Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
7°C

Muzeul Brukenthal nu mai vrea descoperirile arheologice ale Sibiului. Fie și valoroase

Muzeul Brukenthal nu mai vrea descoperirile arheologice ale Sibiului. Fie și valoroase

Reprezentanții Muzeului Național Brukenthal refuză să mai colaboreze cu șantierele arheologice chiar și din zone extrem de valoroase, cum ar fi centrul orașului Sibiu. Unul din aceste exemple este cel al șantierului Bisericii Evanghelice din Piața Huet, ai cărui reprezentanți au fost nevoiți să colaboreze cu un muzeu aflat la peste 300 de km depărtare.

Pentru a putea demara lucrările de descărcare arheologică din Biserica Evanghelică din Piața Huet a Sibiului, echipa de arheologi angajată a avut nevoie de un aviz din partea Ministerului Culturii. Eliberarea acestui aviz se face în condițiile în care un astfel de șantier colaborează cu o instituție muzeală care să preia eventualele materiale arheologice descoperite. Pentru șantierul din Biserica Evanghelică, cei din conducerea Muzeului Național Brukenthal n-au mai avut poftă de colaborare. Cererea de avizare a lucrărilor de descărcare arheologică de pe șantierul Bisericii Evanghelice a așteptat un răspuns din partea Muzeului Național Brukenthal timp de mai bine de două luni. Fără niciun rezultat pozitiv. Chiar și cu intervenții telefonice la directorul instituției, Sabin Luca, răspunsul Muzeului Național Brukenthal a fost că ”nu vrea să fie implicat în chestiunea aceasta”. ”Cam fiecare arheolog pledează pentru ca obiectele descoperite într-o zonă să rămână la cel apropiat muzeu. În situația de față cu atât mai mult cu cât sutele de obiecte descoperite în 2005 în Piața Huet sunt la Muzeul Brukenthal”, spun cei din domeniul arheologic, contactați de Turnul Sfatului. De altfel, lucrările de descărcare arheologică din Biserica Huet sunt efectuate de aceeași echipă care, în 2005, a executat același tip de lucrări înaintea celor de modernizare în vederea anului cultural 2007.

Ajutor de la peste 300 de km depărtare

Lucrările de descărcare arheologică din Piața Huet a Sibiului sunt necesare în cadrul proiectului de reabilitare și consolidare a clădirii Bisericii Evanghelice, proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 21 de milioane de lei. Cum acest proiect are termene clare, iar reprezentanții Muzeului Brukenthal au evitat în mod evident colaborarea, echipa de arheologi a căutat sprijin în altă parte.

În cele din urmă, șantierul arheologic din Biserica Evanghelică din Piața Huet a semnat actele necesare cu Muzeul județean din Satu Mare. ”Ne-am putut înțelege cu reprezentanții acestei instituții ca, după finalizarea săpăturilor, materialul arheologic să se poată întoarce la Sibiu, în baza unui proces verbal de preluare în custodie. Și atunci, materialul arheologic va rămâne la Sibiu, unde se va găsi un spațiu expozițional”. Printre variantele discutate pentru acest spațiu expozițional se numără Casa Teutsch, Parohia Evanghelică sau Consistoriu. ”Va fi ales, oricum, un spațiu care să ofere siguranță materialelor descoperite”.

Descoperiri importante

Aflate în plină desfășurare, lucrările de descărcare arheologică din interiorul Bisericii Evanghelice din Piața Huet au scos la iveală, de exemplu, placa funerară a lui Mathias Armbruster (primar al Sibiului timp de nouă ani, în diferite perioade dintre 1513 – 1542 și comite al sașilor între 1536 și 1538, fiind considerat unul dintre cei mai importanți conducători pe care i-a avut orașul). Mai mult, au fost descoperite morminte din secolul XII care aparțin, cel mai probabil, întemeietorilor orașului, precum și diferite obiecte aduse în interiorul bisericii în timpul primului atac mongol asupra Sibiului, consemnat de istorici în jurul anului 1242.

Fără răspuns

Turnul Sfatului a solicitat declarații referitoare la motivele pentru care conducerea Muzeului Brukenthal refuză să mai colaboreze cu șantierele arheologice din Sibiu încă de la începutul lunii mai 2018. În afara unui scurt răspuns potrivit căruia solicitarea a fost mutată dintr-un departament al Muzeului în altul, conducerea instituției muzeale s-a ferit să facă vreun comentariu.

Nu este pentru prima dată când conducerea Muzeului Brukenthal este în relații discutabile cu lucrările de descărcare arheologică. În urmă cu doi ani, reprezentanții Muzeului național Brukenthal au devenit subiect de dosar penal, deoarece au încasat bani în mod direct bani pentru lucrările de descărcare arheologică pe o parte din traseul autostrăzii Sibiu – Orăștie, deși contractul pentru aceste lucrări a fost semnat cu Muzeul Brukenthal. Iar materialele arheologice descoperite în urma acestor lucrări au stat o vreme în curtea muzeului din centrul Sibiului, după care au dispărut. O parte din angajați sau foștii angajați bănuiesc faptul că acele materiale au fost pur și simplu aruncate.

Ulterior publicării acestui articol, reprezentanții Muzeului sibian au transmis redacției un punct de vedere. Puteți citi aici conținutul acestuia: De ce a refuzat Muzeul Brukenthal colaborarea cu șantierul “secolului în Sibiu“: nu erau cooptați și specialiști din muzeu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Gogo

Acum 4 ani

Ce imbecil ! Schimbat cat mai rapid pana nu inchide si institutia !
Raspunde

Mara

Acum 4 ani

''deoarece au încasat bani în mod direct bani pentru lucrările de descărcare arheologică pe o parte din traseul autostrăzii Sibiu – Orăștie, deși contractul pentru aceste lucrări a fost semnat cu Muzeul Brukenthal. Iar materialele arheologice descoperite în urma acestor lucrări au stat o vreme în curtea muzeului din centrul Sibiului, după care au dispărut.'' Daca ma poate lamurii cineva care este sensul! Eu una nu am inteles nimic:
Raspunde

jonyjon

Acum 4 ani

Detalii: http://www.turnulsfatului.ro/2016/05/18/contractele-muzeului-brukenthal-pentru-autostrada-sibiu-orastie-subiect-de-dosar-penal/
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Alta ar fi fost situatia daca ar fi fost vorba de vre-un sit dacic. Sau macar ceva ruginituri romane.
Raspunde

bau

Acum 4 ani

Poate ne lămurește Biserica Evanghelică de ce dă bani de săpături unei entități externe, când lucrarea se putea face foarte bine de către specialiștii Muzeului Brukenthal. Și probabil pe gratis...având în vedere statutul Bisericii de coproprietar al muzeului. Și nu putem să remarcăm că, până la Satu Mare, mai sunt multe muzee (Sebeș, Alba, Cluj). Oare de ce a fost refuzată această echipă și de alții?
Raspunde

Vecina

Acum 4 ani

Sau poate Sibiul a fost prima data o cetate dacica si apoi refăcută de sași de aceea nu se vrea sa se facă cercetări mai departe
Raspunde

Vaslilica

Acum 4 ani

Nu va faceti griji, cei de la Satu Mare sunt implicati in mai multe sapaturi care sunt controlate indirect de Luca, precum cele din Timiș. Aviz DNA!!
Raspunde

asd

Acum 4 ani

Bubulinu foloseste institutia la santaj... ULBS ul trebuie sa dea un verdict de plagiat... vai vai ce sobo
Raspunde

stanpatitul

Acum 4 ani

Articolul are informații trunchiate. La Orăștie au existat contracte deosebite cu muzeul și specialistii.Bissnisul a început de mult. In 2004-2005 primăria a plătit peste două miliarde de lei pentru descărcări arheologice.Chiar dacă o sumă mică a mers la muzeu,banii i-a luat tot o firma privata.Oare cine era patronul??Interesele actuale sunt la un alt nivel.Este vorba nu numai de bani,ci si de funcții.Pe nimeni nu interesează comunitatea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus