Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

Proiectele maratonului. (12) Teatrul din cartier, pentru diversitate și toleranță

Proiectele maratonului. (12) Teatrul din cartier, pentru diversitate și toleranță

Devenite deja o tradiție, piesele de teatru susținute în aer liber, în cartierele Sibiului, își continuă parcursul și în 2018. Iar pentru a face din asta un obicei, organizatorii și actorii aleargă din nou la Maratonul Sibiului și nu o fac doar pentru festival spun ei, ci pentru diversitate și toleranță.

Spectacolele marca „Teatrul din cartier” au devenit deja o tradiţie în comunitatea culturală sibiană. Dincolo de locaţia inedită, spectacolele își propun să încurajeze dialogul social, datorită caracterului comunitar care se regăsește chiar în textele și punerea în scenă a acestora. Totodată, organizatorii evenimentului își propun să continue organizarea spectacolelor pe malul Cibinului și să valorifice astfel potențialul râului.

„Totul a început din dorința de a împărtăși. Există compania asta independentă BIS Teatru, tineri artiști care fac spectacole prin care vor să vorbească oamenilor. Dar nu au un spațiu al lor, o sală de spectacole. Sunt nomazi. Migrează prin cafenele, biblioteci, librării. De regulă cheamă oamenii către ei. Dar cum ar fi ca ei să meargă către oameni, să meargă la ei în cartiere, să reinventeze spații, să caute împreună rostul artei lor. Cam așa s-a întâmplat. Sunt atâția oameni care nu vor veni niciodată la spectacolele noastre din centrul orașului, hai să mergem noi către ei. Să vedem dacă ne primesc, dacă ne ascultă, dacă au nevoie de noi. Iar acum, în 2018, ediția va fi una exclusiv outdoor, o ediție a libertății infinite. Ne vom bucura împreună cu oamenii de spectacole sub cerul liber. Gușterița, Terezian, Valea Aurie, vă vom  surprinde prin spațiile în care show-urile vor avea loc”, spune Bogdan Sărătean, regizor, inițiator proiect Teatrul din Cartier, coordonator BIS Teatru.
teatrul-din-cartier-hipodrom-2016-foto-cristian-b%ef%bf%bdsc-2

Acest dialog a fost început de echipa BIS Teatru în 2015, continuat în 2016 și în 2017.

„Proiectul Teatrul din cartier al Asociației BIS a fost gândit de la bun început ca un proiect de promovare a diversității și a toleranței. Prin atelierele de teatru forum, prin spectacolele realizate în spaţii neconvenţionale ne adresăm tuturor celor pasionaţi de teatru, încurajându-le libertatea de expresie, dialogul și schimbul liber de idei, cunoștințe și practici. Prin discuţiile de după spectacol, spectatorii îşi vor putea împărtăşi experienţele trăite sau vor putea pune întrebări, într-un cadru informal, prin care se ajunge la o conştientizare a trecutului nostru în general şi al cartierelor respective în special. Spaţiile neconvenţionale în care se desfăşoară spectacolele ne vor facilita accesul la acei locuitori ai cartierelor care în mod normal nu ajung în sălile de spectacol”, spun organizatorii.
Teatrul din Cartier se va desfășura în perioada 2 august – 22 octombrie 2018, iar target-ul stabilit pentru proiectul înscris la maraton este de 9000 de lei.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru înscrieri și detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus