Miercuri,
18.05.2022
Acum
0°C

Muzica simfonică se intersectează cu fotbalul, la Sala Thalia

Muzica simfonică se intersectează cu fotbalul, la Sala Thalia

Două compoziții - prezentate în premieră în România - se află în programul concertului simfonic programat de Filarmonica de Stat Sibiu în această seară, la Sala Thalia. Una dintre cele două lucrări a fost compusă pentru a reflecta momentul de tristețe pentru Brazilia, în finala pierdută în fața Franței la Campionatul Mondial de Fotbal din 1986.

Lucrarea ”Die–Sir–E” a fost compusă de violonistul, compozitorul și dirijorul Enrique Diemecke după Campionatul Mondial de Fotbal din 1986, care a avut loc în Guadalajara și reflectă momentul de tristețe pentru Brazilia, în finala pierdută în fața Franței. Astfel, compozitorul dezvoltă o temă în tonalitate minoră, inspirată din Dies Irae, căreia îi adaugă citate muzicale din creațiile compozitorului brazilian Heitor Villa-Lobos și ale compozitorului francez Georges Bizet. Compoziția va putea fi ascultată în premieră în România, în acesată seară, cu începere de la ora 19, la Sala Thalia. ”Vuvuzelele și fluierul de arbitru sunt pregătite pentru a fi utilizate în această piesă compusă pe după meciului de fotbal Franța vs. Brazil din 1986” a declarant dirijorul Marijn Simons.

Un alt moment important al serii îl constituie cea de-a doua audiție în premieră în România. Este vorba de Lucrarea "Mariachi", secvență muzicală compusă în anul 2003 de Marijn Simons, după ce compozitorul a susținut un turneu în Mexico City alături de Orchestra Simfonică Națională. Așa cum sugerează și titlul, lucrarea a fost inspirată de muzica foloclorică mexicană, interpretată de ansamblurile de mariachi, compozitorul reușind să transpună elemente din creația mexicană, în lucrarea sa.

Programul serii va mai cuprinde Simfonia nr. 6 în La major, WAB 106 de Anton Bruckner.

Biletele pentru acest concert se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu, Sala Thalia. Preţul unui bilet este de 20 și 30 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Nu cred ca o sa iasa nimic bun din meciul asta:In '86 meciul finalei a fost Argentina -RFG: 3-2.Franta-Brazilia a fost in sferturi(4-3 dupa 11 metri).Domnisoara,am o mare rugaminte: nu scrieti despre tenis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus