Luni,
30.11.2020
Parțial Noros
Acum
-1°C

Iohannis, către Guvern: Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?

22 Mai 2018 18:30

Iohannis, către Guvern: Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că Executivul trebuie să explice dacă mai are bani pentru pensii şi salarii până la finalul anului şi ce are de gând să facă cu Pilonul II, în contextul discuţiilor din ultimele zile.

"Se discută despre Pilonul II de pensii. Din păcate până şi cei de la PSD se contrazic, ba se desfiinţează, ba nu, ba se suspendă, ba nu, ba e proiect asumat, ba e neasumat. O harababură totală. Lumea îşi pune întrebarea de ce s-a creat această incertitudine din partea PSD, ce ţintesc? Nu s-au înţeles între ei? Greu de crezut. Unii îşi pun întrebarea dacă aceşti bani, dacă se suspendă Pilonul II vor fi folosiţi în altă parte. Ei trebuie să ne dea un răspuns. Cred că Guvernul şi PSD trebuie să răspundă public documentat la două întrebări: Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii ? Mai aveţi bani pentru pensi şi salarii până la sfârşitul anului?", a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Executivul Dăncilă cu privire la absorbţia de fonduri europene, în contextul datelor de pe site-ul Comisiei Europene, care arată că ţara noastră a folosit 2 miliarde de euro din cele 23 de miliarde alocate pentru fonduri structurale.

"Despre fonduri europene vreau să se înţeleagă că cele ce urmează reprezintă o atenţionare pentru Guvern. Noi dispunem pentru perioada 2014-2020 teoretic 31 miliarde euro. Din aceşti bani am folosit 4,9 miliarde euro până în momentul de faţă, ceea ce înseamnă 15, 8%. Din 31 de miliarde până acum nu am folosit nici măcar 5 miliarde. Aceste date sunt oficiale atât de pe site-ul Comisiei Europene, cât şi informaţii oficiale de la Guvernul României. În dorinţa de a prezenta o informare exactă am căutat cele mai noi date de pe site-ul Guvernului şi a Comisiei Europene. Ultima informare pe site-ul Guvernului este din 2 februarie a.c. Acum suntem aproape la jumătatea anului. Nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că se ascunde ceva sau au avut altă treabă decât să informeze. Am luat date mai detaliate de pe site-ul Comisiei Europene, unde datele sunt evident la zi", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a criticat şi absorbţia fondurilor structurale, care nu este nici de 10%.

"Important pentru coeziune, noi putem folosi aprox 23 miliarde de euro, din cele 31 miliarde euro, iar 8 miliarde pentru politica agricolă şi restul pentru altele. Aceşti bani nu sunt bani pe care ne obligă cineva să-I folosim într-un anumit fel. Sunt bani care pot fi folosiţi pentru dezvoltarea României, pentru construcţia de autostrăzi, pentru spitale, pentru reţele de apă, etc. Depinde de noi cum folosi aceşti bani şi cum punem proiectele în operă. Din 23 miliarde de euro cât putem folosi pentru dezvoltarea României, noi până acum am folosit 2,2 miliarde euro. Nici măcar o zecime şi suntem dincolo de jumătatea perioadei bugetate. Cineva ar putea să spună: nu face nimic, lucrăm mai intens de acum încolo şi o să folosim banii. Dar asta înseamnă proiecte. Aflăm de la guvernanţă că rata proiectelor de contractare avem pentru 40% din aceşti bani. E foarte târziu. Aceste proiecte trebuie elaborate cu sprijinul ministerelor, agenţiilor. Atenţionarea mea vine în următorul sens, Guvernul trebuie să se preocupe mai intens, mai mult de această chestiune. Sunt bani de care putem să beneficiem şi care trebuie folosiţi pentru dezvoltarea României. Ar fi păcat să nu folosim aceşti bani alocaţi României pentru dezvoltare", a mai spus Iohannis.

Comentarii

9 comentarii

politrucul

Acum 2 ani

Da' carcotas mai sunteti dle presedinte! V-ati bucura sa nu mai aiba bani, ati scacrifica niste amarati, numai ca sa le demonstrati altora ca sunt incapabili... presedintele at trebui sa nuneeasca, nu sa dezbine, sa nu fie partizanul unei grupari politice...
Raspunde

anii 90

Acum 2 ani

Pai daca nu mai sunt bani, se da drumul la tiparnita de bani, proaspeti si devalorizati! Sa aiba tot romanul si sa cumpere o paine cu 100 de lei....
Raspunde

L

Acum 2 ani

Ar fi foarte bine sa ramanem fara pensii si salarii, Poate atunci o sa se trezeasca si poporul si sa puna de un macel PSDist, sa nu mai ramana piatra pe piatra.
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Aha... Dl. presedinte abia asteapta sa nu mai poate plati salariile... Ar sacrifica niste amarati de dragul orgoliului...
Raspunde

Voltaire

Acum 2 ani

"Mircea, fă-te că lucrezi!"
Raspunde

electoratul de varsta a treia

Acum 2 ani

I-auzi ce ne doreste dl. presedinte! Dumnealui este presedintele tuturor romanilor de aici si de pretututindeni?!
Raspunde

20.20

Acum 2 ani

O intrebare nu este o urare! ...poate doar in discursurile d-nei premier!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus