Ajunsă la cea de-a patra ediție, manifestarea “Sibiu, capitală universitară europeană“ a debutat în cursul zilei de luni cu “Săptămâna internațională a ULBS“.
Peste 130 de participanți, din 20 de țări aflate pe cinci continente au luat parte la deschiderea “Săptămânii internaționale a ULBS“, proiect organizat în cadrul celei de-a patra ediții a “Sibiului, capitală culturală universitară“. Timp de o săptămână, cadre didactice și studenți din întreaga lume participă la conferințe despre și simpozioane care tratează o paletă largă de subiecte atât din aria științelor umaniste, a celor exacte și nu numai. Cât de importantă este lectura pentru copii din grădinițe, sistemul de impozitare din Egipt, studii despre importanța produselor licențiate din sport, relația dintre părinți și profesori, costurile în scădere pentru imprimantele 3D din medicină sau umbre și lumini în grafica pe computer sunt doar câteva exemple de subiecte abordate în cadrul “Săptămânii internaționale“. Diversitatea temelor abordate de participanți include și subiecte culinare, dar și dezbateri pe tema impactului pe care creștinismul l-a avut și îl are la nivel global. Filipine, Portugalia, Grecia, Egipt, Franța, Polonia, Indonezia sau Statele Unite ale Americii sunt doar câteva dintre țările ale căror reprezentanți au venit, zilele acestea, la Sibiu.
Evenimentul de deschidere al “Săptămânii internaționale“ a avut loc – luni, la prânz - în Aula Magna a Facultății de Medicină și a fost marcat de un spectacol semnat de Florin Coșuleț, care, în colaborare cu studenți ai ULBS, a pus în scenă “Legenda Meșterului Manole“.
Globalizare și identitate
“Globalizarea atrage atenția asupra identității noastre mai multe ca niciodată. Mulțumesc participanților și organizatorilor și vă doresc tuturor să descoperiți atât Universitatea noastră, cât și orașul Sibiu“, a spus, mai apoi, în cuvântul de deschidere, Ioan Bondrea, rectorul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu.Consilierul prezidențial pe Educație, Ligia Deca, a vorbit despre importanța colaborării în mediul academic. “Într-o lume în care competiția este motto-ul principal al universităților, cooperarea și dialogul ajung adesea pe locul doi. De aceea, mă bucur de faptul că în fosta Capitală culturală europeană, Universitatea din Sibiu dovedește o deschidere către parteneri și colaboratori din întreaga lume“, a declarat consiliera președintelui Klaus Iohannis.
Impactul pe care globalizarea îl are asupra fiecărei persoane este printre principalele teme tratate în cadrul “Săptămânii internaționale“, a arătat și Daniela Preda, cea care conduce Departamentul de relații internaționale și programe comunitare din cadrul ULBS. “Globalizarea culturală afectează viziunea oamenilor asupra existenței ce dă naștere culturii. Odată cu creșterea fluxurilor de informații, cultura devine transmisibilă, apare posibilitatea de a comunica la nivel global. Prin fluidizarea informațiilor au loc tot mai multe schimburi culturale, însă cultura nu poate fi viabilă fără o apartenență la un anumit spațiu. Cultura locală este clar forțată spre globalizare, însă noua ei definire poate sta în conceptul deglocalizare („Think locally, act globally”), astfel localul nu exclude globalul, ci el devine un aspect al globalului“, spune Daniela Preda.
Evenimentele “Săptămânii internaționale“ se desfășoară în spațiile ULBS până vineri, 18 mai. Descarcă de aici Programul Saptamanii internationale a ULBS
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Statele Unite , klaus iohannis , ulbs , Lucian Blaga , Daniela Preda , Florin Coşuleţ , Ioan Bondrea , Săptămâna Internațională , Aula Magna , Capitală Universitară European , Pentru Sibiu , Legenda Meșterului Manole , Ligia Deca , Programul Saptamanii
Vizualizari: 1736
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Maria
Acum 13 ore
Valjan
Acum 13 ore
Pisi
Acum 14 ore
Nonick
Acum 14 ore
Domnul mima