Joi,
05.08.2021
Ceata
Acum
14°C

USR față cu reacțiunea. Dezbatere optimistă despre problemele europene

USR față cu reacțiunea. Dezbatere optimistă despre problemele europene

Tonul pronunțat optimist cu privire la felul în care Europa poate transforma în bine România a fost tenta discuției propuse de USR în cadrul unei discuții cu sibienii cu privire la mersul european al țării noastre. Discursurile ușor triumfaliste au fost din când în când puse la îndoială de întrebările unor sibieni tineri. Tineri pensionari de fapt, așa cum s-a autodenumit un participant la discuție. Dar și de tineri-tineri care au venit pentru a afla răspunsuri, nu pentru a face act de prezență.

Președintele USR Sibiu, Dan Barna, alături de expertul european Dan Lazea, cercetător în domeniul științelor politice și al filosofiei, lector universitar în cadrul Facultății de Știinte Politice a Universității din București și Nicu Ștefănuță, funcționar european specializat în relațiile bilaterale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, au prezidat astăzi, la Biblioteca ASTRA, o întâlnire cu sibienii care au vrut să afle mai multe despre mersul european.

În ciuda competențelor celor trei, audiența a fost destul de săracă, referindu-mă la număr, însă extrem de bogată, ținând cont de chestiunile puse în discuție. Optimismul poate a fost insuflat și de numărul mare de participanți cu vârstă înaintată, poate neașteptat de surprins într-o acțiune a USR. Transmisia în direct pe pagina de Facebook a USR Sibiu a făcut poate ca publicul tânăr să rămână acasă și să urmărească discuția on-line.

Barna: ”Președintele Camerei Deputaților nu mai e invitat și nu mai e primit pe nicăieri”

Președintele USR Dan Barna a punctat în cuvântul de deschidere înscriind goluri în poarta celor din PSD, susținând în prezentarea sa că imaginea proastă a liderului Liviu Dragnea poate periclita și imaginii pe care România o proiectează în cancelariile europene. ”În ultima perioadă, observăm că Uniunea Europeană își revine. A fost criza economică care a lovit întregul glob pământesc ca să mă exprim în termeni școlărești, după care a fost criza migrației, cu valul de imigranți din Siria, o presiune pentru care Uniunea Europeană și statele europene nu erau pregătite După toate aceste ghionturi pe care le-a încasat, iată că vedem ultimele direcții de dezvoltare care arată că Europe își revine. În ce măsură ne suim noi, România, în trenul care tinde să prindă din nou viteză, asta trebuie fie un subiect al dezbaterii de azi”, a spus Barna explicând apoi că există însă posibilitatea de a fi deturnați de la acest traseu. ”Nu e deloc întâmplător, și asta nu e o declarație politicianistă, că la nivelul Europei președintele Camerei Deputaților nu mai e invitat și nu mai e primit pe nicăieri. E un mesaj care ne este transmis. Modalitatea în care suntem acum reprezentați este una destul de palidă sau discretă și asta nu e de azi de mâine, este o tară a diplomației românești și este o provocare pe care trebuie să o avem în vedere. În momentul în care reprezentarea guvernamentală nu e aceea pe care ar trebui să avem nevoie, atunci la nivel administrațiilor locale, la nivelul colaborărilor pe care le pot avea cu entități din Europa, acolo se poate compensa”, a mai Barna.

Dan Lazea: ”Summitul poate fi o trambulină pentru candidatura președintelui Iohannis la președinția Consiliului European”

Profesorul Dan Lazea a făcut un adevărat curs inițiatic cu privire la instituțiile europene, prezentând clar rolul lor, făcând și o scurtă informare cu privire la evenimentul pe care Sibiul îl va găzdui anul viitor. ”Faptul că Summitul Uniunii Europene se ține în afara Bruxelles-ului e deja un fapt extraordinar. Faptul că se ține la Sibiu e o curtoazie, poate fi o trambulină pentru candidatura președintelui Iohannis la președinția Consiliului European. (...) Aceste întâlniri nu au rol strict tehnic, nu se discută o directivă, un regulament. Dar este acel for care din anii 70, de când a început să existe informal, e un for care ia deciziile istorice ale UE. Vă dau două exemple din istoria recentă a acestei instituții. Helsinki decembrie 1999. Noi suntem azi în UE pentru că în decembrie 1999 România a fost adăugată în ultimul moment pe lista statelor pe care Uniunea Europeană își exprima propunerea de aderare. Lista era mult mai scurtă. Pentru astfel de decizii istorice nicio instituție nu e suficient de autorizată. Șefii de state și de guvern au această posibilitate”,  a explicat Dan Lazea.

32207464_1752961898076309_8688330278411698176_n

Nicu Ștefănuță: ”10% a câștigat euro-scepticismul după ce s-a spus că UE varsă mâncare de slabă calitate în Europa de Est”

Sibianul Nicu Ștefănuță a vorbit la rândul său de beneficiile ”ascunse” ale Uniunii Europene și a pornit la demonstrarea acestui fapt, invocând criza alimentelor cu dublu standard. ”Vreau să vă întreb câți dintre dumneavoastră  ați auzit de chestiunea alimentelor de calitate inferioară? Deci ați auzit în presa română de faptul că companiile europene furnizează pe piața românească alimente inferioare. Ați auzit? Da? Deci multă lume a auzit. Dar câtă lume a auzit de soluția propusă de Uniunea Europeană în acest sens? Ați auzit ceva de acest capitol? Nu. Deci săptămâna trecută, comisarul Jourova (n.r. Vera Jourova, comisarul UE pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen) un politician foarte bun și foarte util României și care cunoaște problemele României foarte bine, președintele nostru, Dan Barna, s-a întâlnit cu dânsa când a fost la Bruxelles, a zis ”Nu, e o chestiune care poate afecta serios credibilitatea oamenilor față de Uniunea Europeană”. Știți cât a pierdut euro-optimismul după această problemă? 10% a câștigat euro-scepticismul după ce s-a spus că UE varsă mâncare de slabă calitate în Europa de Est. Și de fapt nu e vorba de UE, e vorba de câteva companii care au avut strategii de marketing diferite și au înțeles să  economisească de la calitate. Ei bine, Jourova a spus că e o chestiune care trebuie să se oprească”, a explicat Nicu Ștefănuță neintrând în detalii cu privire la felul cum s-a oprit concret acest fenomen.

Ștefănuță a amintit și de cele două caracteristici care le-a lipsit până acum europarlamentarilor români: competența și curajul. ”Nu știu dacă am văzut rezultatul muncii lor reflectat într-o viață mai bună a românilor”, a spus el, subliniind apoi beneficiile de care România beneficiază de pe urmă intrării în Uniunea Europeană.

Publicul: Vă uitați la Antena3?

Sibienii care au urmărit prelegerile celor trei au descifrat entuziasmul și le-au cerut detalii cu privire la cum pot românii să convingă majoritatea parlamentară că mersul european trebuie urmat. După ce Dan Barna le-a vorbit despre demonstrațiile de forță de anul trecut și despre rezistența locală din Sibiu și alte câteva orașe, un „tânăr pensionar” l-a întrebat franc dacă urmărește Antena 3 sau România TV. ”Mă iertați că nu sunt în nota optimistă a antevorbitorilor mei, dar mi-e teamă că țara arde și baba se piaptănă și va trebui neapărat să se intervină în formarea unei conștiințe a poporului român, să se intervină în creșterea nivelului de înțelegere a situației poporului român”, a concluzionat cetățeanul. Barna a explicat: ”optimismul era legat de capacitatea noastră ca cetățeni de a rămâne europeni. Să fim bine înțeleși, optimismul nu avea nicio legătură cu performanțele actualului guvern, aici nu avem niciun dubiu”, a mai spus Barna. Omul a încercat din nou: ”Domnilor, vă uitați la Antena3 și la Realitatea TV?”, moment în care celor trei li s-a acrit fețele.

32158987_1752961834742982_35192815994535936_n

S-a discutat mult și pe subiectul schimbării regulilor utilizării fondurilor europene, apărând acum condiția, tot la propunerea comisarului Jourova ca în țările unde statul de drept e atacat să se oprească finanțările cu bani ai UE. Concluzia celor trei a fost că este cea mai bună metodă prin care țări ca România, Ungaria și Polonia pot fi aduse pe cursul democratic. ”Credeți că-și vor mai permite să le spună oamenilor că nu mai sunt bani”, a întrebat retoric Dan Barna. Din sală, cineva a spus hâtru, da...

Un tânăr-tânăr, de această dată, a punctat și el foarte bine pe subiect. ”Primarii și consilierii locali ar trebui consiliați pe probleme de proiecte europene. Ar trebui să existe cursuri de formare și pregătire în acest domeniu”, a spus bărbatul. ”Este o idee bună, care trebuie urmărită”, a admis Dan Barna.

Un alt cetățean a cerut pe șleau ca Uniunea Europeană să impună României construcția de autostrăzi și căi ferate, pe principiul ”noi dăm banii”, comparând situația de acum cu perioada colonială: ”Dacă troglodiții stau cu mâinile în sân, facem noi”. Dan Barna a replicat explicându-i omului că Uniunea Europeană merge pe principiul ”soluția reală e ca statul respectiv sau cetățenii statului respectiv să înceapă să-și promoveze resurse umane mai bune”.

Întâlnirea s-a încheiat cu șampanie, apă plată și fursecuri, făcând parcă în ciudă evenimentelor recente de 1 Mai în care au predominat micii, berea și muștarul.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Georgiana Papuc

Acum 3 ani

Dar de ce nu spuneti si ca a intrat Soros prin Skype pentru a propune traiectorii ale dezvoltarii USR? Eu asa am citit intr-un ziar si e clar ca daca nu vedem nicaieri se vrea bagata sub pres aceasta informatie!!!
Raspunde

Nicolae

Acum 3 ani

USR este un partid politic de buzunar, deocamdată! Indiferent ce simpozioane sau conferințe face asta nu l ajuta că sa devina un partid politic mare!Singura posibilitate de a creste este structura organizatorică teritorială la nivelul organizației secției de votare până la ultimul cătun din Romania! Referitor la președintele Camerei deputaților este suficient să fie invitat de premierul Israelian,care prin poziția lui geopolitica face enorm de mult! Aștept comentarii!
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Ai dreptate! Comparativ cu maretul partid aldepesede care este mai ceva ca un tanc rusesc....mda, USE e micut! Oare e bine asta?
Raspunde

Voltaire

Acum 3 ani

"În ultima perioadă, observăm că Uniunea Europeană își revine". Așa este, cel mai bun semn este dezvelirea statuii lui Marx de către președintele Junker. Să vă spună Alfie Evans cum e cu statul de drept în lumea europeană civilizată. Voi, experti europeni, Mari profesori magicieni, Să fiţi atenţi când vă plimbaţi Să nu călcaţi în ce creaţi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus