Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
10°C

Proiectele Sibiului, la Centenarul României: “ilustrăm și foametea din 1918, când se mânca sevă de fag“

08 Mai 2018 13:32

Proiectele Sibiului, la Centenarul României: “ilustrăm și foametea din 1918, când se mânca sevă de fag“

Muzeul Astra și Biblioteca Astra sunt primele instituții sibiene care vor primi finanțare pentru organizarea de proiecte pe tema celor 100 de ani de la Marea Unire. Cel mai amplu proiect se va desfășura în Muzeul din Dumbrava și are rolul de a reda, pe viu, lecții de “istorie adevărată, nu propagandă“ despre perioadele care au precedat și urmat Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Alături de fondurile alocate de administrația locală, proiectele dedicate Centenarului vor beneficia de cofinanțări de peste o jumătate de milion de lei.

“Satul din spatele frontului“ este proiectul Muzeului Astra căruia Comitetul interministerial responsabil de gestionarea Centenarului Marii Uniri i-a alocat o cofinanțare de 175.000 de lei. Proiectul este unul de amploare și este programat a se desfășura pe perioada lunilor iunie – decembrie. “Vom reconstitui atmosfera celor trei provincii istorice, cu cele opt zone etnografice mari pe care noi le avem în Muzeu și vom ilustra, pe viu, modul în care satul românesc a susținut frontul și Marea Unire. Pentru că totul s-a construit în jurul țăranului, în cele din urmă. Armata română s-a bazat pe soldații țăranii, nu era o armată de profesioniști, iar acest lucru a generat și o susținere reală acordată celor de pe front din partea satului românesc“, declară managerul Muzeului Astra, Ciprian Ștefan, pentru Turnul Sfatului.

El accentuează faptul că proiectul se bazează pe cercetări serioase, care să reproducă într-un mod cât mai fidel realitatea de acum 100 de ani. Spre exemplu, proiectul include și o componentă gastronomică, în cadrul căreia vor fi valorificate rețetele țăranilor români din perioada 1914 – 1919, rețete culese de muzeografii sibieni. “Sunt rețete care ilustrează și perioada foametei din 1918, de exemplu, când se mânca inclusiv sevă de fag amestecată cu făină. Valorificăm cercetările colegilor mei și arătăm prin ce au trecut românii pentru ca idealul străvechi de unire să aibă loc. Oamenii vor trăi pe viu acele perioade, cu ajutorul actanților noștri care vor reproduce cât mai fidel ceea ce s-a întâmplat atunci“, arată Ciprian Ștefan.

Practic, în gospodăriile specifice zonelor din țară, vizitatorii Muzeului vor regăsi actanți care reproduc în detaliu atmosfera din vieții rurale de acum 100 de ani. Pe aleile din Dumbrava vor fi regăsite inclusiv gărzi de grăniceri, al căror comportament va fi similar acelor vremuri, iar în spațiile deschise vor fi reproduse atât “clasicele“ scene de luptă, cât și episoadele mai puțin popularizate până acum, precum ar fi perioadele de repaus din vremea războiului. “Vom avea reconstituiri de luptă: modul în care un sat era cucerit și recucerit și ce se întâmpla după retragere. Pentru aceste reconstituiri vom colabora cu asociații de profil din țară, dar vor fi implicați și muzeografii noștri, care trebuie să fie un bun comunicator de patrimoniu, nu doar un gestionar și cercetător. Vom ilustra și cum arătau zilele de repaus ale țăranilor-soldați, cu glumele și jocurile specifice acelor vremuri“, exemplifică Ciprian Ștefan

“Vom avea în Muzeu meșteri care știu de la părinții lor atmosfera acelor vremuri. Pentru că războiul i-a implicat și pe meșterii de la țară, care astfel au intrat în contact cu noi metode de lucru, noi capacități de lucru, industriale, care le-au ușurat munca. Spre exemplu, rotarii au învățat cum roțile pot fi asamblate mult mai rezistent și eficient. Încercăm să ilustrăm toate aspectele pe care le-a implicat războiul, căci nu totul a fost doar moarte și răniți“, Ciprian Ștefan

“Adevăr, nu propagandă“

“Noi încercăm să predăm o lecție de istorie pe viu, să arătăm cum satul românesc s-a implicat și a susținut acest deziderat al unirii, dar strict în lumina adevărului și nu în cea a propagandei. Pentru că la școală noi am cam învățat o istorie greșită pe alocuri. Și în calitate de continuatori ai Asociațiunii ASTRA, vrem să transmitem un mesaj pentru următoarea sută de ani. Mai mult, programele noastre se vor desfășura și cu implicarea minorităților naționale. Vom transmite un mesaj al multiculturalismului, într-o Europă în care ne vom păstra identitatea“, spune Ciprian Ștefan.

Unul din mesajele “de propagandă“ care ar urma să fie demontat în cadrul proiectului este cel al modului în care țăranii din Transilvania au reacționat în timpul războiului care a dus la Marea Unire. “Va fi interesant de urmărit și cum au reacționat țăranii români din Transilvania. Istoricii au demontat acele teorii potrivit cărora că populația română din satele Transilvaniei ar fi luptat împotriva românilor. Majoritatea țăranilor din Transilvania au fost trimiși să lupte pe alte fronturi, iar cei rămași au dezertat masiv pentru a lupta alături de armata română“, arată Ciprian Ștefan.

Pentru a completa tabloul “Satului din spatele frontului“, în cadrul proiectelor evenimentului vor fi invitați să ia parte și parteneri ai Muzeului din Republica Moldova.

100 de ani de sat românesc

În cadrul celui de-al doilea proiect al Muzeului Astra aprobat spre finanțare, muzeografii sibieni și-au propus să publice un album foto tipărit în condiții grafice deosebite. “Acest album va pune în valoare materiale inedite din colecțiile Muzeului Astra, dar și alte colecții, precum cele personale. Albumul va avea scurte explicații în română și engleză și va iustra evoluția satului românesc în ultimii 100 de ani“, descrie Ciprian Ștefan. Pentru editarea acestui album, Muzeul Astra a primit o cofinanțare de 100.000 de lei.

Proiectele Bibliotecii

40.000 și, respectiv, 50.000 de lei sunt sumele alocate din bugetul de stat pentru cofinanțarea a două proiecte gestionate de Biblioteca județeană Astra. Ambele proiecte sunt din zona editorială. “Actuala Bibliotecă moștenește o instituție, Asociațiunea ASTRA, care de aceea a fost înființată, pentru a pregăti Marea Unire. Avem un patrimoniu inedit care trebuie valorificat și ambele proiecte acceptate la finanțare mizează pe acest patrimoniu care să fie prezentat publicului larg. Într-unul din proiecte colaborăm cu Muzeul Brukenthal și cu Academia Forțelor Terestre pentru ilustrarea unor expoziții care au drept tematică primul război mondial“, spune Silviu Borș, managerul Bibliotecii județene Astra.

Cel de-al doilea proiect este o dezvoltare a unuia început în 2013, prin editarea unor “cărți – liliput“ despre mesajele propagandistice din perioada anului 1916. “Acum, fiind un material mai amplu, vor publica o serie de ediții complexe, care cuprind de la afișe, la bucăți de corespondență. Vom publica și o ediție cu actele de adeziune ale locuitorilor din județul Sibiu la Marea Adunare Națională din 1918“, mai arată Silviu Borș.

Primăria va puncta “clădirile unirii“

Reprezentanții administrației locale a Sibiului au anunțat încă de la începutul anului faptul că, la 100 de ani de la Marea Unire, unul din proiecte va fi cel de a amplasa 16 plăci comemorative pe clădiri reprezentative pentru acest moment din istoria României. În plus, orașul va fi împânzit de steaguri, iar în Parcul Astra urmează a fi amplasat un bust al lui Alexandru Vaida Voievod (politicianul care a murit la Sibiu, președinte al Partidului Național Român și unul dintre principalii promotori ai înfăptuirii Marii Uniri). În toamna acestui an, va fi organizat și un spectacol de reconstituire a atmosferei din Sibiul de acum 100 de ani.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Georgiana Papuc

Acum 2 ani

Centenarul inseamna intoarcerea catre glia stramoseasca, revenirea la valorile ancestrale ce ne-au consacrat drept cel mai binecuvantat popor din lume! Sper ca cei pe care i-am votat sa ne conduca vor apara aceasta sarbatoare a romanismului de strainii pagani si cotropitori, de multinationalele ce ne tin sclavi pe unii dintre noi si de personajele malefice sorosiste. Se aude, dlor Dragnea si Tariceanu? Ca restul stim cu cine s-au dedat...
Raspunde

zzz

Acum 2 ani

am mai zis asta o data: nu oricine poate fi papuc...
Raspunde

!

Acum 2 ani

creier de papuc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus