Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Școlile din Sibiu vor fi închise în timpul Evaluării Naționale. “Pentru că așa a spus ministerul”

Școlile din Sibiu vor fi închise în timpul Evaluării Naționale. “Pentru că așa a spus ministerul”

În timpul Evaluării Naționale a absolvenților clasei a VIII-a în școli nu vor avea acces decât aceștia, împreună cu persoanele din comisii. Elevii din alte clase vor veni la ore mai târziu, după examene.

Mai mulți părinți ne-au contactat zilele acestea, arătându-se nedumeriți de faptul că directorii unor instituții școlare din Sibiu le-au transmis copiilor lor că în timpul orelor când vor avea loc Evaluarea Națională a elevilor absolvenți ai clasei a VIII-a nu vor avea acces în școală.

Am sunat la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu pentru a solicita un comentariu cu privire la acest lucru. Acolo am aflat că interdicția este adevărată „pentru că așa a spus ministerul”. „Metodologia dată de minister spune foarte clar că în spațiile unde se organizează evaluarea națională, respectiv bacalaureatul, în tot timpul examenului nu pot să fie prezente alte persoane decât cele din comisie și elevii care dau aceste examene”, ne-a spus Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al ISJ Sibiu. Există și unele excepții însă. „Ca atare, consiliile de administrație de la unitățile școlare care nu au spațiu suficient au hotărât ca de la ora 12:00 să înceapă orele în zilele cu examene. Însă sunt și unități școlare - acele unde nu vor fi organizate examene, pentru că sunt mai puțin de zece elevi în clasa a VIII-a, respectiv aceștia pleacă în alte centre, sau care au corpuri de clădire diferite și pot să mute clasele în alte clădiri - unde orele se vor desfășura normal. Deciziile se iau în funcție de centrul de examen”, a precizat Dincă.

Potrivit ISJ Sibiu, este pentru prima dată când se impune această interdicție. „Până anul trecut, clasa a VIII-a avea evaluarea națională după ce se termina anul școlar. În prima săptămână în care era normal vacanța, ei începeau evaluarea națională. Anul acesta, din păcate, nu știu care a fost gândirea, au pus evaluarea în ultima săptămână de școală”.

Examenele privind evaluarea națională a elevilor din clasele a VIII-a se vor desfășura între orele 9:00-11:00 în zilele de 11, 13 și 14 iunie 2018. Vacanța elevilor începe pe 18 iunie.

Conform Ordinului Ministerului Educației Naționale privind organizarea și desfășurarea Evalurării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2017-2018, examenele se desfășoară în conformitate cu prevederile Metodologiei din anul școlar 2010-2011.

De asemenea, toate sălile în care se vor desfășura examene urmează să fie dotate cu camere de supraveghere video și audio. Candidaților la Evaluarea Națională li se mai interzice să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și nici alte obiecte cum ar fi manuale, culegeri, notițe, însemnări, ciorne etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Rezultatele Evaluării Naționale vor fi afișate pe 19 iunie până la ora 12:00, iar cei care nu vor fi de acord cu notele vor putea depune contestații în aceeași zi, până la ora 19:00.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Calin

Acum 4 ani

Niste dobitoci din Minister au fixat la o bauta Evaluarea Nationala in timpul anului școlar. Acum schimbul de dimineata incepe la 12 si ar trebui sa termine la 4, iar schimbul 2 de la 4 la 10-11 noaptea. Da, bai astia din minister si ISJ, in Romania inca se face scoala in doya schimburi.... Noroc ca directorii scolilor au gasit tertipuri sa evite prezenta la 11 noaptea la ore prin micsorarea nr de ore si a duratei. Plus ca marti e program normal... doar luni, miercuri si joi e dat peste cap.
Raspunde

O persoana care se si informeaza

Acum 4 ani

Domnule Calin. ISJ nu are nicio vina. Un ordin de ministru trebuie aplicat, desi s-au semnalat aceste neplaceri. Acest lucru s-a intamplat din considerente economice. Odata ce profesorii sunt in activitate nu vor fi platiti laaceste examene. De dimineata vor fi in comisii iar dupa amiaza la ore. Ca asa e in tenis!
Raspunde

profu

Acum 4 ani

Numai cei care de si informeaza cred ca profesorii nu vor fi platiti! Am fost platiti si pt. probele de competente la bac!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

XXX

Acum 4 ani

SĂ TRAIASCĂ PSD+ALDE !
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Precizez ca si ISJ are vina. Nu e doar organ de executie. Alaturi de celelalte ISJ putea sa anunte de mult ministerul de gafa. In plus cand dai circulara ca ISJ la scoli si spui sa faca ore de la 12 stiind ca ai doua schimburi in multe scoli... trebuie sa mai si gandesti. Dar am uitat ca inspectorii generali sunt pusi politic si nu comenteaza doar executa
Raspunde

Profa

Acum 4 ani

Care competente si de cand s-au platit? Anul asta nu am fost platiti. Cum adica unii au fost platiti in baza carui lrdin?
Raspunde

O persoana care se si informeaza

Acum 4 ani

Sa-ti fie rusine! Titlul nu are nimic cu ceea ce este scris in corpul articolului!
Raspunde

lungul drum al noptii catre creier

Acum 4 ani

Domnule ziarist, la Liceul Ghibu, nu s-a anuntat ca nu se tin ore desi este cert ce sa va sustine Evaluarea Nationala. Daca o tin acasa pe fiica mea de clasa a X-ea si profesorii o pun absenta, credeti ca daca prezint articolul dvs, i se motiveaza absentele ? Multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus