Absolvenții Universității Lucian Blaga din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au fost sărbătoriți astăzi cu ceremonia festivă Gaudeamus, din Piața Mare. Prezentator al evenimentului a fost Florin Coșuleț, iar tinerii s-au bucurat discursuri din partea rectorilor celor două universități, dar și din partea autorităților Sibiului.
Celebrarea din centrul orașului a început cu tradiționalul marș pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Tinerii îmbrăcați în robe și purtând eșarfe în culorile facultăților pe care le-au reprezentat, au mărșăluit prin centrul Sibiului, până în Piața Mare.
Evenimentul a fost deschis de actorul Florin Coșuleț, care a rămas alături de absolvenți până la finalul ceremoniei. S-au intonat atât Imnul României cât și imnul Gaudeamus, iar Ioan Bondrea, rectorul ULBS, i-a numit pe tinerii prezenți în Piața Mare „absolvenții anului centenar”.
„Iată, astăzi, datorită vouă, dragi absolvenți, am venit aici cu mândrie și, sigur, cu o oarecare nostalgie, în acest amfiteatru al Sibiului care din 2012 a devenit amfiteatrul ULBS și al AFT. Acest eveniment, acest moment din viața dumneavoastră cu siguranță nu îl veți uita - momentul absolvirii facultății - cu atât mai mult cu cât dumneavoastră sunteți promoția Centenarului Marii Uniri. Cât de frumos va fi ca la fiecare întâlnire de 10, 20, 25, 30 de ani să mai puneți, împreună cu întreaga țară, acești ani la acești o sută de ani ai României. Dragi absolvenți, vă mulțumesc din suflet pentru ceea ce ați făcut în acești ani în ULBS. Cu siguranță, vom rămâne cu amintiri plăcute, vom rămâne cu ceea ce a însemnat pentru noi, ca dascăli, această promoție a anului 2018. Dar deși suntem în an centenar și mai des ne amintim de trecut și uităm din nefericire de prezent și, mai ales, de viitor, vă îndemn, dragi absolvenți, ca dumneavoastră să măsurați anii următori și viitorul acestei țări prin realizările pe care le veți avea”, a spus Ioan Bondrea.
În cadrul festivității a luat cuvântul și Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu. Rectorul a ales, la fel ca predecesorul său, să vorbească despre Centenarul Marii Uniri, precum și despre absolvenții săi.
„Nu întâmplător sunteți promoția 100, promoția Centenarului Marii Uniri, poate nu întâmplător promoția AFT de astăzi în urmă cu trei ani depunea jurământul la Carei. După șase săptămâni de viață militară, într-un prim zbor pentru unii, cu arma, cu sufletul și pregătiți sufletește alături de Înaltpreasfinția Sa am depus jurământul acolo. Și astăzi am revenit la Sibiu să spunem că după trei ani dăm țării o nouă promoție de ofițeri. Și dacă astăzi sunt aici părinții voștri cei care v-au oferit sprijin, dacă astăzi aici sunt autoritățile publice locale, conducerea MAI, școala de vară a MAI, elevi de la Colegiul Militar Liceal, de la alte academii militare din România, poate putem împreună să le transmitem că cei o sută de ani, pe care împreună i-am păzit, pot fi duși mai departe cu încredere, fiecare în domeniul în care am absolvit, punându-ne amprenta asupra devenirii Statului Unitar Național Român. O sută de ani. De mâine începem să numărăm 101 și promoția AFT, în ciuda tinereții lor, au înțeles ce înseamnă patrie, onoare, datorie, au înțeles care le este menirea și sunt capabili să ducă mai departe misiunea Armatei Române”, a spus Ghiță Bârsan, rectorul AFT.
Prezentă la festivitate, Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu, a rostit de asemenea câteva cuvinte dedicate celor peste 2000 de absolvenți din Piața Mare, îndemnâdu-i să aleagă Sibiul atunci când își vor căuta un loc de muncă.
„Dragi studenți, vă felicit că ați ajuns astăzi la Gaudeamus, o festivitate care marchează finalul unei etape esențiale în pregătirea dumneavoastră profesională. Evoluția dumneavoastră viitoare va depinde de seriozitatea cu care v-ați pregătit în cursul anilor de studii și de deciziile pe care le veți lua cu privire la viața personală și cea profesională. În calitate de primar al unui oraș care are mare nevoie de forță de muncă, sper că prima decizie legată de cariera dumneavoastră profesională va fi de a rămâne în Sibiu”, a spus Astrid Fodor.
Din programul artistic al ceremoniei Gaudeamus au făcut parte două scurte momente muzicale susținute de corul ULBS și cel al AFT, o scenetă semnată de Bogdan Sărătean și interpretată de trupa de studenți Trimbulinzii, dar și o melodie intrepretată de fanfara militară.
Evenimentul s-a încheiat cu predarea cheii și câteva discursuri susținute de reprezentanți ai ULBS și AFT.
Foto: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Armatei Române , Astrid Fodor , Piata Mare , Imnul României , ceremonie , ulbs , raftul cu experiențe , Bogdan Sărătean , Florin Coşuleţ , Silvana Armat , Târgul Gaudeamus , Academiei Forțelor Terestre , Ioan Bondrea , Ghiță Bârsan , Municipiului Sibiu , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Centenarului Marii Uniri , absolventi , Înaltpreasfinţia Sa , Absolvenții Universității Luci , Colegiul Militar Liceal , Statului Unitar Național Român , Centenarul Marii Unirii
Vizualizari: 5102
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Willy
Acum 12 ore
John Doe
Acum 12 ore
Newman
Acum 12 ore
Newman
Acum 13 ore
Q