Patru dintre cei cinci colaboratori din Sibiu ai unității din cadrul Securității care se ocupa de urmărirea emigrației românești au fost profesori, potrivit unei liste din 1985. Cel mai cunoscut nume dintre cele cinci este al profesoarei Anca Sîrghie, scriitoarea care între 2004 și 2008 a fost consilier local al Sibiului.
201 este numărul colaboratorilor pe care îi avea, în anul 1985, UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securității Statului care se ocupa de urmărirea emigrației românești. Din cei 201 colaboratori, cinci activau în municipiul Sibiu, iar patru erau profesori. Lista cu cei 201 de colaboratori a fost obținută de cercetătorul Mădălin Hodor de la Consiliul național pentru studierea arhivelor Securității și a fost publicată în Revista 22.
“Eu nu am dat informații niciodată“
Cel mai cunoscut nume dintre cei cinci este cel al Ancăi Sîrghie, cea care data întocmirii listei apărea ca fiind profesoară în cadrul Liceului cu nr. 12 din Sibiu. “Nu exista liceul cu numărul 12 în Sibiu, în rest sunt datele mele. Eu nu știu de așa ceva (de vreo colaborare – n.r.). Eu știam chiar invers, că am fost urmărită, pentru că la noi venea Noica. Dar eu nu am dat informații niciodată. Dar mă mai gândesc la ceva: în vremea aceea eu eram ghid turistic și organizam excursii în țări socialiste. Poate în acea calitate, deoarece noi, cei care ghidam excursii, la întoarcere întocmeam câte un raport, cu ce a fost în excursie. Nu era cu date politice, ci turistice. Dar acel raport îl depuneam la OJT (Oficiul județean de turism – n.r.). Noi nu eram invitați la Securitate“, a declarat Anca Sîrghie, pentru Turnul Sfatului.Născută la Brașov, în februarie 1944, Anca Sîrghie a fost profesoară de limba și literatura română, conferențiar universitar și consilier local din partea PSD între 2004 și 2008. Din 2005 este membră a Uniunii Scriitorilor din România.
Numele Ancăi Sîrghie apare la poziția 174 în lista întocmită în 1985
Și un inginer
Singurul colaborator al UM 0225 care nu era profesor a fost Schenker Schuler Helmuth, (născut pe 9 ianuarie 1930 la Sibiu), care în 1985 era inginer în cadrul Întreprinderii de gospodărie comunală Sibiu.Ceilalți colaboratori au fost Nicolae Ciucu , fost profesor în cadrul Liceului Economic Sibiu, Zey Udo Dietmar, profesor în cadrul Liceului Energetic Sibiu, și Hermann Volker, profesor de matematică în cadrul Liceului nr. 1 din Sibiu (actualul Colegiu național “Gheorghe Lazăr“).
Dintre cei originari din Sibiu, dar racolați de Securitate în alte zone ale țării, se mai numără medicul Ieszenski Francisc, născut în 1937 la Pelișor, care în 1985 lucra în cadrul Spitalului Județean din Miercurea Ciuc, și profesorul Aurel Jiga, născută în 1937 la Mediaș, profesor în cadrul Școlii generale nr. 1 din Sighișoara. Totodată, pe lista celor 201 colaboratori mai apare și Schumann Hellwig Rudolf, ziarist la Neuer Weg – publicație în limba germană editată la București, născut în 1938, la Sibiu.
Poliție politică
Mădălin Hodor, cercetătorul care a publicat lista cu cei 201 colaboratori, consideră că UM 0225 făcea tot un fel de poliție politică, chiar dacă unitatea făcea parte din Centrul de informații externe. “Nu ar trebui totuşi să vă lăsaţi păcăliţi de titulatura simandicoasă (în cazul în care vă număraţi printre cei care cred că spionajul ceauşist era altceva faţă de securitatea internă) căci atribuţiile ei de serviciu nu aveau deloc legătură cu spionajul. Aveau în schimb legătură cu poliţia politică. În ceea ce priveşte natura activităţii desfăşurate de ofiţerii care lucrau acolo, singura deosebire faţă de ceea ce făceau colegii lor de la direcţiile interne consta în faptul că «ţintele» nu erau românii din «marele penitenciar RSR», ci aceia care reuşiseră să fugă din el. Emigranţii. Cei care îl «necăjeau» pe Ceauşescu, cu precădere în anii 80’, «defăimând realizările patriei noastre socialiste» (ca să folosesc o sintagmă clasică readusă, iată, astăzi, din nou la modă) Tocmai de aceea unitatea era cunoscută sub titulatura «Brigada Emigraţie» sau chiar şi mai explicit «Brigada Antiemigraţie». Cu accentul pe «anti»“, scrie Mădălin Hodor în Revista 22.Descarcă de aici Lista colaboratorilor UM 0225
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Miercurea Ciuc , Turnul Sfatului , colaborator , Uniunii Scriitorilor , Asociația Neuer Weg , Gheorghe Lazăr , Lista Patrimoniului Mondial , Securitate Cibernetică , Spitalului Județean , Pentru Sibiu , Ancăi Sîrghie , Aurel Jiga , Brigada Antiemigraţie , Brigada Emigraţie , Hermann Volker , Ieszenski Francisc , Liceului Economic Sibiu , Anca Sirghie , Liceului Energetic Sibiu , Nicolae Ciucu , Schenker Schuler Helmuth , Schumann Hellwig Rudolf , Zey Udo Dietmar , politie politica , Numele Ancăi Sîrghie , Mădălin Hodor
Vizualizari: 12595
Ultimele comentarii
Acum 41 minute
S
Acum 1 oră
Parinte de la Peda
Acum 3 ore
Leonard
Acum 3 ore
Sibianul
Acum 4 ore
Todor Cristina Iuliana