragos! Daca nimeni nu trage semnalul de alarma din cand in cand, multi din cei care frecventeaza biserica, chiar sunt convinsi ca ii ajuta.
Raspunde

Popescu

Acum 4 ani

Lumea e liberă să creadă ce vrea, dar BOR e pur și simplu o organizație grețoasă care nu mai are nimic în comun cu mesajul lui Iisus.
Raspunde

lol

Acum 4 ani

Upss! Asta e un secret major de aia nimeni nu trebuie sa citeasca in direct, nici macar Biblia! E interpretata pe intelesul...tuturor la biserica!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus