Vineri,
13.09.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Profesorii sibieni, principalii colaboratori ai “spionajului“ comunist. “Eu dădeam rapoarte către OJT“

Profesorii sibieni, principalii colaboratori ai “spionajului“ comunist. “Eu dădeam rapoarte către OJT“

Patru dintre cei cinci colaboratori din Sibiu ai unității din cadrul Securității care se ocupa de urmărirea emigrației românești au fost profesori, potrivit unei liste din 1985. Cel mai cunoscut nume dintre cele cinci este al profesoarei Anca Sîrghie, scriitoarea care între 2004 și 2008 a fost consilier local al Sibiului.

201 este numărul colaboratorilor pe care îi avea, în anul 1985, UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securității Statului care se ocupa de urmărirea emigrației românești. Din cei 201 colaboratori, cinci activau în municipiul Sibiu, iar patru erau profesori. Lista cu cei 201 de colaboratori a fost obținută de cercetătorul Mădălin Hodor de la Consiliul național pentru studierea arhivelor Securității și a fost publicată în Revista 22.

Lista colaboratorilor UM 0225

“Eu nu am dat informații niciodată“

Cel mai cunoscut nume dintre cei cinci este cel al Ancăi Sîrghie, cea care data întocmirii listei apărea ca fiind profesoară în cadrul Liceului cu nr. 12 din Sibiu. “Nu exista liceul cu numărul 12 în Sibiu, în rest sunt datele mele. Eu nu știu de așa ceva (de vreo colaborare – n.r.). Eu știam chiar invers, că am fost urmărită, pentru că la noi venea Noica. Dar eu nu am dat informații niciodată. Dar mă mai gândesc la ceva: în vremea aceea eu eram ghid turistic și organizam excursii în țări socialiste. Poate în acea calitate, deoarece noi, cei care ghidam excursii, la întoarcere întocmeam câte un raport, cu ce a fost în excursie. Nu era cu date politice, ci turistice. Dar acel raport îl depuneam la OJT (Oficiul județean de turism – n.r.). Noi nu eram invitați la Securitate“, a declarat Anca Sîrghie, pentru Turnul Sfatului.

Născută la Brașov, în februarie 1944, Anca Sîrghie a fost profesoară de limba și literatura română, conferențiar universitar și consilier local din partea PSD între 2004 și 2008. Din 2005 este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Numele Ancăi Sîrghie apare la poziția 174 în lista întocmită în 1985 Numele Ancăi Sîrghie apare la poziția 174 în lista întocmită în 1985

Și un inginer

Singurul colaborator al UM 0225 care nu era profesor a fost Schenker Schuler Helmuth, (născut pe 9 ianuarie 1930 la Sibiu), care în 1985 era inginer în cadrul Întreprinderii de gospodărie comunală Sibiu.

Ceilalți colaboratori au fost Nicolae Ciucu , fost profesor în cadrul Liceului Economic Sibiu, Zey Udo Dietmar, profesor în cadrul Liceului Energetic Sibiu, și Hermann Volker, profesor de matematică în cadrul Liceului nr. 1 din Sibiu (actualul Colegiu național “Gheorghe Lazăr“).

Dintre cei originari din Sibiu, dar racolați de Securitate în alte zone ale țării, se mai numără medicul Ieszenski Francisc, născut în 1937 la Pelișor, care în 1985 lucra în cadrul Spitalului Județean din Miercurea Ciuc, și profesorul Aurel Jiga, născută în 1937 la Mediaș, profesor în cadrul Școlii generale nr. 1 din Sighișoara. Totodată, pe lista celor 201 colaboratori mai apare și Schumann Hellwig Rudolf, ziarist la Neuer Weg – publicație în limba germană editată la București, născut în 1938, la Sibiu.

Poliție politică

Mădălin Hodor, cercetătorul care a publicat lista cu cei 201 colaboratori, consideră că UM 0225 făcea tot un fel de poliție politică, chiar dacă unitatea făcea parte din Centrul de informații externe. “Nu ar trebui totuşi să vă lăsaţi păcăliţi de titulatura simandicoasă (în cazul în care vă număraţi printre cei care cred că spionajul ceauşist era altceva faţă de securitatea internă) căci atribuţiile ei de serviciu nu aveau deloc legătură cu spionajul. Aveau în schimb legătură cu poliţia politică. În ceea ce priveşte natura activităţii desfăşurate de ofiţerii care lucrau acolo, singura deosebire faţă de ceea ce făceau colegii lor de la direcţiile interne consta în faptul că «ţintele» nu erau românii din «marele penitenciar RSR», ci aceia care reuşiseră să fugă din el. Emigranţii. Cei care îl «necăjeau» pe Ceauşescu, cu precădere în anii 80’, «defăimând realizările patriei noastre socialiste» (ca să folosesc o sintagmă clasică readusă, iată, astăzi, din nou la modă) Tocmai de aceea unitatea era cunoscută sub titulatura «Brigada Emigraţie» sau chiar şi mai explicit «Brigada Antiemigraţie». Cu accentul pe «anti»“, scrie Mădălin Hodor în Revista 22.

Descarcă de aici Lista colaboratorilor UM 0225

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

sibianul

Acum 6 ani

N-as fi crezut! Doctorul Dorin Sarofoleanu, o eminnta in ORL! Pacat!
Raspunde

Erlkonig

Acum 6 ani

"în cadrul Liceului nr. 1 din Sibiu (actualul Colegiu național “Gheorghe Lazăr“)." Mai informeaza-te jurnalist wannabe. Corect (actualul Colegiu național “Samuel von Bruckenthal“)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

B.Utoru

Acum 6 ani

Iohannis n-a fost printre turnători? Nu cred! Ori nu se vrea deconspirarea lui, ori și-a făcut pierdut dosarul, ca Băsescu.
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

tu sa stai la coada vacii si latrina3!! lasa-ne cu ineptiile tale produse de aburii alcoolici!! vezi ca se ieftineste alcoolul, lichea sovietica!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

raspandache

Acum 6 ani

Trebuie să fii prea prost ca să dai crezare bolșevicilor de la Revista 22, să nu uităm că le-a fost mentor Saul Bruckner, un torționar nenorocit, eminență a perioadei celei mai negre a comunismului bolșevic. Fi-mi-ar scârbă de toți proștii care cred că la Revista 22 e un cuib de intelectuali.
Raspunde

Vasile

Acum 6 ani

"în cadrul Liceului nr. 1 din Sibiu (actualul Colegiu național “Gheorghe Lazăr“).” - fals. Lazaristi (absolventi pana in 1990) stiu de ce.
Raspunde

laurentiu

Acum 6 ani

Cum, "ambasadoarea culturii romanesti peste hotare"? Impostarea facea ghidaje in vremuri comuniste, iar cei de la Muzeul Brukenthal radeau de erorile din ghidaj. Se stie ca Secu colabora cu ghizii, era o chestiune cunoscuta, un loc comun. L-a supravegheat pe Noica. Nurii dansei erau imbatabili. Asa ca l-a plimbat, dupa cum spune chiar dansa, chiar si prin zapezile Sibiului. Dialogau despre Platon? Ha, ha. Ca si cadru didactic la ULBS, atat cat au suporatat-o cei de acolo, a plagiat in draci. Nu stiu de ce M Grancea si S Bors privesc cu indiferenta felul in care au fost copiati. In cursurile dansei. Poate nu le-au vazut. Lipsesc niste foi din lista din 22. Ca mai erau si altii care in Sibiu au facut politie politica si apoi au fost pe "cai mari". Desigur, lista a fost scoasa in contextul alegerii lui I A Pop ca presedinte al Academiei. Ma indoiesc ca acesta a facut politie politica. Ancai Sarghie, in schimb, i se mai spunea sin "doamna colonel". Multi sibieni stiu ca a fost info. Si in minister nu a facut nicio treaba, de aceea a zburat. Deci, securista, impostoare, "fata buna" Nu e doar impostoare, e si proasta. La toate actiunile publice, dn tara si din strainatate, facea fotografii. In tara si in strainatat!. Securista de stil vechi.
Raspunde

Anca Sîrghie

Acum 5 ani

Aceste false aprecieri ale lui LAURENȚIU dovedesc că nu știe despre ce scrie, pentru că: -atunci când un grup de turiști români călătorea în țările socialiste, prin chiar contractul OJT-ului se asigura ghidaj primit din partea partenerilor locali, care aveau ghizi pentru fiecare oraș din program. Deci, nu eu ghidam în excursia organizată în Bulgaria, unde au fost niște colegi de la Liceul Brukenthal, ci oameni specializați în ghidaj din țara respectivă. Totdeauna înainte de plecare într-o excursie, mă documentam atent și fiecare călător primea un caiet cu datele esențiale ale acelui traseu, cu participanții, adresele lor, costul excursiei etc. ca să le rămână și după încheierea acelui eveniment turistic. Grija pe care o purtam grupului a fost apreciată, mai ales că nu renunțam, când era posibil, să recuperez chiar și obiectele reținute la graniță, cum erau bijuteriile cumpărate din U.R.S.S, -La U.L.B.S. eu nu am predat nicio disciplină care să se suprapună cu ce predau M.Grancea, la istorie și S. Borș la informatică. Era exclus să copiez din ce predau ei. Atunci când am scos eu cursurile mele, nu exista niciun curs scris de colegul Borș. Mai exact, nici până astăzi nu am citit vreun text semnat de colegul acesta, pentru că nu este domeniul meu de interes. Știu, în schimb, că și astăzi în țară se învață după unele cursuri ale mele, din moment ce de la Iași, Alba Iulia etc, mi s-au cerut alte exemplare, pentru că cele pe care ei le dețin în bibliotecile respective s-au deteriorat de îndelungă folosire. -Este ilogic să se creadă că eu am urmărit pe Constantin Noica, din moment ce eu eram între cei urmăriți de Securitate în ultimii ani petrecuți la Păltiniș-1980-1987, după cum dovedește vol. IV "Nae Ionescu și discipolii săi în arhiva Securității. Constantin Noica 2", ediție îngrijită de Dora Mezdrea, volum apărut la Muzeul Literaturii Române în anul 2010. Interesant este că cel ce dirija urmărirea domnului Noica era un colonelul, care a devenit un important profesor universitar la U.L.B.S., în loc să fie denigrat de LAURENȚIU, total debusolat în cele debitate mai sus. -La Ministerul Învățământului și Științei am fost chemată în primăvara anului 1990 de ministrul Mihai Șora și după plecarea Domniei Sale, eu am mai activat sub conducerea următorilor doi miniștri, îndeplinindu-mi toate obligațiile, chiar ținând lecții de limba și literatura română la Colegiul "Sf. Sava", unde am avut catedra. După doi ani, fără vreo reclamație la Minister, fără vreo formă de reproș la Colegiu, eu am cerut și am revenit la solicitarea mea în Sibiu. Dacă LAURENȚIU poate să dovedească enormitățile debitate, de pe acum sunt gata să-l felicit. Altfel, el este un impostor. -Afirmația că sunt un ambasador al literaturii române în străinătate nu-mi aparține, ci a fost făcută în mod repetat în mai multe comunități din America (și nu mai puțin în țară, spre exemplu în presa din Cluj-Napoca). Așa sună textele diplomelor pe care le-am primit la New York, la Universitatea Harvard etc, după conferințele ținute în ultimii 17 ani, la solicitările diasporei noastre, tot mai numeroase și care are nevoie de cultura națională ca să hrănească sufletele celor îndepărtați geografic de țară. -Tocmai acum, la 1 octombrie 2018 eu închei o carieră de 51 ani de activitate neîntreruptă la catedră și am motive temeinice să fiu mândră de cele realizate. Totodată, așa "proastă" cum eram, am desfășurat o cercetare științifică rodind în zeci de cărți de istorie literară ca unic autor (PREMIUL Uniunii Scriitorilor din România primit în mai 2016 va fi fost și el o dovadă de prostie?) ori în volume colective, ca prefațator sau îngrijitor de ediții. Am realizat chiar și filme documentare. De o jumătate de veac, am scris sute de articole apărute în presa din România și din străinătate, unde am promovat valorile literaturii noastre. Le pot oferi celor interesați, ca să se edifice asupra "prostiei" de care cu aplomb își îngăduie să scrie cel ce se ascunde sub nume anonim. Mai am multe de realizat, dar ar fi decent ca cel ce mă calomniază fără bun simț elementar să-și prezinte propriul palmares științific și profesional, ca să nu rămân cu impresia că în cele scrise mai sus am ascultat o arie a calomniei desuetă și nerușinată.
Raspunde

Stefan Strajeri

Acum 1 an

Dna Sirghie raspunde cu profesionalismul unui as in manipulare, reusind cu dibacie sa deturneze discutia de la calitatea ei de informator al securitatii la calitatea operelor dneaei. E posibil ca acele scrieri sa aiba valoare, nu e important deloc in aceasta discutie. Important este doar faptul ca dn Sirghie a fost un colaborator de elita al securitatii si poate fi mandra ca a fost in compania selecta a atator alte somitati. E amuzant cum incearca sa ne convinga de nevinovatia ei, insinuand ca securitatea era populata de prosti care au pus-o din greseala pe tabelul centralizator cu valorile nationale in delatiune, cand ea de fapt era o disidenta. Sigur, ar putea sa dea in judecata urmasa Secu pentru a-si dovedi inocenta dar prefera sa se faca mica si tacuta pina stirile elogioase despre opera si activitatea ei vor acoperi cu totul trecutul nu tocmai curat. E infiorator sa vezi cum atat de putini dintre delatori nu au nici macar acum minimum de demnitate umana si sa spuna: " Am gresit si am fact, poate, rau unor oameni nevinovati. Imi cer iertare". Vor pleca de pe pamantul acesta ducand cu ei povara raului, minciunii si a unei vieti duplicitare. La fel cum puscariile criminalilor odiosi sunt pline de nevinovati (doar intreaba-i) tot asa probabil iadul delatorilor e plin de nevinovati care urla ca de fapt au fost victime ai sistemului. Nimeni nu mai vorbeste de adevaratele victime, uitate si fara nume care au suferit sau murit din cauza expresiei supreme a raului caruia a trebuit sa i se dea un nume - si a fost numita simplu: Securitate. Aceasta uitare este probabil hartia de turnesol a unui popor care la orice moment poate spune daca a devenit deja o turma fara constiinta si valori morale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus