Marţi,
18.05.2021
Parțial Noros
Acum
13°C

Proiectele maratonului. (18) S.E.R.A. „Putem fi educați și sănătoși în același timp”

Proiectele maratonului. (18) S.E.R.A. „Putem fi educați și sănătoși în același timp”

Statisticile arată că unul din patru copii în România se confruntă cu supraponderalitate. Acesta este și motivul pentru care cei de la Școala Primară Româno-Finlandeză Sibiu au decis ca anul acesta să strângă fonduri prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu, pentru a le oferi copiilor șansa de a învăța totul despre alimentele proaspete și modul în care pot trăi sănătos.

Conform rapoartelor emise de Organizația Mondială a Sănătății, 24.5% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani erau supraponderali în 2016 și 8.1% erau obezi. Cauzele vin atât din alimentație cât și din lipsa de mișcare.

„Școala Primară Româno-Finlandeză Sibiu și părinții sunt preocupați de aceste aspecte, astfel că împreună dorim să construim modele de viață nu doar pentru comunitatea noastră ci și ca exemple de bună practică pentru alte școli și părinții lor. S.E.R.A. este locul în care copiii învață botanică, biologie și în același timp nutriție pentru sănătate. Fac mișcare, îngrijesc plantele și se bucură de rezultatele muncii lor. Va fi un spațiu deschis și celorlalte școli din oraș unde putem pune bazele educaționale pentru niște generații care înțeleg ce au nevoie să facă pentru sănătatea lor. Astfel ne aliniem și cu Ending Childhood Obesity (ECHO) Implementation Plan, prin faptul că atingem majoritatea direcțiilor de acțiune ale planului”
S.E.R.A., proiectul ales de fundație anul acesta, va fi locul în care copiii vor învăța despre alimente proaspete, despre cum cresc legumele, despre nutrienți și gust, despre grijă, răbdare și bucuria lucrului făcut cu mâna lor.
„Este locul în care școlile învață că este posibil să-ți construiești oaza ta de învățare în care să fie implicați atât profesorii cât și copiii, că orele pot fi ținute și altfel, că putem fi educați și sănătoși în același timp. Acesta este un proiect pilot pentru unitățile de învățământ. Să-i învățăm pe copii să aibă grijă de ei, să conștientizeze legătura cu mediul înconjurător, cu comunitatea și felul în care această legătură îi ajută să crească, să se dezvolte, să capete sens. La școală”
Grupul țintă al proiectului sunt copiii de vârstă școlară mică (ciclul primar) din Școala Primară Româno-Finlandeză Sibiu, respectiv aproximativ 85 de copii care vor învăța despre plante, fructe și nutriție sănătoasă. Indirect, familiile copiilor implicați în proiect și comunitatea școlilor lor va avea un model de „așa se poate” pentru propriile proiecte.

Printre obiectivele proiectului se numără realizarea unei sere de 100mp ca spațiu educațional alternativ, promovarea unei alimentații sănătoase și a învățării experiențiale în rândul copiilor și profesorilor din ciclul primar din Sibiu, precum și crearea unui ghid de bune practici pentru școlile din Sibiu care doresc să implementeze un proiect similar.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus