Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Buna credință în politică. Cazurile Sibiu și Bazna

În comuna de lângă Mediaș, acolo unde localnicii se mândresc în ultimii ani mai mult cu porcii care le poartă numele localității, decât cu băile sărate descoperite acum peste 300 de ani, se poartă un război local de al cărui rezultat ține chiar viitorul localității.

Clădirea în care funcționează acum școala e veche de peste o sută de ani, din vremea când România Mare nu exista, iar micii școlari de aici învățau carte după manuale ungurești ori săsești.

În vremurile în care trăim, când în Marea Britanie, de exemplu, legislativul a căzut de ceva vreme de acord că e normal să statueze juridic un copil format din trei părinți, dacă știința e capabilă să realizeze așa ceva, în mica localitate din Transilvania se dezbate o mare problemă: a se face sau a nu se face o școală nouă. E clar că administrația locală nu are bani de așa ceva, dar au prins un Program Operațional Regional prin care Uniunea Europeană sponsorizează cu 98% ridicarea clădirii. Una din condiții e ca beneficiarul, respectiv comuna Bazna, să aibă în proprietate terenul unde se va ridica școala. Aici apare problema: locul propus de primar, adică lângă terenul de sport, nu e considerat bun de către consilierii PSD. Motivul nu am reușit să-l aflăm. Probabil că pe lângă trece o autostradă, poate există o groapă de gunoi sau vreo zonă industrială, pe principiul invocat în cazul amplasamentului viitorului spital clinic județean din Sibiu.

Exasperat, primarul din Bazna și-a prezentat speța pe Facebook, acolo unde vreo patru, cinci concetățeni au comentat la rândul lor extrem de supărați. E destul de clar că fondurile nu vor mai fi valabile până când oamenii se vor convinge unii pe alții că e bine să se facă ceva pentru copiii din comună. Dar rămâne o întrebare: cum se poate măsura buna credință în politică?

Asistăm de aproape 30 de ani, în mica noastră democrație, la un scandal continuu. Între putere și opoziție, între președinte și parlament, între politicieni din același partid, între premier și liderul de partid. Orice decizie e contestată, răsucită, analizată, însă aproape niciodată bunul comun nu-i poate determina să-și accepte apropierea. Spun aproape, pentru că intrarea în NATO, de exemplu, a fost unul din puținele momente în care clasa politică a ajuns la un consens. Din păcate e unul din puținele exemple în care a primat binele public și nu interesul infim de partid.

În Sibiu, același PSD se ceartă cu toată lumea pe locația viitorului spital clinic județean. Viitor... Nu trag la aceeași căruță pentru că locația nu e cea care le convine, Deși toate motivele invocate au fost demontate cu acte. De ce? Pentru că în politică nu e bine să te aliezi cu cel care poate reuși ceva. Vei cădea de fraier. Mai important e să-i bagi bețe în roate, doar, doar își va rupe gâtul. Ca apoi să-i iei bicicleta.

De multe ori, oamenii care ajung în funcții de decizie în vârful politicii locale sau naționale uită să răspundă corect la o întrebare: ”de ce fac politică?” De ce fac politică cei patru, cinci consilieri locali din Bazna? Pentru comunitate sau pentru partid? De ce fac politică PSD-iștii din Sibiu? Pentru a prelua mesajele de la centru sau pentru a face ceva pentru comunitate?

Cazul din Bazna e ca și închis. Nu se mai face nicio școală. Cazul din Sibiu mai rămâne în picioare o vreme. Apoi va fi închis și el. Cazul României în ansamblu pâlpâie. De ce? Pentru că și unii și ceilalți au uitat ce fel de politică trebuie să facă.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 5 ani

Foarte bun!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus