Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
20°C

A murit Ilie Gheorghe. Două reprezentații Faust vor fi în onoarea actorului

A murit Ilie Gheorghe. Două reprezentații Faust vor fi în onoarea actorului

Actorul Ilie Gheorghe, cel care l-a interpretat pe Faust timp de zece ani la Sibiu, a murit aseară, la vârsta de 77 de ani.  În memoria actorului, Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu dedică cele două reprezentații ale spectacolului regizat de Silviu Purcărete, din 30 aprilie și 1 mai. 

Ilie Gheorghe a murit aseară, într-un spital din Craiova, după ce fusese deja internat câteva zile.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, și-a luat la revedere de la Ilie Gheorghe astăzi, printr-o postare pe pagina sa oficială de facebook, menționând de asemenea faptul că cele două reprezentații programate pentru următoarele două zile vor fi în memoria acestuia.

Ilie Gheorghe a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa prof. Dinu Negreanu, în 1967. La Teatrul Naţional din Craiova a jucat Iona, Faust, Caţavencu, Minică, Sile Gurău, scrie Digi 24.

A obţinut Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Naţional „Marin Sorescu” conferit de Academia Română, Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat, în 2004, de Preşedinţia României. În 2005 a fost recompensat de Uniter cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal, pentru Harpagon din "Avarul”, de Moliere (regia: Bocsardi Laszlo), iar în 2011 - cu Premiul pentru întreaga activitate. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul "Omul anului" pe 1996.

În film, a jucat în „Moromeţii” (1985, regia Stere Gulea), „Aurul alb” (1989, regia Mihai Drăgănescu), „Undeva la Palilula” (2012, regia Silviu Purcărete), serialele TV „Ochii care nu se văd” şi „Răzbunarea Robertei”.

 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus