Marţi,
29.11.2022
Parțial Noros
Acum
-0°C

PSD: Bogdan Trif, un ministru pentru turismul românesc. Turismul românesc îi cere demisia

PSD: Bogdan Trif, un ministru pentru turismul românesc. Turismul românesc îi cere demisia

Social-democrații sibieni au prezentat astăzi, într-un comunicat de presă, realizările ministrului Turismului Bogdan Trif, în condițiile în care sindicatele din turism amenință cu greva. ”Măsurile implementate de către Partidul Social Democrat în domeniul turismului reprezintă cel mai important ajutor dat industriei de la Revoluție încoace”, se arată în counicat și sunt enumerate realizările ministrului sibian:  Vouchere de vacanță. Voucherele de vacanță înseamnă materializarea unei promisiuni făcute de PSD și respectate întru totul. Sunt peste 1,2 milioane de bugetari care primesc voucherele de vacanță. Impactul în piață este de aproximativ 400 de milioane de euro. Industria s-a exprimat public în sensul că este unul dintre cele mai bune lucruri înfăptuite pentru turismul românesc în ultimii ani. Este un ajutor acordat industriei de profil în premieră, dar mai ales pentru românii din instituțiile și autoritățile publice. A fost o măsură promisă românilor în programul de guvernare, iar PSD s-a ținut de cuvânt. (...) Descentralizarea. Sub conducerea președintelui PSD Sibiu, Bogdan Trif, ministerul Turismului a dat startul descentralizării! Este prima instituție care și-a asumat descentralizarea și care a trimis proiectul la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ministerul care va promova actul de descentralizare. Astfel, se mută decizia de la București, în teritoriu. Este eficient din punct de vedere al costurilor, care vor fi semnificativ reduse, la fel si timpul de emitere a actelor de reglementare. Concret, de la Ministerul Turismului vor pleca, odată cu descentralizarea, doar avizarea documentațiilor tehnice privind construcțiile din turism, avizarea plajelor, omologarea pârtiilor și a traseelor montane, clasificarea unităților de cazare și de alimentație publică, brevete și atestate ale ghizilor turistici. (...) Satul Vama Veche se va transforma în stațiune turistică. Un pas important făcut de PSD pentru dezvoltarea industriei turismului în zona litoralului a fost declanșarea procedurilor de atestare a satului Vama Veche ca stațiune turistică de interes local. Un ministru al PSD, Bogdan Trif, împreună cu un președinte de Consiliu Județean de la PSD, Horia Țuțuianu, și cu primarul PSD al comunei Limanu, Daniel Georgescu, au luat atitudine și vor să dezvolte turismului în mod durabil în Vama Veche. De îndată ce Vama Veche va deveni stațiune turistică de interes local, administrația publică locală va avea prioritate la accesarea fondurilor nerambursabile pentru creșterea calității serviciilor turistice. Toți cei 3 membri PSD și-au luat angajamentul de a dezvolta turismul în Vama Veche fără a afecta în niciun fel specificul locului care a devenit cunoscut la nivel mondial”, se arată în comunicat.

Grevă japoneză de Rusalii

Cu toate aceste realizări, Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) amenință cu greva chiar de mini-vacanța de Rusalii, de la sfârșitul lunii.  „Înainte de 1 Mai, reprezentanții salariaților au venit să discute cu angajatorii despre creșterii salariale, dar imediat și-au dat seama că nu este posibil așa ceva. De ce? Pentru că tarifele de cazare sunt mai mici decât anul trecut, în schimb, numărul turiștilor este în scădere iar, în plus, turistul trebuie să achite un tarif de închiriere a şezlogului mult mai mare pentru familia sa, adică între 20 și 30 de euro. S-a ajuns la creșterea tarifelor pentru şezloguri întrucât plajele nu sunt date spre închiriere hotelierilor de Apele Române, așa cum ar fi normal, ci acelorași grupuri de interese, adică unor „aprozarişti” și celor care se ocupă cu fierul vechi. În plus, banii de promovarea a turismului sunt blocați de către Ministerul Turismului pentru simplul fapt că n-au ieșit normele privind înființarea OMD-rilor, proiect care au fost în dezbatere publică, pentru 20 de zile, încă din 24 octombrie 2017. Însă, anumite grupuri de interese care sunt arhicunoscute, l-au convins pe ministrul Trif să modifice acest proiect de lege, pentru a se crea un OMD central prin care să se ruleze majoritatea fondurilor şi astfelsă nu mai fie OMD local cel care hotărăşte ce promovează”, a declarat, pentru sote-ul Puterea, unul dintre vicepreședinții FPTR.

Totodată, unul dintre cei mai mari hotelieri de pe Litoral a precizat că „toţi salariații societăților cu capital românesc de pe Litoral se pregătesc să între în grevă japoneză în perioada minivacanţei de Rusalii”, adică vor purta banderole albe în semn de protest, și „sunt discuții destul de avansate ca acestora să li se alăture și angajații cluburilor de la malul marii”. Săptămâna se  anunţă foarte tensionată pentru cei din turismul românesc, în special pentru ministrul Trif, căruia i se cere insistent demisia de către toţi membrii FPTR.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

tanar frumos și liber, care #rezist doar cu liniute

Acum 4 ani

Tulai Doamne, dacă intră în grevă angajații de la cluburile de fițe noi unde mai tragem pe nas de Rusalii? Fire-ați ai dreq cu ciuma roșie cu toți care i-ați votat pe corupții și penalii.
Raspunde

kaki

Acum 4 ani

e ca pe vremuri. "productia a atins valori record dar lipseste cu desvarsire"
Raspunde

Minunatule ...

Acum 4 ani

Toți membrii FPTR ii solicită demisia dar el ce face ? ... se laudă !!! Minunatule !!!! (Bogdan) , ești pe lângă !
Raspunde

V

Acum 4 ani

Bratule, cari bani ai luat sa publici minciuni ?
Raspunde

ioan

Acum 4 ani

Este greu. S-a aminat si turismul la Bucuresti pentru Familia Traditionala.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Il vrem primar la noi ca e baiat descurcaret!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus