Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Sibiu se va muta în sediu nou după mulți ani în care a activat într-o clădire veche din centrul istoric al orașului. Acest lucru însă se va întâmpla după o serie de proceduri birocratice, iar prima dintre ele este un vot în cadrul Consiliului Județean.
Instituția școlară vrea să se mute într-un sediu nou care să-i permită să găzduiască elevii cu nevoi speciale fără impedimente, elaborând un proiect care să-i aducă bani europeni nerambursabili pentru acest scop. „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii nr. 22 în vederea relocării Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu” este denumirea proiectului pregătit pentru a fi depus spre finanțare în cadrul POR 2014-2020 în vederea îmbunătățirii infrastructurii educaționale.
În prezent, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu se află pe strada Filarmonicii într-o clădire veche, care a fost construită înainte de anul 1900 cu destinația de a fi spațiu de locuit. În raportul de specialitate al Serviciului Managementul Proiectului din cadrul Consiliului Județean se menționează că edificiul este impropriu pentru o școală specială din mai multe motive. În primul rând, clădirea este revendicată, motiv pentru care împiedică autoritățile să facă mansardarea sau să se extindă. De asemenea, având etaj și subsol, îngreunează accesul persoanelor cu handicap locomotor, iar în caz de incendiu sau cutremur ar pune reale probleme privind evacuarea în timp util.
„Spațiul este insuficient, de aceea școala funcționează în două schimburi, motiv pentru care ne împiedică să asigurăm toate terapiile prevăzute de Planul-cadru pentru elevii cu CES din schimbul de după-amiază (ei ar trebui să participe dimineața la activitățile didactice, iar după-amiaza la activitățile terapeutice). Încăperile sunt mici, parțial decomandate, întunecooase, cu aerisire indirectă care nu corespund standardelor de aerisire și de protecție a spațiului sau numărul mic de cabine de toaletă, raportat la numărul de elevi și personal, a fost deja consemnat în procesul-verbal, în urma controlului Direcției de Sănătate Publică Sibiu, iar posibilitatea de a construi alte cabine de toaletă, nu există”, recunosc reprezentanții județului.
Acest lucru a determinat autoritățile județene încă acum 10 ani să acorde instituției, ca unitate școlară cu personalitate juridică, două structuri în subordonare: Școala Prevenorială cu clasele I-VIII nr. 22 și Grădinița de copii nr. 31, iar Grădinița 30 din cadrul Spitalului de Psihiatrie Sibiu a fost comasată cu Școala nr. 22. Dar acest lucru nu e suficient pentru buna activitate.
Prin proiectul care urmează să fie depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile se intenționează modernizarea, reabilitarea și dotarea Școlii nr. 22 și extinderea acesteia cu un nou corp de clădire în vederea asigurării de spații propice pentru aducerea sub același acoperiș a tuturor copiilor care sunt școlarizați și a tuturor cadrelor didactice din cadrul CSEI 1.
Astfel, mingea se află acum în terenul Consiliului Județean, care trebuie să aprobe hotărârea care să prevadă ca cele două parcele de teren pe care urmează să fie ridicată noua clădire să fie incluse în același extras de Carte funciară - o condiție a programului european. Votul urmează să fie acordat la următoarea ședință a CJ Sibiu, joi, 31 mai.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Sănătate Publică Sibiu , Consiliului Județean , Psihiatrie Sibiu , Centrul Școlar , Educație Incluzivă , Școala Prevenorială , Centrului Școlar , Educaţie Incluzivă Nr
Vizualizari: 2558
Ultimele comentarii
Acum 40 minute
Un sibian vero
Acum 43 minute
Jenel
Acum 46 minute
Coțofana Airlines
Acum 50 minute
Emil
Acum 58 minute
Mister