Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

VIDEO Scene de cruzime asupra animalelor. Cățelușă plină de sânge la adăpostul din Avrig

VIDEO Scene de cruzime asupra animalelor. Cățelușă plină de sânge la adăpostul din Avrig

Imaginile cu un câine înconjurat de sânge, aflat în grija adăpostului de animale din Avrig, au declanșat un lanț de reacții din partea internauților, după ce au fost postate pe Facebook. Administratorul unui adăpost din Făgăraș a filmat cățelul și a lansat un apel de ajutor la adresa tuturor instituțiilor care s-ar putea sesiza în acest sens.

Mai multe imagini cu un puternic impact emoțional au fost postate pe Facebook ieri, de Georgiana Neagu, administratorul unui adăpost de animale din Brașov. Femeia ar fi ajuns în zona Avrigului, la adăpostul de acolo aflat în subordinea primăriei, iar condițiile în care le-a găsit pe animale au înfuriat-o. Georgiana spune că a găsit condiții improprii pentru animăluțe, iar pe o cățelușă care era într-o stare gravă de sănătate chiar a luat-o din adăpost.

„Este un loc care nu trebuie să funcționeze. Pe mine m-a sunat cineva din Făgăraș, știind că mă ocup de adăpostul de animale de acolo, să mă întrebe dacă s-au ridicat cumva câini din Victoria. Așa am aflat că de fapt cățelul femeii respective a fost dus la Avrig, în fosta unitate militară de la Mârșa. Se pare că adăpostul de la Avrig are o convenție cu orașul Victoria. Am reușit cu greu să găsesc zona respectivă, pentru că adăpostul e undeva într-o zonă foarte greu accesibilă. Am fost întâmpinată de un câine care era ținut în lanț, m-am întâlnit cu reprezentantul adăpostului și am rămas mască de ce am găsit acolo. Un câine în vârstă era într-o baltă de sânge și am întrebat ce e acolo, iar bărbatul îmi răspunde că cel mai probabil e vopsea că sunt în renovări. Nu mi-a venit să cred. Am luat câinele de acolo să fug la veterinar, dar din păcate mi-a murit în mașină. O să duc animalul la DSV să-mi facă raportul medical după necropsie și o să le duc hârtia să vadă. Sunt niște incompetenți și nu ar trebui să gestioneze un astfel de loc. Eu îmi doresc acest loc să nu funcționeze. O să încerc să iau câinii de acolo, să îi duc la adăpostul meu, să vedem ce putem rezolva. Așa nu se mai poate continua”, spune Georgiana Neagu, administratorul Adăpostului public de animale din Făgăraș.
Afirmațiile în ceea ce privește condițiile improprii în care funcționează adăpostul sunt susținute și de reprezentanții Animal Life. Asociația a încercat în mai multe rânduri să își ofere ajutorul, fără succes.
„Noi am fost acolo, am scos câinii iar adăpostul s-a închis. Am luat legătura cu primăria iar ei au promis că închid și că fac o modernizare în așa fel încât să se respecte normele. Le-am făcut chiar propuneri de gestionare, în așa fel încât să îi ajutăm cumva. Din ce am auzit însă, a fost o soluție de moment iar adăpostul s-a redeschis imediat după”, spune Andreea Roseti, Animal Life Sibiu.
Atenție. Imagini care vă pot afecta emoțional! 

Una albă, alta neagră..

În timp ce unii spun că adăpostul este în condiții inumane, contactat de reporterul Turnul Sfatului, primarul din Avrig a spus exact opusul. Cu toate că recunoaște că adăpostul nu e în cele mai bune condiții, David-Adrian Dumitru spune că administratorul adăpostului face tot posibilul ca animalele aduse acolo să beneficieze de tratamentul cuvenit.

„Știu că adăpostul are autorizație de la DSV, chiar în urmă cu o lună de zile au venit din nou la control. Din păcate, nu putem asigura condiții mai bune, astea sunt. Dacă într-un coteț vrem să găsim gresie și faianță, asta e greu de realizat. Adăpostul nu a fost închis niciodată. Când au venit cei de la Animal Life, am căzut de acord că vom mai face o renovare, am sesizat DSV-ul, am urmărit apoi tot circuitul să fie respectați toți termenii legali și totul e în regulă. Adăpostul este în subordinea Primăriei Avrig și respectăm absolut toate regulile. Chiar primăvara aceasta am refăcut sistemul de canalizare, zugrăvelile, a fost modernizat. Sunt cheltuieli enorme pe care primăria le face pentru hrană, asistență medicală, însă femeia aceea a ajuns acolo tocmai când au fost preluați. Cățelușa aceea avea o dermatoză urâtă. Noi avem contract cu un medic veterinar, bineînțeles, de câțiva ani, nu de acum, iar medicul cu siguranță a văzut cățelușa. Animalul tocmai ce ajunsese la adăpost, cum se presupunea că trebuia să arate? După cum se vede chiar pe postările acelei doamne, erau căței care erau și veseli, nu erau toți așa”, spune primarul.
Pe de altă parte, primarul dă vina chiar pe asociațiile de protecția animalelor.
„Marea problemă a autorităților publice o constituie câinii vagabonzi pe stradă. Ar trebui să începem întâi să civilizăm cetățenii în a nu-i mai lăsa liberi pe stradă. Trebuie punctat faptul că aceste asociații de protecție a animalelor ar trebui să se implice mai activ în conștientizarea cetățenilor să nu mai abandoneze animalele pe domeniul public. Dacă acest lucru s-ar rezolva, noi nu am mai fi în situația de a face ecarisaj și de a cheltui bani publici pentru aceste animale. Este mult mai ușor să începi o campanie agresivă, care ar trebui să fie chiar meritul acestor asociații, asta ar trebui să fie principala lor menire”
Reprezentanții DSVSA Sibiu au fost de asemenea contactați însă până la publicarea acestui articol, nu au oferit o poziție oficială.

Atenție. Imagini care vă pot afecta emoțional! 

adapost avrig (1) adapost avrig (3) adapost avrig (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus