Vineri,
24.03.2023
Cer Senin
Acum
15°C

VIDEO-Premieră în Sibiu. Primul joc urban interactiv deschis oricui

VIDEO-Premieră în Sibiu. Primul joc urban interactiv deschis oricui

În perioada următoare Sibiul va avea primul joc urban, un proiect interactiv și distractiv, dedicat cetățenilor orașului.

Weekend-ul trecut Primăria Sibiu a găzduit hackathon-ului City Sense 1.0, un eveniment organizat de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu Wenglor. O mână de ingineri, programatori, urbaniști, pasionați de tehnologie sau pur și simplu cetățeni interesați de calitatea vieții în Sibiu, precum și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Sibiu au căutat împreună soluții ce pot pune Sibiul pe harta Smart Cities. Scopul evenimentului a fost acela de găsi soluții de tip Smart City pentru problemele orașului care pot fi analizate și rezolvate prin tehnologie.

35076927_2065419457055879_4629929428888059904_n

În urma jurizării, proiectul declarat câștigător a fost Play Arena, un proiect prin care o zonă a orașului va fi dinamizată prin lumini dinamice interactive. Tinerii câștigători vor primi din partea companiei Wenglor fondurile necesare pentru implementarea proiectului, respectiv câteva mii de euro.

”Noi am participat anul trecut la Fondul Științescu și ni s-a părut o idee foarte bună, cu efecte reale în societatea în care trăim. Acolo accentul cade mai mult pe educație și proiectele pe care le-am văzut acolo vizează preponderent educația informală a copiilor, numai că nu toate ajung să devină realitate, nu se concretizează în ceva palpabil pentru sibieni. Noi am vrut să vedem proiecte cu o finalitate pentru societate, ideea fiind să treacă de la stadiul de proiect și s-o vedem pusă în practică. Împreună cu Primăria Sibiu și CitySense ne-am dorit să îmbunătățim astfel condițiile de viață din Sibiu, care oricum sunt de calitate. Eu mă bucur să văd că această ediție a fost un succes și compania Wenglor va susține în continuare astfel de proiecte care ajută la schimbarea în bine a vieții în Sibiu”, a declarat pentru Turnul Sfatului Herbert Oprea, directorul companiei Wenglor Sibiu.
Play Arena are o abordare non-conformistă, chiar jovială. Mai exact, constă într-o serie de jocuri urbane pe bază de lumini, sub formă de instalații stradale interactive cu care se poate juca orice trecător. Sibienii se vor putea antrena în adevărate competiții, care măsoară rapiditatea, dibăcia sau chiar inteligența jucătorilor.

35052216_2065419607055864_6005284738544173056_n

Iată mai jos un exemplu de joc urban:

"Astfel de evenimente provoacă mintea tinerilor sibieni, iar rezultatele sunt extraordinare. Mi-au plăcut toate proiectele pentru că sunt inedite și inovatoare, iar atmosfera a fost una deosebită. De aceea încurajez astfel de evenimente și deschid sediul Primăriei ca spațiu de desfășurare pentru acestea. Felicitări participanților și organizatorilor hackathon-ului City Sense", a declarat și Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Din discuțiile preliminare, se pare că primul joc urban al Sibiului ar putea fi implementat pe o parte spațiul aflat în vecinătatea fostei Case de Cultură a Sindicatelor.

”Încercăm implementarea proiectului în părculețul din fața Centrului Cultural Ion Besoiu, între monumentul Revoluției și Hotel Ramada. Nu putem spune cu siguranță că va fi locul final, trebuie decis într-o discuție cu reprezentanții Primăriei. Jocul este liber pentru orice persoana care ajunge acolo. Sunt doi jucători care stau împreună față în față. Probabil finanțarea o vom primi în aproximativ două săptămâni, după care vom avea discuții cu partenerii implicați și atunci vom putea spune când proiectul devine realitate” a explicat pentru Turnul Sfatului Mircea Gherman, liderul echipei câștigătoare.
Membrii echipei câștigătoare, Play Arena, sunt: Mircea Gherman, Alina Porumb, Laura Dragomir, Andrei Pastiu, Eugen Rosenfeld, Mihai Radulescu, Radu Iamandi și Stanislav Sava. Toți sunt pasionați de tehnologie, de arhitectură și de ONG-uri. Majoritatea lucrează la companii din Sibiu.

35061189_2065419630389195_2277328553831825408_n

Nu în ultimul rând, reprezentanții Fundației Comunitară Sibiu spun că evenimentul a fost un succes și merită reluat.

”Din punctul nostru de vedere a fost un eveniment foarte reușit. Ce ne-a plăcut cel mai mult a fost faptul că s-a implicat serios și Primăria Sibiu și chiar ne-au lăsat să folosim și să amenajăm spațiul din curtea primăriei, transformându-l într-un spațiu plăcut de lucru. Pe de altă parte am apreciat foarte mult că am avut de data aceasta, spre deosebire de alte hackathloane, am avut echipe interdisciplinare, adică numai cam o treime din oameni au fost cu pregătire tehnică sau din IT, restul provenind din foarte multe domenii, au fost arhitecți, oameni de comunicare, ceea ce înseamnă idei și atitudini diverse. Spre final mi-a plăcut foarte mult că a venit și doamna primar care a stat alături de noi aproape o oră, a discutat cu echipele, inclusiv a oferit sugestii, ceea ce nouă ne dovedește o implicare reală”, a declarat Ciprian Ciocan, organizator.
Alte exemple de jocuri urbane:

Fotografia principală este folosită pentru exemplificarea unui joc urban bazat pe lumini interactive, nu reprezintă proiectul din Sibiu.

Sursa foto

Sursa pentru fotografiile din text: Focus Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

AndreeaA

Acum 4 ani

Felicitari echipei castigatoare si celorlalti paticipanti si organizatori. Asteptam prototipul! :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus