Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Prima franciză din Sibiu, care a devenit internațională. “Primii trei ani am mers pe pierdere“

Prima franciză din Sibiu, care a devenit internațională. “Primii trei ani am mers pe pierdere“

În urmă cu cinci ani, deschidea primul fast-food la Sibiu, pe bulevardul Mihai Viteazul. Acum, rețeaua ajunge la 41 de locații, una fiind deja deschisă în Ungaria. În negocieri este intrarea pe piața din Anglia și lista continuă. Este vorba de prima franciză sibiană, care anul trecut a avut un rulaj în întreaga rețea de aproximativ 12 milioane de euro. Dabo Döner.

La 50 de ani, Dan Paștiu este cunoscut de foarte mulți sibieni. Dacă nu direct, atunci prin intermediul Naf -Naf, Cotton Club sau Union, de exemplu, afaceri pe care le-a construit și vândut ulterior. “Când am vândut Union-ul, cu Spicy și cu Zorba la un loc, toți din jurul meu m-au întrebat ce am pățit, cum să renunț afacerea din centrul Sibiului? Dar eu asta am făcut tot timpul, am construit afaceri de la zero. Sincer, atunci habar nu aveam ce înseamnă franciză. Am fost în Germania și un prieten mi-a spus să mergem împreună să mâncăm un döner. L-am spus să mă lase în pace cu shaorma lui, eu aveam restaurant, talente.... «Hai să îți arăt, a ieșit numărul unu în Germania trei ani la rând, nu e vorba de shaorma. E cel mai bun Döner din Germania», m-a convins în cele din urmă. Nu exagerez, când am mușcat prima oară din el, am zis că trebuie să fac așa ceva și în România. Ca un fel de dragoste la prima vedere“, amintește Dan Paștiu întâlnirea cu preparatul din care avea să construiască o nouă afacere.

Pe pierdere, timp de trei ani

Dan Paștiu spune că mai apoi a devenit prieten cu proprietarul Atlantik Döner Nürnberg și i-a propus să îi vândă rețeta, oferă refuzat inițial. În cele din urmă, acordul a fost dat, iar pe 1 mai 2013 se deschidea primul Dabo Döner, o investiție pe care Dan Paștiu o aproximează la 45.000 de euro. Dabo, de la numele celor doi fii, Dan și Bogdan. “Trei ani de zile eu am lucrat pe minus, am venit cu bani de acasă. Bătălia mea cu «shaorma cu de toate» a fost colosală, eram ca Don Quijote. Îmi intrau oamenii și îmi cereau o shaorma cu de toate. Le explicam că eu le ofer un produs de calitate, în care nu pun cartofi, nu pun ketchup, maioneză, murături sau tot felul de alte prostii“.

Lucrurile au deveit și mai complicate, când Dan Paștiu a trebuit să renunțe la spațiul de pe bulevardul Mihai Viteazul, cu vad bun la clienți, pentru cel de acum, de pe bulevardul Vasile Milea, unde traficul pietonal e mult mai redus. “Și asta din cauza unei prevederi adoptată de Consiliul local, care specifică faptul că ai nevoie de acordul tuturor proprietarilor pentru a funcționa la parter, chiar dacă era vorba de un bloc cu zece etaje și trei scări. Iar cu activitatea mea nu era de acord un locatar de la etajul 8, de la a treia scară depărtare. Și așa că Poliția locală era la mine tot o dată la două săptămâni cu amenzi de câte 1.500 de lei. A trebuit să caut alt loc“.

Experiența Costinești. De la 400, la 10.000 de lei pe zi

În 2015, la început de sezon, Dan Paștiu a deschis primul Dabo Döner pe litoral, în Costinești. “Chiar dacă în Sibiu eram încă pe pierdere, știam că produsul are valoare. Am găsit un spațiu foarte bun în Costinești, cu expunere foarte bună. Era un raționament de marketing: nu mă duc eu prin România să mă prezint, ci vine România la mine. Nu știam ce e acolo, nu știam cu ce se mănâncă. De prima dată a venit un turc la mine, care m-a luat la întrebări că ce fac, că ei stabilesc acolo prețurile și așa mai departe“.

12.000 de euro a costat chiria pe două luni pentru spațiul de 60 de mp din centrul Costineștiului. Pe lângă amenajarea fast-food-ului, cheltuielile au crescut și cu închirierea unei pensiuni pentru angajații aduși de la Sibiu. “Acolo, la 1 septembrie e gata sezonul. Și eu, pe 26 iulie, aveam încasări de 400 de lei pe zi. În condițiile în care aveam nouă angajați care mă costau 1.000 de lei pe zi. Plus materie primă, plus chirie, plus utilități. Am zis că atunci când se termină sezonul nu știu dacă o iau înspre Sibiu sau în partea cealaltă, spre mare“, râde acum Dan Paștiu.

Motivul pentru care afacerea nu mergea era același ca și la Sibiu, la început: cei care intrau cereau “shaorma cu de toate și nimic altceva“. Pe 26 iulie, însă, Dan Paștiu a venit cu o idee care avea să schimbe brusc mersul afacerii. “Eu eram casier, trei ani am fost casier pe litoral. Și nu puteam nicicum să îi conving pe clienți să încerce dönerul meu, că e ceva mai bun decât shaorma. Așa că am făcut o schimbare de strategie, simplă. Mi-am cumpărat și lipii pentru shaorma, iar când veneau clienții să ceară așa ceva, ținteam grupurile. «Suntem patru, vrem patru shaorma», de exemplu. Le încasam banii, dădeam bonul și îi întrebam dacă nu vor, totuși, altceva, un Dabo Döner. Și din patru, poate unul accepta. În câteva ore erau înapoi toți, că vor și ei ceea ce a mâncat prietenul lor. Șase zile mai târziu, pe 1 august, a fost prima zi în care am depășit 10.000 de lei încasări pe zi“, povestește Dan Paștiu.

dabo donner 1

Prima franciză

Vânzările de la Costinești au fost cele care i-au și adus, mai apoi, prima cerere de franciză. “Am fost sunat la sfârșit de septembrie, de cineva care a mâncat de mai multe ori la Dabo Döner și mi-a spus că vrea să deschidă și el așa ceva în Constanța. I-am spus că aveam în intenție francizarea, dar nu aveam încă un caiet de franciză, regulament, procedurile și așa mai departe“.

În urma telefoanelor repetate, Dan Paștiu a elaborat primele documentații de franciză în următoarele două luni, iar în primăvara lui 2016 a fost deschisă prima franciză Dabo Döner din România. “Am avut noroc de un partener foarte bun, ne-am înțeles și am inaugurat prima franciză în primăvara anului 2016. Mai apoi, partenerul meu și-a mai deschis francize în Eforie, în Mamaia, iar eu aveam locația din Costinești. Deja a început să prindă contur pe litoral. Au urmat, mai apoi, și alți parteneri care au preluat francize în Mangalia, în Nyiregyhaza, în Ungaria, la Alba Iulia, Slatina și așa mai departe. Acum suntem în Top 5 la nivel național, în care includem și McDonalds și KFC pe domeniul de fast-food“, spune Paștiu, potrivit căruia, în următoarele două săptămâni, numărul locațiilor va ajunge la 41.

În negocieri este și intrarea pe piața din Anglia. “Săptămâna trecută m-am întâlnit cu câteva persoane care par foarte serioase și care vor să deschidă o franciză pe Anglia. Aceștia au aflat de noi on-line, au 25 de ani de experiență în alimentație publică“.

“Eu și fiul meu suntem cei care știm mixul de condimente pe care le punem pe carne. E un secret pe care doar noi doi îl știm“, Dan Paștiu

Rulaj de 12 milioane de euro

Anul trecut, cifra de afaceri a întregii rețele a fost de aproximativ 12 milioane de euro, numărul de angajați total urcând acum înspre 1.000 de persoane. La Sibiu, în ultimii trei ani – cu excepția lunii iulie 2016, încasările din cele două locații au crescut constant de la lună la lună. Iar comparativ cu lunile anului anterior, încasările au crescut de fiecare dată cu peste 100%. De la 1.700 – 1.800 de lei pe zi în 2015, s-a ajuns ca anul acesta încasările zilnice să ajungă la aproape 12.000 de lei, arată Dan Paștiu.

La fel, taxa de intrare în franciză a crescut de la 3.000 de euro, la 5.000 de euro, iar acum este de 8.000 de euro. Redevența este de 2% din încasări, alături de care mai trebuie plătită o taxă de marketing de 1,5%. “Nu e așa simplu cum pare, cumperi cinci utilaje, le bagi în priză și dai drumul într-o locație. Presupune marketing, oameni pregătiți, echipă de suport“, susține Dan Paștiu.

Celor care doresc să cumpere franciză li se oferă variante de unde să poată cumpăra utilajele necesare. “Nu le cumpăr eu, deoarece vreau ca investiția să fie cât mai accesibilă. Majoritatea francizelor sunt «on the box», la care cei care vând mai pun 20% adaos. Eu prefer să fiu mai uman, căci avem timp să câștigăm pe termen lung împreună, nu să încasez eu 60.000 de euro pentru o investiție de 50.000 de euro“. De altfel, la aproximativ 50.000 de euro se ridică investițiile necesare într-un Dabo Döner, aproximează Paștiu. Dar investiția are șanse să se amortizeze foarte repede. “Acum am primit un mail de la un partener din Brăila, care mi-a scris că la un an de la deschidere și-a acoperit 90% din investiția inițială“.

Angajații fiecărei francize Dabo Döner fac un stagiu de pregătire la Sibiu, timp de două săptămâni. Toată materia primă a celor care cumpără franciza este livrată de la Sibiu sau de la furnizorii agreați. În plus, rețeaua Dabo Döner are trei coordonatori de zonă care verifică locațiile, fac rapoarte de evaluare pe baza unor fișe detaliate, rapoarte în funcție de care sunt emise eventualele recomandări de îmbunătățire. “Acum doi ani, mă interesa mai mult locația și mai puțin omul, fiindcă mă interesa doar să cresc – ceea ce nu a fost tocmai cea mai bună idee a mea, fiindcă am și exemple de care nu sunt mulțumit. Și asta și din greșeala mea, dar evident și din cauza managementului de acolo. Dar, acum, trebuie să corespundă și locația și omul. Iar despre om trebuie să simt că vrea să fie implicat, că are habar de business sau este dispus să aibă un manager cu experiența necesară. Alimentația publică nu se învață peste noapte. De bine de rău, eu am experiența a 25 de ani de alimentație publică, care m-a ajutat mult“, spune Dan Paștiu.

dabo donner 2

Planurile de peste hotare

La Sibiu, deocamdată, sunt două fast-food-uri deschise, cel de pe bulevardul Vasile Milea și cel de la Lidl. În aproximativ două săptămâni, vor fi deschise și primele două francize Dabo Döner la Sibiu: una în Piața Mare și una pe bulevardul Victoriei.

Dan Paștiu susține, însă, că afacerea sa are potențial și în România poate ajunge la 150 – 200 de francize vândute. “Dar eu nu mă voi opri la piața din România, asta e sigur. Am cereri pentru Franța, pentru Spania, Austria, Bulgaria și Republica Moldova. Țin să subliniez că am ajuns aici datorită calității produsului. Băieții mei mănâncă zilnic aici, la fel și eu. Produsele Dabo Döner sunt sănătoase, chiar dacă termenul pare antagonic cu fast-food-ul. Nu folosesc conservanți, aditivi, E-uri, absolut nimic din ce nu e natural, chiflele sunt proaspăt făcute. Asta se reflectă într-un cost al produsului real, dar nu scump, căci am mers pe principiul de a câștiga din rulaj. De aceea, primii trei ani a fost pe pierdere. Nu vrei să îți mai povestesc cum era când venea ziua de salariu“.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Andrei

Acum 3 ani

Felicitari pentru evoluție. Însă ca un sfat constructiv, locația de pe Milea sa intre rapid intr-un proces de renovare.
Raspunde

Magna Horreum

Acum 3 ani

Il felicit pe dl Pastiu si ii doresc succes! O intrebare pt. Turnul Sfatului: pentru voi, n-a fost ieri Ziua Eroilor? Nu aveti nici un material, nici o vorba, nimic??? Sau este desuet sa-i mai pomenim pe eroii neamului... Aha, stai ca stiu: este neeuropean! Puteati, macar de dragul primaritei care a participat si care va da atatia bani, degeaba, la fundatie, nu? Pai, mai baieti, asta e jurnalism? Sunt din ce in ce mai dezamagit de calitatea publicatiei voastre.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zoldi Tibor

Acum 3 ani

Pai nu.ca iei au treaba cuPSD ca sunt rai si pe piromanul Johannis sa-l pupe in dos!!
Raspunde

I-auzi

Acum 3 ani

Aoleu! Adica a functionat ilegal o vreme? Ca a functionat pr Mihai Viteazul, imputind blocuri intregi. Poate ca nu a fost in stare sa ridice tubulatura de evacuare a aerului pana peste nivelul ultimului etaj, asa cum este legal si de aia primea amenzi? Inteleg ca presa locala are probleme mai mari decat aia nationala, care e in hazn ade ceva timp, da' pe bune, decat un advertorial din asta, nemarcat, mai bine lipsa.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eugenia Hambasan

Acum 3 ani

E pacat ca in anul sfant al aniversarii neamului romanesc, laudam si bagam bani in buzunarele celor care ne vand mancare straina, nesanatoasa si vor sa ne ia pamantul romanesc! In anul 2018 sa mancam romaneste, sa traim romaneste frate cu frate in tara Romaneasca, tara binecuvantata si bogata!
Raspunde

Un prost

Acum 3 ani

La ce prost platnic fata de furnizori si un nesimtit mai mare ....de ce nu scrieti?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Traian

Acum 3 ani

Felicitări ! Asta îmseamnă să îți dorești să faci un lucru bun , spor în continuare !
Raspunde

un sibian

Acum 3 ani

vreau sa ma asociez cu domnul, sa sub-inchiriez 1-2 mp in fiecare restaurant ca sa amplasez un dozator de ciorba de burta. Manci un doner bun, mai iei si o ciorba de burta la pachet, sau o mananci pana sa-ti faca doneru!! promit marfa de calitate ca la prima sau contichiii!!! :)
Raspunde

ion

Acum 3 ani

reteta pestelui prajit .publicitate si nimic altceva .sa l alegem primar .
Raspunde

Mc KFC

Acum 3 ani

Un tip foarte arogant, iar chestia cu rețeta și mixul de condimente pe care-l cunoaște doar el si fiul lui e inspirata din filmele americane...pana la urma tot shaorma vinde, doar ca i-a schimbat denumirea . Sa te compari cu KFC și Mc Donalds , asta da lipsa de modestie!!
Raspunde

Anna

Acum 3 ani

Pe Mihai Viteazul erați un dezastru! Ar fi fost culmea sa nu fiți pe minus. Iar rulajul era maxim la personal, așa ca despre ce stagii de specializare vorbiți? Dincolo nu v-am mai căutat. Am să trec intr-o zi. Sper să am o surpriză plăcută!
Raspunde

Vecina

Acum 3 ani

Vorba romanului daca nu m-a lauda nimeni las ca m-a laud eu singur.o reclama rasuflata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus