Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
13°C

Proiectele maratonului. (20) Atelier de olărit, la Nocrich

Proiectele maratonului. (20) Atelier de olărit, la Nocrich

Tinerii din Nocrich ar putea învăța oricând arta olăritului, prin intermediul atelierului educațional Ceramică de Nocrich. Din păcate, momentan activitatea este una sezonieră, din cauza lipsei spațiului și a resurselor. Acesta este proiectul pentru care cei de la Centrul Orășenesc Nocrich vor alerga anul acesta la Maratonul Internațional Sibiu.

Centrul Cercetășesc Nocrich își propune să ofere un spațiu alternativ pentru tinerii din comunitate și nu numai, un spațiu prietenos și informal unde pot descoperi frumusețea meșteșugurilor și își pot dezvolta creativitatea, atenția, aptitudinile practice și îndemânarea. Prin implementarea proiectului, atelierul ar urma să ofere activităţi educaţionale în interior pentru 15 copii şi tineri simultan și va instrui trei ucenici olari din sat.

„Atelierul de olărit va fi la dispoziția tinerilor care vor să facă proiecte personale, aceștia având acces la materiale, unelte și ajutor din partea voluntarilor și angajaților centrului. Printre schimbările pe care le poate genera acest proiect este și creșterea numărului de turiști din zonă și diversificarea obiectivelor turistice aducând astfel un plus comunității. În activităţile de olărit desfăşurate din 2014 până în prezent am observat că tinerilor le place să lucreze cu lutul, dacă au acces la acest tip de ateliere. Dar din păcate sunt foarte greu de găsit. În mediul rural, unde de obicei nivelul de trai este mai scăzut, opţiunile de activităţi extraşcolare de acest tip sunt şi mai  limitate. În acelaşi timp, Valea Hârtibaciului este o zonă istorică multiculturală cu variate meşteşuguri şi tradiţii frumoase ce merită aduse la viaţă şi promovate în rândul noilor generaţii. Ceramica de Transilvania este cunoscută şi apreciată de întreaga lume, iar uitarea acesteia ar fi o mare pierdere pentru patrimoniul cultural românesc”
La momentul actual, atelierul este unul sezonier. Reprezentanții centrului își propun să schimbe acest lucru.
„Pe timpul verii atelierul susține activități de olărit pentru copii și tineri. Activitățile sunt ca o terapie prin artă care în același timp dezvoltă creativitatea și îndemânarea. Din păcate din cauza lipsei spaţiului şi a resurselor activitatea este sezonieră. Pentru a oferi o activitate continuă ne-am propus să extindem şi echipăm spaţiul atelierului. Astfel, cu ajutorul vostru, putem să aducem olăritul în această comunitate rurală care nu prea are acces la astfel de activități”
În 2014, Centrul Cercetășesc Nocrich a înființat Ceramica de Nocrich - un atelier de olărit destinat tinerilor din comunitate și nu numai, revitalizând meșteșug dispărut de peste 100 de ani din Valea Hârtibaciului. Începând cu anul 2014, Ceramica de Nocrich a oferit cu ajutorul voluntarilor şi donaţiilor, zeci de ateliere de olărit copiilor şi tinerilor din comunitate, a participat cu roata olarului la Târguri de Ceramică, la evenimente culturale, oferind doritorilor să experimenteze lucrul cu lutul.

Alături de acest proiect, mai sunt înscrise alte 25. Maratonul Internațional Sibiu va avea loc pe 26 mai. Cursa se întinde pe 42 de kilometri și pot participa atât copii, cât și adulți. Pentru detalii suplimentare, puteți accesa site-ul maratonului.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus