Pentru prima dată, autoritățile române au expus tratatele elaborate în cadrul Conferinței de pace desfășurată la Paris între 1919 – 1920. Vizitatorii expoziției vor putea vedea rezultatul muncii unuia dintre principalii arhitecți ai Marii Unirii, Alexandru Vaida Voevod, înhumat la Sibiu.
Expoziţia documentară "Tratatele Conferinţei de Pace de la Paris (1919 - 1920)" este organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia deschiderii conferinţei internaţionale cu aceeași temă, la care au participat istorici specialiști din nouă țări europene. “Expoziţia ilustrează unele dintre cele mai importante acte internaţionale încheiate în cadrul Conferinţei de Pace desfăşurate la Paris pe parcursul anilor 1919-1920, după încheierea Primului Război Mondial. Bazându-se pe realităţile rezultate în urma disoluţiei Imperiilor Austro-Ungar, German, Otoman şi Ţarist, precum şi pe principiile formulate de Woodrow Wilson, în decursul anului 1918, reprezentanţii celor 27 de state participante au trasat noi frontiere în Europa, aplicându-se principiul autodeterminării naţionale. Expoziţia cuprinde tratatele de pace semnate de România, documente diplomatice, fotografii şi reproduceri din presa epocii, selectate din Arhiva diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe şi din alte colecţii speciale, toate acestea oferind o perspectivă inedită asupra procesului de negociere a confirmării statutului internaţional al României rezultat în urma actelor Marii Uniri de la 1918“, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe.
Piatra funerară a mormântului lui Alexandru Vaida Voevod
Pentru sibieni, expoziția este cu atât mai relevantă cu cât un rol extrem de important în negocierile de la Paris l-a avut fostul premier și ministru de Externe, Alexandru Vaida Voevod. Născut în 1872 la Olpret (azi, Bobâlna, județul Cluj) Vaida Voevod s-a stins din viață în 1950, la Sibiu. “Alexandru Vaida Voevod este, posibil, una dintre cele mai importante personalități ale Marii Uniri. Ion I.C. Brătianu l-a lăsat în locul lui să negocieze la Paris, după ce a constatat că nu are succes și, mai mult, era într-o poziție care nu i-ar fi permis să facă anumite concesii, să le numesc așa. Aceste concesii nu țineau direct de negocierile de la Paris, ci de niște legături care veneau pe altă filieră în Cadrul congresului de pace. Alexandru Vaida Voievod și-a făcut o seamă de relații în străinătate, mai ales că el a fost – până la urmă – primit într-o lojă masonică franceză chiar în preziua începerii tratatelor, în calitate de conducător al delegației române. Asta a contat foarte mult, căci altfel a putut să discute cu anumiți oameni“, arată istoricul Ioan Marian Țiplic, prorector al Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu.
“Personalitatea lui Alexandru Vaida Voievod poate fi conexată cu Sibiul și din perspectiva activității sale: munca depusă pentru Mare Unire din 1918, dar și activitatea sa în cadrul organismelor care au funcționat la Sibiu după 1 decembrie 1918. A locuit la Sibiu în acea perioadă, deci poate fi considerat sibian prin adopție, măcar“, istoricul Ioan Marian ȚiplicPrima expoziție din România care cuprinde tratatele de pace mai sus amintite poate fi vizitată până pe 14 septembrie 2018, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Foto principală: “Cei patru mari” în timpul Conferinței de Pace de la Paris (de la stânga la dreapta, David Lloyd George, Vittorio Orlando, Georges Clemenceau și Woodrow Wilson). Sursa: Wikipedia
Prin articolele marcate “100. Sibiul Marii Uniri“, Turnul Sfatului inaugurează o nouă serie de articole dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire. Seria de articole își propune să surprindă implicarea și rolul Sibiului și al sibienilor în procesul înfăptuirii României Mari.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Marian Ţiplic , Primului Război Mondial , Alba Iulia , Turnul Sfatului , Muzeul Național , Lucian Blaga , Marea Unire , Ministerul Afacerilor Externe , Alexandru Vaida Voevod , Georges Clemenceau , Mare Unire , României Mari , Centenarului Marii Uniri , David Lloyd George , Alexandru Vaida Voievod , Woodrow Wilson , Imperiilor Austro , Tratatele Conferinţei , Vittorio Orlando , Sibiul Marii Uniri , Centenarul Marii Unirii
Vizualizari: 3571
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Willy
Acum 7 ore
John Doe
Acum 8 ore
Newman
Acum 8 ore
Newman
Acum 8 ore
Q